Ένα απλό τρικ για να μην βγαίνεις εκτός εαυτού

11.04.2016
Σίγουρα το να περιμένεις ώρα στην αναμονή ή να έχεις κολλήσει στην κίνηση, δεν είναι από τα πιο ευχάριστα πράγματα. Ωστόσο, αξίζει να χαλάς τη ζαχαρένια σου δίχως ιδιαίτερο λόγο;

Όσο κι αν έχεις προσπαθήσει δεν έχει καταστεί δυνατό να ελέγξεις τις αντιδράσεις σου κάθε φορά που μια κατάσταση σου ανεβάζει το αίμα στο κεφάλι. Ο αυτοέλεγχος γρήγορα χάνεται κι εσύ αρχίζεις να φωνάζεις και να ωρύεσαι. Αργότερα το μετανιώνεις ενώ στο μεταξύ η ένταση σου έχει χαλάσει τη διάθεση. Υπάρχει τρόπος να μάθεις να κρατάς την ψυχραιμία σου;

Πάνω απ΄όλα η ψυχική σου ηρεμία

Η παραπάνω κατάσταση, όπως είναι φυσικό σε έχει κουράσει κι εύχεσαι με ένα τρόπο μαγικό να κατάφερνες να συγκρατήσεις τα νεύρα σου και να διατηρήσεις την ψυχική σου ηρεμία. Και μπορεί να μη διαθέτουμε μαγικό ραβδάκι, έχουμε όμως τη μυστική συνταγή που δεν είναι άλλη από τις ασκήσεις αυτοσυγκράτησης. Με μόλις δύο εβδομάδες εξάσκησης θα παρατηρήσεις ορατή διαφορά καθώς η ένταση θα μειωθεί.

Πως θα κάνεις την άσκηση αυτοσυγκράτησης;

Η άσκηση είναι πολύ απλή και το μόνο που χρειάζεται είναι να δείξεις υπομονή προσπαθώντας να κάνεις κάτι απλό με το αντίθετο χέρι.

Αν για παράδειγμα είσαι δεξιόχειρας, ανακάτεψε τον καφέ σου με το αριστερό σου χέρι, άνοιξε με το ίδιο χέρι την πόρτα ή προσπάθησε να κινήσεις το ποντίκι με το… λάθος χέρι. Στην ουσία, προσπαθώντας να διδάξεις στον εαυτό σου να χρησιμοποιεί τη λάθος πλευρά μαθαίνεις να διατηρείς τον έλεγχο.

Τα παραπάνω ισχυρίζεται επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουαλίας, με επικεφαλής τον Δρ Thomas Denson, τα πορίσματα της οποίας δημοσιεύονται στο περιοδικό "Current Directions in Psychological Science".

Κάθε αρχή και δύσκολη αλλά...

Όπως αποδείχτηκε η εν λόγω άσκηση βοηθά στη διατήρηση της ψυχραιμίας και του αυτοελέγχου και λειτουργεί εξ ίσου χαλαρωτικά με τη μουσική ή την παρακολούθηση κάποιου σπορ.

Βέβαια, όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, κάθε αρχή και δύσκολη αφού η χρήση του μη κυρίαρχου χεριού και η εξάσκηση σε αυτήν την πρακτική χρειάζεται υπομονή! Το αποτέλεσμα όμως αποζημιώνει αφού θα είσαι σε θέση να αντιμετωπίσεις κάθε κατάσταση με ψυχραιμία!

Από τη Δήμητρα Γκούντρα