Αυτισμός & ΔΕΠ-Υ: Το έξυπνο και παραστατικό βίντεο μιας ειδικού για το πώς είναι η μελέτη στο σπίτι για αυτά τα παιδιά

04.05.2025
Αυτισμός & ΔΕΠ-Υ: Το έξυπνο και παραστατικό βίντεο μιας ειδικού για το πώς είναι η μελέτη στο σπίτι για αυτά τα παιδιά
Photo by Annie Spratt on Unsplash
Όταν άλλοι γράφουν στίχο για «καθυστερημένα» παιδιά, υπάρχουν και αυτά τα παραδείγματα

Την ίδια στιγμή που στην τραπ μουσική οι «δημιουργοί» κάνουν το παν για να τραβήξουν την προσοχή (και το χρήμα) πα΄νω τους με άκρως κακοποιητικούς στίχους για ανθρώπους με αναπηρίες, κάποιοι άλλοι κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση, εξηγώντας σε όσους δεν γνωρίζουν πώς άτομα με αυτισμό, ΔΕΠ-Υ ή άλλες διαταραχές λειτουργούν ώστε να τα κατανοήσουμε καλύτερα και έτι περισσότερο όταν πρόκειται για παιδιά.

Σε παλιότερες δεκαετίες, ένα αδιάγνωστο παιδί με ελλειματική προσοχή κατατασσόταν απλώς στους «κακούς» μαθητές χωρίς διαφοροποίηση ή διερεύνηση των ταλέντων του. Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ έχουν ιδιαίτερη δυσκολία στη συγκε΄ντρωση την ώρα της μελέτης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι έξυπνα ή δεν έχουν δυνατότητες.

Αντίστοιχα, τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού που είναι λειτουργικά παρουσιάζουν υπεροργάνωση και εμμονή όταν μελετούν.

Με ένα μικρό αλλά τόσο κατοπιστικό βίντεο η λογοθεραπεύτρια Ερατώ Τσαΐρη μας έδειξε τι σημαίνει μελέτη για ένα παιδί με ΔΕΠ-Υ και τι για ένα παιδί με αυτισμό.

«Τα παιδιά στο φάσμα είναι ιδιαίτερα τακτικά, οργανωτικά, με εμμονές, με ρουτίνες και τελετουργικές δραστηριότητες που ενίοτε βοηθούν στη διαχείριση του άγχους, της ανησυχίας αλλά και στην κατάκτηση αισθήματος ελέγχου πάνω στο περιβάλλον. Η ρυθμισμένη φωτεινότητα του χώρου τους (χαμηλό φως) αλλά και του περιβαλλοντικού ήχου (ακουστικά/μουσική) επίσης αποτελούν αισθητηριακή ρύθμιση για αυτά τα άτομα.

Σε αντίθεση με την ΔΕΠ-Υ που συναντάμε ένα παιδί υπερκινητικό, υπερδραστήριο, αναβλητικό, χωρίς οργάνωση, που ξεκινάει μια δραστηριότητα και δεν την τελειώνει εξαιτίας της διάσπασης του. Είναι το παιδί που δυσκολεύεται να παραμείνει σε μια θέση, κουνιέται διαρκώς, μπορεί να στριφογυρίζει στην καρέκλα του, κοιτάζει διαρκώς τριγύρω του και διασπάται από άσχετα ερεθίσματα» αναφέρει στο βίντεό της στο ΤikTok που αξίζει να δεις προκειμένου να καταλάβεις καλύτερα.

@et_speechy 🦉 Αυτισμός VS ΔΕΠ-Υ & Μελέτη 🤲🏼 Εδώ σας δείχνω μια πολύ μικρή αναπαράσταση των δύο διαταραχών σχετικά με το πώς μελετούν/διαβάζουν αυτά τα παιδιά στο σπίτι. Αυτή του αυτισμού στο πρώτο βίντεο και στο δεύτερο αυτή της ΔΕΠ-Υ (Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα) Τα παιδιά στο φάσμα είναι ιδιαίτερα τακτικά, οργανωτικά, με εμμονές, με ρουτίνες και τελετουργικές δραστηριότητες που ενίοτε βοηθούν στη διαχείριση του άγχους, της ανησυχίας αλλά και στην κατάκτηση αισθήματος ελέγχου πάνω στο περιβάλλον. Η ρυθμισμένη φωτεινότητα του χώρου τους (χαμηλό φως) αλλά και του περιβαλλοντικού ήχου (ακουστικά/μουσική) επίσης αποτελούν αισθητηριακή ρύθμιση για αυτά τα άτομα. Σε αντίθεση με την ΔΕΠ-Υ που συναντάμε ένα παιδί υπερκινητικό, υπερδραστήριο, αναβλητικό, χωρίς οργάνωση, που ξεκινάει μια δραστηριότητα και δεν την τελειώνει εξαιτίας της διάσπασης του. Είναι το παιδί που δυσκολεύεται να παραμείνει σε μια θέση, κουνιέται διαρκώς, μπορεί να στριφογυρίζει στην καρέκλα του, κοιτάζει διαρκώς τριγύρω του και διασπάται από άσχετα ερεθίσματα #λογοθεραπεία #speechy #speech #speechtherapy #speechworld #speechpathology #kids #autismtiktok #adhd #autismandadhd ♬ πρωτότυπος ήχος - et_speechy

Τελευταία τροποποίηση στις 04.05.2025 - 16:28