Δημήτρης Παπανικολάου: Συγκινεί η ανάρτηση για την κόρη του - Βρίσκονται και οι δύο στο φάσμα του αυτισμού και εκείνος μιλά δημόσια γι' αυτό

04.04.2022
Δημήτρης Παπανικολάου: Συγκινεί η ανάρτηση για την κόρη του - Βρίσκονται και οι δύο στο φάσμα του αυτισμού και εκείνος μιλά δημόσια γι' αυτό
"Ο αυτισμός δεν είναι επιλογή. Η συμπεριφορά απέναντί του, όμως, είναι", είπε, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο συνέντευξης που έδωσε πρόσφατα ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας. Και είπε κι άλλα πολλά. Μίλησε από καρδιάς και άγγιξε τις καρδιές όλων όσων τον άκουσαν. Μία συνέντευξη που αξίζει να δούμε όλοι, ξανά και ξανά!

Στην εκπομπή "Χαμογέλα και Πάλι" εμφανίστηκε ο Δημήτρης Παπανικολάου το περασμένο Σάββατο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης απέναντι στον αυτισμό που γιορτάζεται στις 2 Απριλίου.

Έναν χρόνο μετά την δημοσιοποίηση της δικής του διάγνωσης -αυτής του συνδρόμου Άσμπεργκερ, που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού- και έχοντας ήδη ξεκινήσει μια ευγενή "σταυροφορία" ευαισθητοποίησης του κόσμου σχετικά με τη διαταραχή αυτή που, αντίθετα με το ό,τι πιστεύουν πολλοί, είναι εξαιρετικά διαδεδομένη, ο πρώην άσσος του μπάσκετ αποκάλυψε ότι και η κόρη του, Άρια, βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού και για εκείνη προσπαθεί να κάνει τον κόσμο λίγο καλύτερο.

Καλεσμένος στην εκπομπή "Χαμογέλα και πάλι", λοιπόν, ο Δημήτρης Παπανικολάου άνοιξε την καρδιά του και μίλησε για όλα με έναν τόσο αφοπλιστικό τρόπο που έφτασε χωρίς απολύτως κανέναν κόπο στις καρδιές όλων όσων τον παρακολούθησαν. Μία συνέντευξη που αν κάποιος δεν είδε, αξίζει να δει -ή και να ξαναδεί, γιατί όχι.

«Τέτοια μέρα πέρυσι είχα καταφέρει μόνο να κάνω ένα story instagram. Σήμερα το μοιραζόμαστε με όλον τον κόσμο. Η Άρια μου είπε ότι θέλει να το πω για να την σέβονται περισσότερο», εξομολογήθηκε με δάκρυα στα μάτια, σε κάποιο σημείο της συνέντευξης -που αξίζει να σημειωθεί, αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερη φροντίδα και αγάπη, από τη Σίσσυ Χρηστίδου και τους υπόλοιπους της πρωινής παρέας του Mega- τονίζοντας ότι από τον Σεπτέμβρη που μίλησε, ο κόσμος του έδωσε τεράστια δύναμη.

«Ο λόγος που μίλησα για εμένα και είπα ότι έχω αυτισμό είναι η Άρια. Κάποια στιγμή είπα ‘ αν κάνουν αυτά στην Άρια που ο μπαμπάς της έχει μια αναγνωρισιμότητα, τι θα κάνουν σε κάποιον που δεν τον ξέρουν;’. Δεν θέλω να παρουσιαστώ ως άγιος. Έχω κάνει και εγώ λάθη. Δεν είμαι τέλειος», υπογράμμισε και αποκάλυψε:

«Ως γονείς έχουμε ένα άγχος για το μετά αλλά πρέπει να προετοιμάσεις και την κοινωνία. Να την προετοιμάσεις για τον αυτισμό. Δεν υπάρχει αναπηρία, βολεύει πολλούς αυτή η λέξη αλλά δεν υπάρχει. Καλό είναι να ενημερωθεί ο κόσμος, να μην αποκλείει».

Ο ίδιος οραματίστηκε και έκανε πράξη το UniquAll, το εκπαιδευτικό – αθλητικό πρόγραμμα για παιδιά με ειδικές ικανότητες, έχοντας στο «πλευρό», μεταξύ άλλων, τον Νίκο Γκάλη και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο για τους οποίους μίλησε με ιδιαίτερη αγάπη.

«Σε πολλά σημεία είμαστε στο μηδέν. Πρέπει να πάρουν θάρρος οι γονείς να μιλήσουν για τον αυτισμό όπως και εγώ πήρα θάρρος για την κόρη μου. Δεν ξέρεις τι συμβαίνει σε ένα σπίτι. Μην κρίνεις. Ας προσγειωθούμε όλοι μαζί γιατί αν δεν είναι καλά ο διπλανός μου δεν είμαστε ούτε εμείς», κατέληξε ο Δημήτης Παπανικολάου τονίζοντας και τη στάση της συζύγου του σε όλη την κοινή τους ζωή και την προσπάθειά του σε αυτό που κάνει τώρα.

Ιδού και η συνέντευξη που αξίζει, πραγματικά, να δει κανείς:

Λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη, ο Δημήτρης Παπανικολάου έκανε τον απολογισμό του και μοιράστηκε τη σκέψη του με τους followers του μαζί με μία φωτογραφία του με την Άρια. Έγραψε τα εξής:

Το σκοτάδι του ενός δυο μαζί το κάνουν φώς.

Σήμερα το πρωί δεν τα κατάφερα να πω αυτά που ήθελα .

Σήμερα πολλοί θα μιλήσουν για τον αυτισμό και θα δούμε χρώματα και λαμπιόνια .

200.000 οικογένειες και χιλίαδες ακόμα που ασχολούνται με το θέμα απο αύριο και κάθε ημέρα θα συνεχίζουμε τον αγώνα μας ώστε όταν έρθει η στιγμή να κλείσουμε τα μάτια μας να είναι πιο λειτουργική η κοινωνία για τα παιδιά μας.

Δεν έχω λόγια για τον Νικο Γκάλη και τον Γιάννη Αντεντοκούμπο που στείλανε και βίντεο με δυνατά μηνύματα.

Δεν έχω λόγια και για τους άλλους φίλους που κάνανε το ίδιο .

Ο λόγος που συμπράττουν είναι τα παιδιά γιατί γνωρίζανε όταν τους εξήγησα και όχι εγώ.

Και τα παιδιά αύριο μεθαύριο θα γίνουν ενήλικες και στα 18 δεν σταματάνε οι ανάγκες τους .

Άρια στο είπα ότι όλα αυτά που πέρασες λόγω είτε μερικών (κακών) ενηλίκων είτε επειδή δεν υπάρχει στο θέμα παιδεία και εκπαίδευση....και ο μπαμπάς και η μαμα θα γυρίσουμε τον κόσμο τούμπα να βελτιωθούν και για σένα και για κάθε παιδί.

Πριγκίπισσα σε μεγαλώσαμε , πριγκίπισσα να σε έχουν.

Ο μπαμπάς.
#autismawareness