Πάμε Κίεβο με σούστα και κοντή φούστα!

03.03.2005
Αγαπημένε μου Σωτήρη,Η αγωνία που είχαμε για το ποιο τραγούδι θα μας εκπροσωπήσει στην Γιουροβίζιον έλαβε τέλος. Το βράδυ της Τετάρτης στον τελικό ψηφίστηκε πανηγυρικά από κριτική επιτροπή και κοινό, το τραγούδι του Χρήστου Δάντη
Αγαπημένε μου Σωτήρη,


αγωνία που είχαμε για το ποιο τραγούδι θα μας εκπροσωπήσει στην Γιουροβίζιον έλαβε τέλος. Το βράδυ της Τετάρτης στον τελικό ψηφίστηκε πανηγυρικά από κριτική επιτροπή και κοινό, το τραγούδι του Χρήστου Δάντη και της Ναταλίας Γερμανού, το "My number One" να είναι αυτό που θα πει στο Κίεβο η Παπαρίζου. Και τώρα που αναφέρθηκα στην αοιδό: τι κίνηση, τι χάρη, τι σκέρτσο, τι, τι, είναι αυτά που έχει η Έλενα; Και το φορεματάκι το κοντό στο τέλος, μία μούρλια, ένα χάρμα οφθαλμών, που έκανε πολλούς από κάτω να αναστενάξουν και όλοι να αναφωνήσουν: "Έλενα, you are my number one".

Απαξ και πάει με την εν λόγω ενδυμασία στο μακρινό και κρύο Κίεβο, τότε την πρωτιά την έχουμε στο τσεπάκι μας. Μία δε φτουράνε οι κοιλιακοί του Sakis μπροστά στους καλογυμνασμένους μηρούς της Παπαρίζου, ενώ η αγωνία που σε πιάνει σαν παίρνει τις στροφές της, «θα φανεί για όχι το σορτσάκι», ανεβάζει την αδρεναλίνη, σε αντίθεση με τον Sakis που εξ αρχής ήξερες πως θα σκίσει το πουκάμισο και θα αποκαλύψει τους κοιλιακούς. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η εμφάνισή της Παπαρίζου που δημιουργεί ελπίδες για καλή θέση στην Γιουροβίζιον. Είναι και η σουηδική καταγωγή της, που αυτομάτως έχουμε στο πλευρό μας το σκανδιναβικό μπλοκ. Ασε, που υπάρχει και η παρουσιάστρια Αλεξάνδρα Πασχαλίδου, επίσης σουηδικής καταγωγής και αν κρίνω από τις περγαμηνές με τις οποίες ήρθε στη χώρα μας και πληρώνεται το μήνα όσα οι περισσότεροι από εμάς το χρόνο, τότε πρόκειται για γάτα με δύναμη και δημόσιες σχέσεις στην Σκανδιναβία. Γι αυτό, άλλωστε, δεν της έδωσαν την παρουσίαση; Οπότε, λοιπόν, με το "σουηδικό" δίδυμο που στέλνουμε, κερδίσαμε τη μία μάχη. Του χρόνου να φροντίσουμε να στείλουμε καμιά Ουκρανή αοιδό και Ρωσίδα παρουσιάστρια για να πιάσουμε και το σκληρό πρώην σοβιετικό μπλοκ.

Και το τραγούδι, όμως, μία δύναμη από μόνο του είναι. Στην κατηγορία R' n' b σούστα το συγκαταλέγεις, οπότε του χρόνου στα βραβεία "Αρίων" θα έχουμε καινούργια ειδική κατηγορία. Μην σπαζοκεφαλιάζεις για να αναλύσεις το είδος του άσματος. Ούτε να έχεις στο μυαλό σου δυο μαντραχαλάδες με σκουφάκια και φαρδιά παντελόνια να χορεύουν σούστα. Ο εν λόγω χαρακτηρισμός είναι πατέντα Δάντη, ο οποίος έβαλε τη λύρα στο κομμάτι για να δείξει στους ευρωπαίους λίγη από την πολιτιστική κι εθνική μας κληρονομιά. Ένα πάντρεμα, δηλαδή, έθνικ και μοντέρνου είδους. Ελπίζω, η Έλενα να βγει με το κοντό φουστανάκι και ουχί με καμιά βράκα.

Στα της βραδιάς του τελικού, που έγινε στο Fever, τι να πω. Μπαμ έκανε από μακριά ότι επρόκειτο για show της κρατικής τηλεόρασης. Τι κι αν είχες σουηδή παρουσιάστρια; Ούτε που κατάφερε να το σώσει κι ας άλλαζε τουαλέτες κάθε λίγο και λιγάκι. Αν δεν είναι το κλασικό σουηδικό μοντέλο: δίμετρα πόδια, ξανθό μαλλί και πράσινο μάτι (εδώ η Πασχαλίδου είναι καθαρόαιμη Ελληνίδα ) δεν κερδίζει τις εντυπώσεις, αλλιώς κρατήστε την Μπόκοτα που ενίοτε τραγουδάει (εγκληματικά αλλά δεν έχει σημασία) Beatles ή καλύτερα προσλάβετε τη Ρούλα που ξέρει και να χορεύει και να τραγουδάει. Και θυμάται τα ονόματα της κριτικής επιτροπής, τα οποία η κυρία Πασχαλίδου δεν μπήκε στον κόπο να μάθει απ’ έξω. Λες και της ζήτησαν να αποστηθίσει τον τηλεφωνικό κατάλογο Αττικής. Κατά τα άλλα, από τον τελικό έλαμψε δια της απουσίας του ο Sakis ( κρίμα και ήθελα τόσο να ματά ξανά ακούσω το Shake it), αλλά είχαμε τους εκπροσώπους από Μάλτα, Σουηδία και Βέλγιο. Κάτι είναι και αυτό. Κάλυψαν το δίωρο πρόγραμμα. Η Παπαρίζου τα τραγούδια τα είπε όλα play back για να μην υπάρξουν τα γνωστά παρατράγουδα, χάριν των οποίων μετά είχαμε ολόκληρες εκπομπές «Τετ α Τετ», «Talk Show" και άλλες που πάντα τέτοιον καιρό δείχνουν μία ευαισθητοποίηση στην Γιουροβίζιον. Αν και φέτος έχουμε τους ιερείς, οπότε γλιτώσαμε από τον Μπίγαλη, την Μπέσυ Αργυράκη, τον Πασχάλη και τα άλλα παιδιά. Επίσης, στην τελική κατάταξη, δεύτερο βγήκε το «O.k." του Χριστόδουλου Σιγανού και τρίτο το «Let’ s get wild» του Ντάγκαλς Καρ.

Δήμητρα Ζάρκου