Στέψη βασιλιά Καρόλου: Το πλήρες πρόγραμμα και η ελληνική νότα - Ποιος αστέρας του Χόλιγουντ θα είναι η μεγάλη έκπληξη της συναυλίας

Στέψη βασιλιά Καρόλου: Το πλήρες πρόγραμμα και η ελληνική νότα - Ποιος αστέρας του Χόλιγουντ θα είναι η μεγάλη έκπληξη της συναυλίας
(photos: @TheRoyalFamily)
Tο πιο σημαντικό γεγονός της εβδομάδας θα είναι, αναμφίβολα, η στέψη του βασιλιά Καρόλου στις 6 Μαΐου και αυτό θα συμβεί ανεξάρτητα από το αν κάποιος είναι οπαδός της μοναρχίας ή όχι. Δεδομένου ότι η προηγούμενη στέψη στο πιο δημοφιλές σύστημα μοναρχίας του κόσμου, έγινε πριν από 70 χρόνια, η τελετή του Σαββάτου αποκτά μεγαλύτερη ιστορική αξία.

Ο νέος βασιλιάς ανέβηκε στον θρόνο μετά τον θάνατο της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ Β', τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τώρα, πρόκειται να στεφθεί στο πλευρό της βασιλικής συζύγου Camilla, κατά τη διάρκεια μιας συμβολικής τελετής στο Αβαείο του Westminster, στην οποία θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος του Canterbury.

Η επόμενη μέρα θα σηματοδοτηθεί από μια σειρά από εορτασμούς, όπως πάρτι στο δρόμο και μια βραδινή συναυλία. Οι παμπ και τα μπαρ θα παραμείνουν ανοιχτά για δύο επιπλέον ώρες στο Ηνωμένο Βασίλειο και η Δευτέρα έχει κηρυχθεί ως εθνική αργία.

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ έχουν κάνει σαφές ότι η εκδήλωση θα εκσυγχρονιστεί για να αντικατοπτρίζει τον σημερινό ρόλο της μοναρχίας, αλλά θα διατηρήσει τις «μακροχρόνιες παραδόσεις και την υπερηφάνεια» που καταγράφηκαν στη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ το 1953. Μια λίστα καλεσμένων 2.200 ατόμων θα παρακολουθήσει από κοντά την τελετή στο Αβαείο.

Παρακάτω θα διαβάσεις όλα όσα γνωρίζουμε, μέχρι στιγμής, για το πρόγραμμα της στέψης.

Βασιλική σύζυγος Καμίλα: Σπάνια δημόσια τοποθέτηση του γιου της για την ίδια, τον Κάρολο και τον Harry

Σάββατο 6 Μαΐου

11 π.μ. (ώρα Η.Β και 1.00 μ.μ. ώρα Ελλάδας) : Τελετή στέψης του βασιλιά και της βασιλικής συζύγου.

Ο Κάρολος θα μεταβεί με τη βασίλισσα Camilla από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Αβαείο του Westminster — όπου στέφονται οι μονάρχες εδώ και 900 χρόνια. Η διαδρομή που θα ακολουθήσουν ονομάζεται «The King’s Procession».

Το βασιλικό ζεύγος θα κάνει τη διαδρομή με το Diamond Jubilee State Coach, μια άμαξα με εκπληκτικά σύγχρονες τροποποιήσεις, όπως κλιματισμό και ηλεκτρικά παράθυρα.

Η τελετή στέψης πρόκειται να ξεκινήσει στις 11 π.μ. τοπική ώρα και θα διαρκέσει λίγο περισσότερο από μία ώρα, σε σύγκριση με την τρίωρη διάρκεια της τελετής της βασίλισσας Ελισάβετ.

