Άντρες και εμμηνόπαυση: 3 βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζουν για να κατανοήσουν τις γυναίκες τους

06.02.2024
Άντρες και εμμηνόπαυση: 3 βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζουν για να κατανοήσουν τις γυναίκες τους
Μία από τις πιο δύσκολες περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας, αλλά και των γύρω της, τελικά.

H εμμηνόπαυση είναι ένα φυσικό στάδιο στη ζωή μιας γυναίκας που εμφανίζεται συνήθως στα τέλη της δεκαετίας των 40 ή στις αρχές της δεκαετίας του 50. Σηματοδοτεί το τέλος των αναπαραγωγικών της ετών και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορα σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα.

Μάλιστα. Αυτά, όντως ισχύουν, όμως αυτό που πραγματικά συμβαίνει στο σώμα, την ψυχή και το μυαλό της γυναίκας σε αυτή τη φάση δεν είναι καθόλου εύκολο να επικοινωνηθεί σε κάποιον που δεν το έχει βιώσει.

Κι όμως, η κατανόηση της εμμηνόπαυσης είναι ζωτικής σημασίας και για τους άνδρες προκειμένου να μπορέσουν να στηρίξουν τις συντρόφους τους. Ιδού τρία πράγματα που καλό είναι να γνωρίζουν όλοι οι άνδρες:

Εμμηνόπαυση: Τα 5 απρόσμενα σημάδια

Σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές

  • Εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις: Οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν ξαφνικά αισθήματα θερμότητας, ειδικά στο πάνω μέρος του σώματος, και εφίδρωση. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια της ημέρας (εξάψεις) ή τη νύχτα (νυχτερινές εφιδρώσεις), επηρεάζοντας τον ύπνο και τις καθημερινές δραστηριότητες. Η αναστάτωση που αυτό το συναίσθημα προκαλεί μπορεί μέχρι και να σε τρελάνει!
  • Αλλαγές διάθεσης και συναισθηματικές αλλαγές: Οι ορμονικές διακυμάνσεις κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να οδηγήσουν σε εναλλαγές της διάθεσης, ευερεθιστότητα και συναισθηματική ευαισθησία. Είναι απαραίτητο να είστε υπομονετικοί και κατανοητοί σε στιγμές συναισθηματικής μεταβλητότητας.

Πώς να προστατέψεις το δέρμα σου από την εμμηνόπαυση

Αλλαγές στη λίμπιντο και την οικειότητα

  • Μειωμένη λίμπιντο: Οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας λόγω ορμονικών αλλαγών και σωματικών συμπτωμάτων. Η επικοινωνία είναι κρίσιμη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου για την αντιμετώπιση τυχόν ανησυχιών ή αλλαγών στην οικειότητα. Όλα αντιμετωπίζονται, αρκεί να μπορέσει να μπει (τώρα περισσότερο από ποτέ) ο ένας στη θέση του άλλου.
  • Ξηρότητα του κόλπου: Και δεν είναι μόνο η λίμπιντο! Τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσουν κολπική ξηρότητα, οδηγώντας σε δυσφορία κατά τη σεξουαλική επαφή. Μιλήστε. Μην το αφήνετε έτσι! Η ανοιχτή επικοινωνία και η εξερεύνηση λύσεων, όπως η χρήση λιπαντικών, για παράδειγμα, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της οικειότητας.

Ιδρώνεις υπερβολικα; Τι μπορεί να σημαίνει και πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις

Υποστήριξη και Κατανόηση

  • Ακούστε και επικοινωνήστε: Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να διαφέρουν πολύ μεταξύ των γυναικών, επομένως είναι σημαντικό να ακούτε τις εμπειρίες και τις ανησυχίες του συντρόφου σας. Η ανοιχτή επικοινωνία προάγει την κατανόηση και ενισχύει τον συναισθηματικό δεσμό μεταξύ των συντρόφων.
  • Ενθαρρύνετε τις αλλαγές στον υγιεινό τρόπο ζωής: Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να ανακουφίσει ορισμένα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Ενθαρρύνετε τη σύντροφό σας να ασκείται τακτικά, να διατηρεί μια ισορροπημένη διατροφή και να διαχειρίζεται το άγχος μέσω τεχνικών χαλάρωσης χωρίς να προσθετετε κι άλλο βάρος με θυμό και επιθέσεις.
  • Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια: Εάν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης επηρεάζουν σημαντικά την ευημερία του συντρόφου σας, σκεφτείτε να ζητήσετε συμβουλές από επαγγελματίες υγείας. Μπορεί να συνιστάται θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ή κάποια άλλου είδους παρακολούθηση από ειδικό.

Με λίγα λόγια, ναι, πρόκειται μια δύσκολη περίοδο για όλους, αλλά σίγουρα για τη γυναίκα περισσότερο. Η κατανόηση και η υποστήριξή της κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση, όμως, είναι απαραίτητη για τη διατήρηση μιας ισχυρής και υγιούς σχέσης. Το θέμα είναι (όπως πάντα) τι δύναμη, ενδιαφέρον και διάθεση έχει ο καθένας.

Τελευταία τροποποίηση στις 06.02.2024 - 12:15