Φωνάζεις στα παιδιά σου; Αυτές είναι οι 5 σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσεις στην υγεία τους

Φωνάζεις στα παιδιά σου; Αυτές είναι οι 5 σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσεις στην υγεία τους
Όλοι οι γονείς θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους και αυτός είναι ο λόγος που αγωνίζονται για αυτά. Ωστόσο είναι φυσιολογικό μερικές φορές να ενοχλείσαι από τα παιδιά σου, ειδικά αν συμπεριφέρονται άσχημα. Ο τρόπος που εκφράζεις αυτή την ενόχληση, όμως, μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους και στην μελλοντική τους υγεία.

Στην πραγματικότητα, οι σκληρές τακτικές που εφαρμόζουν οι γονείς για να επιβάλλουν την πειθαρχία στα παιδιά τους, όπως οι φωνές, μπορεί να έχουν ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο πάνω τους από ότι πιστεύαμε προηγουμένως. Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις τι προκύπτει από τις κλινικές μελέτες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που μπορεί να έχει το να επιβάλλεις την πειθαρχία φωνάζοντας στα παιδιά σου.

Tantrum: Τι είναι και πώς μπορούν να το διαχειριστούν οι γονείς

Οι φωνές αλλάζουν τον τρόπο που αναπτύσσεται ο εγκέφαλός τους

Οι φωνές και άλλες σκληρές τεχνικές ανατροφής μπορούν κυριολεκτικά να αλλάξουν τον τρόπο που αναπτύσσεται ο εγκέφαλος του παιδιού σου. Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι επεξεργάζονται αρνητικές πληροφορίες και γεγονότα, πιο γρήγορα και διεξοδικά από τα καλά.

Μια μελέτη συνέκρινε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου ατόμων που είχαν ιστορικό γονικής λεκτικής κακοποίησης στην παιδική τους ηλικία, με μαγνητικές ατόμων που δεν είχαν ιστορικό κακοποίησης. Βρήκαν μια αξιοσημείωτη φυσική διαφορά στα μέρη του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για την επεξεργασία των ήχων και της γλώσσας.

Οι φωνές έχουν επιπτώσεις στη σωματική υγεία

Οι εμπειρίες που έχουμε μεγαλώνοντας, μας διαμορφώνουν με πολλούς τρόπους, μερικούς από τους οποίους μπορεί να μην έχουμε καν συνειδητοποιήσει. Το άγχος στην παιδική ηλικία που προκαλείται από έναν γονέα που χρησιμοποιεί άσχημες λέξεις, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός παιδιού να αναπτύξει ορισμένα προβλήματα υγείας ως ενήλικας.

Οι φωνές μπορεί να προκαλέσουν χρόνιο πόνο

Μια πρόσφατη μελέτη βρήκε μια σχέση μεταξύ των αρνητικών εμπειριών της παιδικής ηλικίας, συμπεριλαμβανομένης της λεκτικής και άλλων ειδών κακοποίησης και της μετέπειτα εμφάνισης επώδυνων χρόνιων καταστάσεων. Οι καταστάσεις περιελάμβαναν αρθρίτιδα, επίπονους πονοκεφάλους, προβλήματα στην πλάτη και τον αυχένα και άλλους χρόνιους πόνους.

Τα 5 σημάδια που δείχνουν ότι μεγάλωσες με συναισθηματικά ανώριμους γονείς

Οι φωνές επιδεινώνουν τα προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών

Μπορεί να νομίζεις ότι το να φωνάζεις στα παιδιά σου μπορεί να λύσει το πρόβλημα εκείνη τη στιγμή ή μπορεί να τα αποτρέψει από το να φερθούν άσχημα στο μέλλον. Αλλά η έρευνα δείχνει ότι θα μπορούσε στην πραγματικότητα να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα μακροπρόθεσμα. Οι φωνές μπορούν πραγματικά να κάνουν τη συμπεριφορά του παιδιού σου ακόμη χειρότερη. Που σημαίνει ότι πρέπει να φωνάξεις περισσότερο για να προσπαθήσεις να το διορθώσεις. Και ο κύκλος συνεχίζεται.

Και αν νομίζεις ότι έχει σημασία ποιος γονέας ασκεί την πειθαρχία, δεν έχει. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει διαφορά εάν η σκληρή πειθαρχία προέρχεται από τον πατέρα ή τη μητέρα. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: τα προβλήματα συμπεριφοράς επιδεινώνονται.

Οι φωνές μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη

Εκτός από το ότι τα παιδιά αισθάνονται πληγωμένα, φοβισμένα ή λυπημένα όταν τους φωνάζουν οι γονείς τους, η λεκτική κακοποίηση έχει την ικανότητα να προκαλεί βαθύτερα ψυχολογικά προβλήματα που μεταφέρονται στην ενήλικη ζωή.

Στη μελέτη που παρακολούθησε αυξανόμενα προβλήματα συμπεριφοράς από 13χρονους που τους φώναζαν οι γονείς τους, διαπιστώθηκε επίσης μια αύξηση στα συμπτώματα κατάθλιψης. Πολλές άλλες μελέτες δείχνουν επίσης μια σύνδεση μεταξύ της συναισθηματικής κακοποίησης και της κατάθλιψης ή του άγχους. Αυτού του είδους τα συμπτώματα μπορεί να οδηγήσουν σε επιδείνωση της συμπεριφοράς και μπορεί ακόμη και να εξελιχθούν σε αυτοκαταστροφικές ενέργειες, όπως η χρήση ναρκωτικών ή η αύξηση της επικίνδυνης σεξουαλικής δραστηριότητας.

Πώς να μεγαλώσεις αδέρφια που τα πηγαίνουν καλά

Συμπέρασμα

Ποτέ δεν είναι αργά ως γονιός να κάνεις μια αλλαγή στη συμπεριφορά σου ή να μάθεις κάποιες νέες τεχνικές. Εάν παρατηρήσεις ότι φωνάζεις πολύ ή χάνεις την ψυχραιμία σου, αναζήτησε βοήθεια. Ένας θεραπευτής ή ακόμα και ένας άλλος γονέας μπορεί να σε βοηθήσει να διαχειριστείς μερικά από αυτά τα συναισθήματα και να αναπτύξεις ένα σχέδιο για να τα αντιμετωπίσεις με πιο καλό τρόπο.

Τελευταία τροποποίηση στις 30.07.2023 - 10:14