Λευκά δόντια: Οι 5 καθημερινές συνήθειες που μπορεί να τα... λεκιάσουν

28.03.2022
Λευκά δόντια: Οι 5 καθημερινές συνήθειες που μπορεί να τα... λεκιάσουν
Το χαμόγελό σoυ είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που παρατηρούν οι άνθρωποι σε εσένα, αλλά αν τα δόντια σου δεν είναι τόσο λευκά όσο θα ήθελες, μπορεί να πιάσεις τον εαυτό σου να χαμογελά λιγότερο. Αν και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να λευκάνεις τα δόντια σου, μερικά από τα πράγματα που κάνεις σε καθημερινή βάση μπορεί να τα κάνουν να χάσουν τη φωτεινότητά τους. Δες, παρακάτω, μερικές συνήθειες που μπορεί να προκαλούν λεκέδες στα δόντια σου και πράξε αναλόγως.

Πίνεις ανθρακούχο νερό

Το να σταματήσεις τη σόδα και τα γλυκά αφρώδη ποτά είναι μια απόφαση για την οποία σίγουρα θα σε ευχαριστήσουν τα δόντια σου. Τα ανθρακικά οξέα που αναπτύσσονται στο ανθρακούχο νερό δεν θα βλάψουν σοβαρά τα δόντια σου, αλλά εάν το νερό είναι αρωματισμένο, το πιθανότερο είναι ότι περιέχει πρόσθετα που επηρεάζουν το επίπεδο οξύτητάς του και μπορεί να αυξήσουν τη διάβρωση του σμάλτου.

Πώς μπορείς να κάνεις λεύκανση δοντιών στο σπίτι σου

Πίνεις συχνά ζεστά ροφήματα

Τίποτα δεν μπορεί να σε ξυπνήσει το πρωί πιο γρήγορα από ένα ζεστό φλιτζάνι δυνατού καφέ, αλλά αν τον απολαμβάνεις σε καθημερινή βάση, μπορεί να κάνει το χαμόγελό σου θαμπό και αποχρωματισμένο. Ο καφές, το τσάι και άλλα ποτά με πλούσια χρωστική ουσία μπορούν να λεκιάσουν τα δόντια σου και αν τα πίνεις ζεστά, μπορούν να κάνουν το σμάλτο των δοντιών σου ακόμη πιο ευαίσθητο σε λεκέδες.

Και αν έχεις συνηθίσει να πίνεις τον καφέ σου εν κινήσει για να ζεσταθείς μια κρύα μέρα, μπορεί ακόμη και να προκαλέσει μικρορωγμές στο σμάλτο σου και να κάνει τα δόντια σου πιο ευαίσθητα.

Χρησιμοποιείς λάθος στοματικό διάλυμα

Ενώ το στοματικό διάλυμα διατηρεί την αναπνοή σου φρέσκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορεί επίσης να κάνει το χαμόγελό σου λιγότερο φωτεινό αν δεν προσέχεις τις σκληρές χημικές ουσίες που περιέχει. Για παράδειγμα, τα στοματικά διαλύματα που στοχεύουν στη θεραπεία της ουλίτιδας περιέχουν συχνά γλυκονική χλωρεξιδίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει λεκέδες στα δόντια σου που πιθανότατα δεν θα μπορείς να εξαλείψεις χωρίς τη βοήθεια του οδοντιάτρου σου.

Έχεις μια άσχημη γεύση στο στόμα σου; Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την υγεία σου

Βουρτσίζεις τα δόντια σου πολύ δυνατά

Αν και το βούρτσισμα και το νήμα των δοντιών σου είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός υγιούς χαμόγελου, δεν είναι πάντα το καλύτερο όταν πρόκειται για τη στοματική υγιεινή. Εάν τα βουρτσίζεις πολύ σκληρά κάθε μέρα, μπορεί να διαβρώσεις σιγά-σιγά το σμάλτο σου, κάτι που μπορεί να κάνει τα δόντια σου πιο ευαίσθητα και να αυξήσει τον κίνδυνο τερηδόνας.

Δεν πίνεις αρκετό νερό

Το να παραμένεις ενυδατωμένη είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνεις για τη γενική σου υγεία και το να πίνεις αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να φωτίσεις το χαμόγελό σου. Το νερό ξεπλένει τους λεκέδες που έχουν απομείνει στα δόντια σου και τα διατηρεί λευκά για περισσότερο.