Το μήνυμα του Δημήτρη Παπανικολάου για τη νέα σχολική χρονιά πρέπει να φτάσει σε όλους τους γονείς (και τα παιδιά τους)

30.08.2023
Το μήνυμα του Δημήτρη Παπανικολάου για τη νέα σχολική χρονιά πρέπει να φτάσει σε όλους τους γονείς (και τα παιδιά τους)
Photo: NDP Photo Agency
Η αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο κουδούνι της φετινής χρονιάς έχει ξεκινήσει και εκτός από τα βιβλία, τα τετράδια και τα μολύβια, υπάρχουν και μερικά άλλα πράγματα με τα οποία πρέπει να εφοδιάσουμε τα παιδιά μας και αυτά δεν αγοράζονται.

Οι αγώνες του στα παρκέ έχουν αναγνωριστεί ε΄δω και χρόνια και τελευταία, ο Δημήτρης Παπανικολάου έχει ξεκινήσει μια ευγενή "σταυροφορία" ευαισθητοποίησης του κόσμου σχετικά με τον αυτισμό, μια διαταραχή αυτή που, αντίθετα με το ό,τι πιστεύουν πολλοί, είναι πολύ διαδεδομένη.

Έχοντας διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού τόσο ο ίδιος όσο και η κόρη του, Άρια, ο Δημήτρης Παπανικολάου δεν χάνει ευκαιρία να μιλήσει, να μοιραστεί, να εξηγήσει, να αφυπνίσει.

{https://www.instagram.com/p/CtE84rDomos/}

"Ο αυτισμός δεν είναι επιλογή. Η συμπεριφορά απέναντί του, όμως, είναι", είχε πει, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο συνέντευξης που έδωσε πέρσι ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας στο πλαίσιο της εκπομπής Χαμογέλα και Πάλι και είχε συγκινήσει.

Με την πιο πρόσφατη ανάρτησή του στα social media o Παπανικολάου αναφέρεται στην αρχή της σχολικής χρονιάς και απευθύνεται σε όλους τους γονείς εφιστώντας την προσοχή τους σε ένα πολύ σημαντικό σημείο στο οποίο θα έπρεπε όλοι να είμαστε πιο ευαισθητοποιημένοι και αυτό έχει να κάνει με τη συμπεριφορά μας προς τους άλλους, όλους τους άλλους, τη συμπερίληψη!

Χρησιμοποιώντας παραδείγματα από προσωπική, αλλά και οικογενειακή πείρα, ο δημοφιλής αθητής μας βάζει σε σκέψεις!

«Αγαπητοί γονείς. Πλησιάζουν οι ημέρες να ανοίξουν τα σχολεία και θέλω να σας ζητήσω μια χάρη.

Καθίστε 5 λεπτά και εξηγήστε στα παιδιά σας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να κοροϊδεύουν κάποιον επειδή είναι ψηλός, κοντός, χοντρός, αυτιστικός, πολύ αδύνατος κτλ.

Δεν είναι κακό αν φοράει το ίδιο ζευγάρι παπούτσια κάθε ημέρα. (Απο προσωπική πείρα)

Εξηγήστε τους ότι και μια παλιά χρησιμοποιημένη τσάντα, χωράει μέσα τα ίδια όνειρα με μια καινούργια. (Απο προσωπική πείρα)

Σας παρακαλώ διδάξτε τους ότι η προπαίδεια δεν έχει σχέση με την παιδεία και πείτε τους ότι δεν είναι καλό να αποκλείουν κάποιον επειδή είναι "διαφορετικός"

Και σίγουρα πείτε στα παιδιά να μην κοροϊδεύουν κανένα άλλο παιδί, γιατί αυτό πονάει. (Απο οικογενειακή πείρα)

Πείτε τους ότι το σχολείο είναι για να μαθαίνουμε και όχι για να ανταγωνιζόμαστε.

Εξηγείστε τους, ότι το να υποβιβάζεις κάποιον με τα λόγια σου και την συμπεριφορά σου, δείχνει αδυναμία, ενώ αν τον ενθαρρύνεις και τον τραβάς προς τα πάνω δείχνει δύναμη.

Η εκπαίδευση εν μέρη, ξεκινάει απο το σπίτι.

Και μακάρι κάποια στιγμή, η συμπερίληψη να γίνει σχέδιο της πολιτείας…..

Σε κάθε περίπτωση, καλή σχολική χρονιά εύχομαι στα παιδιά σας και να τα δείτε όπως ονειρεύεστε.»

Με την αφορμή, θυμόμαστε το UniquAll, το εκπαιδευτικό – αθλητικό πρόγραμμα για παιδιά με ειδικές ικανότητες που οραματίστηκε και έστησε ο Δημήτρης Παπανικολάου έχοντας στο «πλευρό», μεταξύ άλλων, τον Νίκο Γκάλη και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο για τους οποίους μίλησε με ιδιαίτερη αγάπη.

Τελευταία τροποποίηση στις 30.08.2023 - 09:15