Δημήτρης Παπανικολάου: Πώς βοήθησε νεαρό με αυτισμό σε κρίση και το πολύ σημαντικό μήνυμα που στέλνει

30.10.2023
Δημήτρης Παπανικολάου: Πώς βοήθησε νεαρό με αυτισμό σε κρίση και το πολύ σημαντικό μήνυμα που στέλνει
Ένα πολύ ιδιαίτερο συμβάν περιέγραψε μέσω social media ο Δημήτρης Παπανικολάου και μέσα από αυτό θέλησε, ακόμη μία φορά, να ενημερώσει τον κόσμο σχετικά με τον αυτισμό.

Το περιστατικό που συνέβη το μεσημέρι της Κυριακής 29/10/2023 έκανε αμέσως τον γύρο του διαδικτύου και σήμερα ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας μίλησε στην τηλεόραση εξηγώντας περισσότερο τα πράγματα.

Στη λεωφόρο Βα΄ρης Κορωπίου έγιναν τα όσα περιγράφει ο Δημήτρης Παπανικολάου ως εξής:

«Σήμερα μιας και έγινε ήδη γνωστό, αφού ήμασταν σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας για 10 περίπου λεπτά, είδα έναν νεαρό πεσμένο στο έδαφος και να μην δέχεται ενήλικες να τον ακουμπάνε καθώς προσπαθούσαν να τον τραβήξουν στην άκρη. Κοίταξα αν υπάρχει αίμα τριγύρω η όχημα τρακαρισμένο και δεν είδα. Έριξα μια γρήγορη ματιά στον καθρέφτη να κρίνω αν μπορώ να βοηθήσω η αν θα προκαλέσω πολύνεκρο. Είχα καταλάβει ότι πρόκειται για αυτισμό χαμηλής λειτουργικότητας σε κρίση.

Είπα να φύγουν όλοι από γύρω μου και να σταματήσουν με ένα τρίγωνο πιο πίσω τα αυτοκίνητα γιατί ήξερα ότι θα χρειαστεί χρόνος να τον πάρω απο εκεί, μιας και όταν κάποιος είναι σε κρίση, εκτός των άλλων πολλαπλασιάζονται οι δυνάμεις του. Ξαπλώσαμε μαζί στην άσφαλτο αρχικά χωρίς να τον ακουμπήσω καθόλου και μπήκα στον κόσμο του.

Όταν κατάλαβα ότι ήταν έτοιμος και ότι με εμπιστεύεται του ζήτησα να με πιάσει από το μπράτσο να πάμε στην άκρη. Είναι σημαντικό να είστε ενημερωμένοι. Και ελπίζω ότι σε περιπτώσεις τέτοιες που θα κληθεί το ΕΚΑΒ η η Αστυνομία να είναι εκπαιδευμένοι στον αυτισμό.

Θερμή παράκληση μην τα βάλετε ελαφρά τη καρδία με τους γονείς του Παιδιού. Πολλές φορές είναι δύσκολες καταστάσεις αυτές που πρέπει να διαχειριστούν.

Τέλος θα κλείσω με κάτι που έχει πει ο Τάσος Λειβαδίτης. Κι όταν δεν πεθαίνουμε ο ένας για τον άλλο, είμαστε κιόλας νεκροί. Κινδυνέψαμε ναι, αλλά σήμερα θα κοιμηθούμε καλύτερα»
{https://www.facebook.com/dimPapanikolaou77/posts/pfbid0umXohDikwG5UC8sbumsDVy11MUPXQeQeJXYSaXRDiNNvcWq45bsC7BpYo6XpJ2Fcl}

Το μήνυμα του Δημήτρη Παπανικολάου για τη νέα σχολική χρονιά πρέπει να φτάσει σε όλους τους γονείς (και τα παιδιά τους)

Μιλώντας στη Δανάη Μπάρκα και την εκπομπή του Mega Πάμε Δανάη τη Δευτέρα το πρωί, ο Δημήτρης Παπανικολάου τόνισε πως «Το σημαντικό είναι να υπάρχει ενημέρωση για το τι πρέπει να κάνει κάποιος αν τυχόν συναντήσει ένα τέτοιο περιστατικό».

Έχοντας ο ίδιος αλλά και η κόρη του διάγνωση αυτισμού, ο αθλητής που έχει αναλάβει ενεργό δράση για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο όλο σχετικά με τον αυτισμό, εξήγησε πως «Δεν χρειάζεται να φοβάσαι, θέλει σωστό τρόπο και πρέπει να είναι ενημερωμένοι και το ΕΚΑΒ και η αστυνομία. Έχω τον αυτισμό στο σπίτι μου αλλά όχι σε τόσο βαριά μορφή. Πρέπει να είμαστε ήρεμοι. Ήξερα το θέμα. Να μπαίνουμε και στα παπούτσια του άλλου. Δε σταμάταγε κανένας, δυο ενήλικες προσπαθούσαν να βάλουν τον νεαρό στην άκρη αλλά με λάθος τρόπο. Δεν γνωρίζω πως βρέθηκε εκεί ο νεαρός, άφησα το τηλέφωνό μου στην οικογένειά του. Επικοινώνησαν μαζί μου αλλά δε θα πω περισσότερα γι αυτό. Δεν τον ακουμπάμε, όλα πρέπει να τα κάνουμε πιο ήρεμα. Του λέμε τι πρόκειται να κάνουμε, θέλουν να το ξέρουν. Δεν πρέπει τον αυτισμό να το βάζουμε στο ίδιο “τσουβάλι”».

Τροφή για σκέψη!
Τελευταία τροποποίηση στις 30.10.2023 - 12:23