Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αισθάνεσαι τόσο απαίσια όταν έχεις hangover

27.03.2022
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αισθάνεσαι τόσο απαίσια όταν έχεις hangover
Γιατί καμία υπερβολή δεν μένει ατιμώρητη

Το τίμημα μιας βραδιάς με πολλά ποτά είναι πολύ συχνά ένα hangover. Παρόλο που τα hangover φαίνονται σαν ο τρόπος του σύμπαντος να σε επιπλήττει για αυτό το επιπλέον μαρτίνι εσπρέσο, στην πραγματικότητα προκαλούνται από τη βιολογική διαδικασία που περνά το σώμα μας μετά την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλκοόλ. Αν αναρωτήθηκες ποτέ τι είναι πραγματικά το hangover, τι σε κάνει να νιώθεις τόσο άσχημα ή τι μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις τα συμπτώματα την επόμενη φορά, δες τι έχουν να πουν οι ειδικοί στον τομέα της υγείας και η έρευνα για τα hangover.

Γιατί το αλκοόλ επηρεάζει τον ύπνο σου;

Τι ακριβώς είναι το hangover;
Το hangover είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων που προκύπτουν από την προσπάθεια του σώματος να επεξεργαστεί το αλκοόλ. Το hangover μπορεί να εμφανιστεί σε όλα τα μεγέθη και περιλαμβάνει πολλές συνέπειες, όπως κόπωση, αδυναμία, δίψα, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, ναυτία, πόνο στο στομάχι, ίλιγγο, ευαισθησία στο φως και τον ήχο, άγχος, ευερεθιστότητα, εφίδρωση και αυξημένη αρτηριακή πίεση . «Η μνήμη και η συγκέντρωσή μπορεί επίσης να επηρεαστούν», λέει η Victoria Glass, γιατρός και ιατρική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Farr.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το αλκοόλ μπορεί εύκολα να διασχίσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, ο οποίος ρυθμίζει το κεντρικό νευρικό μας σύστημα, λέει ο Anthony Puopolo, επικεφαλής ιατρός στο RexMD. «Γι’ αυτό το αλκοόλ μπορεί τόσο εύκολα να επηρεάσει τη γνωστική και κινητική λειτουργία», λέει. «Τείνει να είναι σκληρό για τους νευρώνες και μπορεί να δυσκολέψει τον εγκέφαλό να οριοθετήσει, ουσιαστικά, εργασίες». Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους, ένα κοινό σύμπτωμα hangover, και να οδηγήσει σε πρωινή εξάντληση καθώς ο εγκέφαλος προσπαθεί να καλύψει τη διαφορά.

Τι προκαλεί λοιπόν στην πραγματικότητα όλες αυτές οι παρενέργειες; Όλα εξαρτώνται από τον μεταβολισμό σου. Γενικά χρειάζεται περίπου μία ώρα για το συκώτι να μεταβολίσει ένα ποτό. «Όταν το σώμα σου (δηλαδή το συκώτι σου) μεταβολίζει το αλκοόλ, παράγει κάτι που ονομάζεται ακεταλδεΰδη, μια τοξική χημική ουσία που εμφανίζεται φυσικά σε πράγματα όπως το αλκοόλ και ο καφές», εξηγεί ο Puopolo. Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ κάνει το σώμα να δουλεύει υπερωρίες για να επεξεργαστεί αυτήν την περίσσεια τοξίνης.

Ενώ η υπερβολική ποσότητα οποιουδήποτε αλκοολούχου ποτού μπορεί τελικά να οδηγήσει σε hangover, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ορισμένες ποικιλίες μπορούν να προκαλέσουν μια πιο έντονη αντίδραση. Κατά την παραγωγή αλκοόλης, η διαδικασία της ζύμωσης παράγει επιπλέον ουσίες (χημικές ουσίες και αλκοόλες) γνωστές ως ομοειδείς ουσίες. Και ορισμένοι τύποι αλκοόλ περιέχουν περισσότερα συγγενή από άλλα. «Τα ποτά όπως η τεκίλα, το κονιάκ και το ουίσκι μπορεί να εντείνουν το hangover», λέει η Glass. Συγκεκριμένα, αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε μεθανόλη. Η μεθανόλη, ή μεθυλική αλκοόλη, είναι μια συγγενής ουσία που εμφανίζεται σε μικροσκοπικές ποσότητες σε πολλά αλκοολούχα ποτά - και είναι στην πραγματικότητα τοξική για τον άνθρωπο.

Η σκληρή αλήθεια για το hangover
"Σε τελική ανάλυση, η καλύτερη θεραπεία για το hangover είναι να αποφύγεις την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ", λέει ο Puopolo. "Το να πίνεις με μέτρο και να φροντίζεις τον εαυτό σου είναι το κλειδί για την αποφυγή τυχόν δυσάρεστων συμπτωμάτων το πρωί μετά από μια βραδινή έξοδο. Και το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να ξεκουραστείς, να πίνεις νερό και να αυξήσεις τα επίπεδα βιταμίνης C και βιταμίνης D".