Μέσα στο Αβαείο, ο Κάρολος θα καθίσει στον θρόνο της στέψης του βασιλιά Εδουάρδου και θα κρατά το σκήπτρο του μονάρχη - μια χρυσή ράβδο με αμέθυστο, διαμάντια, ρουμπίνια, σπινέλιο και σμαράγδια - που αντιπροσωπεύουν τον έλεγχο του έθνους. Θα κρατά επίσης τη σφαίρα του μονάρχη, μια χρυσή σφαίρα με ένα σταυρό στην κορυφή, όπως έκανε και η μητέρα του στις 2 Ιουνίου του 1953.

{https://www.instagram.com/p/Crs1vssNrl8/}

Ο Κάρολος θα ερωτηθεί κατά τη διάρκεια της τελετής αν θα κυβερνήσει το Ηνωμένο Βασίλειο και τα άλλα έθνη της Κοινοπολιτείας με νόμο και δικαιοσύνη και αν θα διατηρήσει τον Χριστιανισμό στο έθνος.

Ωστόσο ο μονάρχης αναμένεται, επίσης, να ενεργήσει ως υπερασπιστής όλων των θρησκειών και να συμπεριλάβει και άλλες θρησκευτικές ομάδες στην τελετή για να αντικατοπτρίζει μια πιο ποικιλόμορφη σύγχρονη Βρετανία.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Κάρολος θα μυρωθεί με λάδι χρίσματος που παρασκευάστηκε στην Ιερουσαλήμ τον περασμένο Μάρτιο χρησιμοποιώντας ελιές που συλλέγονται από δύο ελαιώνες στο Όρος των Ελαιών, στη Μονή της Μαρίας της Μαγδαληνής και στη Μονή της Αναλήψεως.

Στη συνέχεια, θα ευλογηθεί και θα αγιαστεί από τον Αρχιεπίσκοπο προτού τοποθετηθεί στο κεφάλι του το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου - ένα συμπαγές χρυσό κάλυμμα κεφαλής που κοσμείται από πάνω από 400 πολύτιμους λίθους, συμπεριλαμβανομένων ρουμπινιών και ζαφειριών. Η Camilla θα στεφθεί με το στέμμα της βασίλισσας Μαρίας, στο οποίο έχουν προστεθεί τα διαμάντια Cullinan III, IV και V από την προσωπική συλλογή κοσμημάτων της βασίλισσας Ελισάβετ.

Αυτό το στέμμα θα αντικατασταθεί αργότερα από το αυτοκρατορικό στέμμα πριν από το τέλος της τελετής.

{https://www.instagram.com/p/CrnSV3oPv5R/}

Ο Κάρολος μετά τη στέψη του ζήτησε να παιχτεί ελληνορθόδοξη μουσική από το Byzantine Chant Ensemble κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, ως φόρο τιμής προς τον αείμνηστο πατέρα του, πρίγκιπα Φίλιππο, ο οποίος γεννήθηκε στην Ελλάδα με καταγωγή από τον γερμανικό Οίκο των Glücksburg ενώ ήταν πρίγκιπας τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Δανία. Μετά από αυτό, ο κορυφαίος μαέστρος του μουσικού θεάτρου, Andrew Lloyd Webber, θα διευθύνει τον ύμνο της στέψης, τον οποίο έχει γράψει ο ίδιος, ως ένα από τα 12 κομμάτια που ανέθεσε και επέλεξε προσωπικά ο βασιλιάς.

{https://www.instagram.com/p/Cq1LA6HOyWg/}

Βασιλιάς Κάρολος - Στέψη: Οι 14 παραδοσιακοί κανόνες που θα ακολουθηθούν και οι 5 που αναμένεται να σπάσουν

2 μ.μ. (4 μ.μ. ώρα Ελλάδος): Αρχίζει η βασιλική πομπή

Μετά την τελετή, ο Κάρολος και η Camilla θα αναχωρήσουν από το Αβαείο του Γουέστμινστερ με το Gold State Coach και θα ακολουθήσουν το «The Coronation Procession», ένα ταξίδι 2 χιλιομέτρων πίσω στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Μέλη του κοινού είναι πιθανό να παραταχθούν στους δρόμους της διαδρομής της πομπής για να επευφημήσουν τον νέο μονάρχη.

