Εμμηνόπαυση: Τα 5 απρόσμενα σημάδια

30.03.2022
Εμμηνόπαυση: Τα 5 απρόσμενα σημάδια
Υπάρχουν διάφορα συμπτώματα εμμηνόπαυσης που μπορεί να γνωρίζεις λιγότερο.

Aν πλησιάζεις στην εμμηνόπαυση, μπορεί να αισθάνεσαι λίγο ανήσυχη για το τι σου επιφυλάσσει το μέλλον. Αν και τα συμπτώματα και οι εμπειρίες της εμμηνόπαυσης διαφέρουν μεταξύ των γυναικών, είναι αναμφίβολα μια σημαντική στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας. Και ενώ μπορεί να αισθάνεσαι ότι μπορεί να εντοπίσεις μερικά από τα κλασικά σημάδια - εξάψεις, ακανόνιστες περιόδους και μια αυξανόμενη τάση να κλαις ακόμα και με τις διαφημίσεις τροφής για γάτες - υπάρχουν διάφορα άλλα συμπτώματα εμμηνόπαυσης
που μπορεί να γνωρίζεις λιγότερο.

Ξηρό δέρμα, μαλλιά και μάτια
Αν έχεις παρατηρήσει τα μάτια και το δέρμα σου να τα αισθάνεσαι πιο ξηρά και να σου προκαλούν φαγούρα πιο πολύ από το συνηθισμένο, είναι απολύτως φυσιολογικό για αυτήν την περίοδο της ζωής σου. «Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, η παραγωγή κολλαγόνου, που είναι αυτό που διατηρεί το δέρμα ελαστικό, τα μαλλιά απαλά και τα μάτια υγρά, αρχίζει να μειώνεται», λέει στο Prima η Kathy Abernathy, ειδική νοσοκόμα εμμηνόπαυσης και πρόεδρος της British Menopause Society.

Πόνος στις αρθρώσεις
Οι δύσκαμπτες και πονεμένες αρθρώσεις μπορεί να είναι ένα άλλο σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα επίπεδα των οιστρογόνων – τα οποία βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής – μειώνονται, που σημαίνει ότι οι παλιοί τραυματισμοί μπορεί να αρχίσουν να πονούν. «Μπορεί να διαπιστώσεις ότι είναι χειρότερα το πρωί», λέει η Kathy. «Ασκήσεις που βοηθούν στη διατήρηση της ευελιξίας των αρθρώσεων, για παράδειγμα πιλάτες ή γιόγκα, θα μπορούσαν να βοηθήσουν εδώ».

Ακμή
Μπορεί να φρικάρεις όταν ξυπνήσεις και ανακαλύψεις σπυράκια που οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν με τα εφηβικά τους χρόνια, αλλά αυτό μπορεί επίσης να είναι μια παρενέργεια της εμμηνόπαυσης που βιώνουν μερικές γυναίκες. Όπως και στα νιάτα σου, αυτό σχετίζεται επίσης με τη μετατόπιση των επιπέδων ορμονών. «Μια αλλαγή στην αναλογία της τεστοστερόνης στο σώμα αναγκάζει τους σμηγματογόνους
αδένες του δέρματος να παράγουν υπερβολικό σμήγμα, μια λιπαρή ουσία που μπλοκάρει τους πόρους και μπορεί να προκαλέσει σπυράκια», λέει η Kathy. Η ακμή μπορεί να εμφανιστεί κατά μήκος της γνάθου, του στήθους ή της πλάτης.

«Θολούρα» του μυαλού

Αν παλεύεις με σύγχυση, προβλήματα μνήμης και αφηρημάδα, δεν είσαι η μόνη. «Η θολούρα του μυαλού δεν είναι ιατρικός ή επιστημονικός όρος, αλλά χρησιμοποιείται από άτομα για να περιγράψουν πώς νιώθουν όταν η σκέψη τους είναι θολή», λέει η Abernathy. «Αυτό οφείλεται στις επιπτώσεις των κυμαινόμενων επιπέδων οιστρογόνων στον εγκέφαλο».

Περίπου τα δύο τρίτα των γυναικών αναφέρουν αυτό το σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης, αναφέροντας προβλήματα με τα ονόματα, την εύρεση των σωστών λέξεων στις συνομιλίες και ακόμη και δυσκολίες συγκέντρωσης ή λήψης αποφάσεων.

Προβλήματα ύπνου

Οι εξάψεις που πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν ως μέρος της εμμηνόπαυσης μπορεί να δυσκολέψουν τον ύπνο και συχνά αναφέρονται ως νυχτερινές εφιδρώσεις. Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν άπνοια ύπνου από τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και τα συμπτώματα ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη και το άγχος που είναι πιο κοινά κατά την εμμηνόπαυση, μπορούν επίσης να κάνουν πιο δύσκολο τον ύπνο.