Ιδρώνεις υπερβολικα; Τι μπορεί να σημαίνει και πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις

26.08.2021
Ιδρώνεις υπερβολικα; Τι μπορεί να σημαίνει και πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις
Οι άνθρωποι είναι από τα πλάσματα που ιδρώνουν. Οι μασχάλες μας γίνονται συχνά υγρές, ο ιδρώτας μπορεί να στάζει από τους κροτάφους μας αλλά «το να ιδρώνουμε είναι φυσιολογικό», λέει στο Health η αμερικανίδα δερματολόγος Beth Goldstein.

Είναι καλό το να ιδρώνεις;

Ναι. Στην πραγματικότητα, αν δεν είχες την ικανότητα να ιδρώνεις, το σώμα σου θα αντιμετώπιζε πρόβλημα.

«Εάν το σώμα σου δεν είχε μηχανισμό να κρυώνει ή να ιδρώνει, θα μπορούσε να σε θέσει σε κίνδυνο υπερθέρμανσης», λέει η γιατρός.

Ο ιδρώτας που βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός σου είναι «ο βασικός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να έχουν τις αισθήσεις τους και να είναι υγιείς σε περιβάλλοντα υψηλής θερμοκρασίας», επισημαίνει η δερματολόγος. Εξηγεί ότι η υπερθέρμανση είναι επικίνδυνη, γι 'αυτό και πολλά προϊόντα που σχετίζονται με τον ιδρώτα, τον απορροφούν αλλά δεν τον σταματούν.

Η «συναισθηματική» εφίδρωση, από την άλλη πλευρά, δεν εξυπηρετεί πραγματικά κάποιο σκοπό. Δηλαδή, κανένα καλό δεν υπάρχει όταν στάζεις ιδρώτα την ώρα που προσπαθείς να ζητήσεις σε κάποιον να βγείτε ραντεβού ή προετοιμάζεσαι για μια δημόσια ομιλία.

Ιδρώτας: 4 τρόποι για να διώξεις τη μυρωδιά από τα ρούχα

Μπορεί να ιδρώνεις υπερβολικά;

Ο ιδρώτας μπορεί να είναι απαραίτητος για την υγεία του σώματός σου, αλλά όταν γίνεσαι μούσκεμα στις μασχάλες το πουκάμισό σου ή αισθάνεσαι μούσκεμα καθώς περπατάς για να πας για μια συνέντευξη για δουλειά, το σώμα σου μπορεί να το παρακάνει.

«Οι περισσότεροι από εμάς ιδρώνουμε περισσότερο από όσο χρειάζεται, και μερικοί από εμάς ιδρώνουμε πολύ περισσότερο από όσο είναι απαραίτητο», λέει η δερματολόγος.

Περίπου το 5% των ανθρώπων ιδρώνει υπερβολικά, μια κατάσταση γνωστή ως υπεριδρωσία, λέει η Beth Goldstein. Με την πρωτοπαθή υπεριδρωσία, οι ιδρωτοποιοί αδένες σου είναι υπερδραστήριοι χωρίς κάποια αιτία - δηλαδή δεν ιδρώνεις λόγω κάποιας γυμναστικής ή από άνοδο της θερμοκρασίας. Το στρες και τα νεύρα μπορούν να αυξήσουν τα συμπτώματα, σύμφωνα με την κλινική Mayo.

Αλλά μερικές φορές υπάρχει ένας υποκινητικός παράγοντας για υπεριδρωσία, όπως:

  • Ιατρικές καταστάσεις. Αυτό περιλαμβάνει λοιμώξεις, υπερθυρεοειδισμό, ορισμένους τύπους καρκίνου και άγχος.
  • Φάρμακα. Τα καθημερινά διεγερτικά, όπως ο καφές, μπορούν να οδηγήσουν σε εφίδρωση.
  • Εμμηνόπαυση.

Εάν ιδρώνεις περισσότερο από το συνηθισμένο ή ο ιδρώτας σου δεν οφείλεται στην ανάγκη να κρυώσει το σώμα σου, επικοινώνησε με το γιατρό σου. «Υπάρχουν πολλαπλές διαθέσιμες θεραπείες για τη στόχευση της υπεριδρωσίας ή της εφίδρωσης χωρίς καμία υποκείμενη αιτία», λέει η δερματολόγος. Αυτές οι επιλογές θεραπείας είναι:

Άλλαξε το αντιιδρωτικό σου για ένα πιο ισχυρό

Δοκίμασε αποσμητικά και αντιιδρωτικά μέχρι να βρεις το κατάλληλο.

Ενέσεις μπότοξ

Η ένεση αλλαντικής τοξίνης σταματά τον ιδρώτα. «Παρόλο που το Botox έχει εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) μόνο για τη θεραπεία του ιδρώτα κάτω από τις μασχάλες, χρησιμοποιείται επίσης στα χέρια, τα πόδια και το τριχωτό της κεφαλής για να αποτρέψει την εφίδρωση σε αυτές τις περιοχές», λέει η γιατρός. Να θυμάσαι ότι αυτές οι ενέσεις είναι μια προσωρινή λύση, διάρκειας 6 έως 12 μηνών, σύμφωνα με την κλινική Mayo.

Thirtysomething: Τι συμβαίνει στο σώμα σου μετά την ηλικία των 30

Προσάρμοσε τον τρόπο ζωής σου

Η επιλογή ελαφρών ρούχων και υφασμάτων που αναπνέουν, μπορεί μερικές φορές να βοηθήσουν στη μείωση της εφίδρωσης σύμφωνα με τη γιατρό. Τα πιο στενά ρούχα από συνθετικό ύφασμα μπορούν να παγιδεύσουν τη θερμότητα.

Χειρουργική επέμβαση

Για χέρια ή μασχάλες που ιδρώνουν υπερβολικά, η χειρουργική επέμβαση είναι μια επιλογή. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD), οι γιατροί μπορούν να αφαιρέσουν τους ιδρωτοποιούς αδένες στις μασχάλες. Η χειρουργική επέμβαση στα χέρια είναι γνωστή ως συμπαθεκτομή. Είναι μια πιο πολύπλοκη διαδικασία, όπου τα νεύρα που ελέγχουν την εφίδρωση κόβονται ή καταστρέφονται, σύμφωνα με την AAD.