Στη συνέχεια, μέλη της βασιλικής οικογένειας αναμένεται να εμφανιστούν στο μπαλκόνι του παλατιού και να χαιρετήσουν τους θεατές.

Κυριακή 7 Μαΐου

Μεγάλο γεύμα στέψης (Big Lunch)

Την επομένη της στέψης, οι κοινότητες της χώρας έχουν ενθαρρυνθεί να διοργανώσουν γεύματα στέψης και πάρτι στο δρόμο με τους γείτονές τους. Η πρωτοβουλία Big Lunch έχει οργανωθεί από το Eden Project, ένα σκοπό του οποίου η Camilla είναι προστάτης από το 2013. Το έργο στοχεύει να φέρει κοντά τους ανθρώπους για να μειώσει τη μοναξιά και να προωθήσει το πνεύμα της κοινότητας.

Ο βασιλιάς και η βασίλισσα «επέλεξαν προσωπικά» μια κις γαλλικής έμπνευσης - με σπανάκι, κουκιά, τυρί και εστραγκόν - ως το πιάτο για να τιμήσουν τη στέψη τους. Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι ο πρωθυπουργός Rishi Sunak θα παραθέσει το δικό του γεύμα στο δρόμο για να τιμήσει εθελοντές της κοινότητας από όλη τη χώρα.

{https://www.instagram.com/p/CrIockSvAKw/}

Συναυλία στέψης στο κάστρο του Windsor

Το βράδυ της Κυριακής έχει προγραμματισθεί η συναυλία στέψης στο East Lawn του Κάστρου Windsor. Θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά που θα πραγματοποιηθεί συναυλία στους χώρους του κάστρου.

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ επιβεβαίωσαν ότι στη συναυλία θα συμμετέχουν οι Take That, ο Lionel Richie, ο Ιταλός τραγουδιστής της όπερας Andrea Bocelli και ως headliner η Katy Perry - η οποία είναι πρέσβειρα του British Asian Trust, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης με επικεφαλής τον Κάρολο.

Μάλιστα πριν από λίγες μέρες επιβεβαιώθηκε ότι στη συναυλία της στέψης θα συμμετάσχουν ο Tom Cruise, η frontwoman των Pussycat Dolls, Nicole Scherzinger και το αρκουδάκι Winnie the Pooh.

Περίπου 10.000 εισιτήρια έχουν κατανεμηθεί στο βρετανικό κοινό μέσω κλήρωσης με γεωγραφικά κριτήρια και επιπλέον 57 τοποθεσίες θα μεταδώσουν τη συναυλία σε μεγάλες οθόνες για να την απολαύσουν και άλλοι πολίτες—αυτοί οι χώροι περιλαμβάνουν το Κάστρο του Κάρντιφ, το Δημαρχείο του Μπέλφαστ και τους Κήπους Piccadilly στο Μάντσεστερ καθώς και το Hyde Park του Λονδίνου, το Green Park και το St James's Park.

Δευτέρα 8 Μαΐου

The Big Help Out

Ενώ πολλοί Βρετανοί θα μπορούν να απολαύσουν μια δημόσια αργία την πρώτη Δευτέρα μετά τη στέψη, επιλεγμένες φιλανθρωπικές ομάδες θα λάβουν μέρος σε μια κοινοτική πρωτοβουλία γνωστή ως The Big Help Out. Οι ομάδες περιλαμβάνουν τους Προσκόπους, τη Βασιλική Εθελοντική Υπηρεσία και θρησκευτικές ομάδες από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σκοπός του Big Help Out είναι να ενθαρρυνθούν οι κάτοικοι, προς τιμήν του νέου βασιλιά, να βοηθήσουν εθελοντικά τις τοπικές κοινότητες.

Τελευταία τροποποίηση στις 02.05.2023 - 14:19