Τα 5 σημάδια που δείχνουν ότι μεγάλωσες με συναισθηματικά ανώριμους γονείς

03.11.2021
Τα 5 σημάδια που δείχνουν ότι μεγάλωσες με συναισθηματικά ανώριμους γονείς
Συναισθηματική ωριμότητα σημαίνει να ξέρεις πώς να ελέγχεις τα συναισθήματά σου, να αναλαμβάνεις την ευθύνη για τα λάθη σου αντί να κατηγορείς τους άλλους και να αποδέχεσαι τις απόψεις των άλλων. Δυστυχώς, το να είσαι ενήλικας δεν σημαίνει ότι είσαι και συναισθηματικά ώριμος και αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στα παιδιά σου. Και επειδή είναι πολύ σημαντικό να εργαστείς για τη συναισθηματική σου νοημοσύνη, ας δούμε παρακάτω τα 5 σημάδια που δείχνουν ότι μεγάλωσες με συναισθηματικά ανώριμους γονείς.

Ξέρουν μόνο πώς να φροντίζουν τις βασικές ανάγκες των παιδιών τους

Οι συναισθηματικά ανώριμοι γονείς μπορεί να είναι εξαιρετικοί στο να διασφαλίσουν ότι οι βασικές ανάγκες των παιδιών τους ικανοποιούνται. Μπορεί να τους παρέχουν τροφή, σπίτι και εκπαίδευση και να τα φροντίζουν όταν είναι άρρωστα. Αλλά αυτοί οι γονείς δεν είναι πολύ καλοί στο να παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη. Όταν το παιδί τους ανησυχεί ή στενοχωριέται για κάτι, μπορεί να απορρίψουν αυτά τα συναισθήματα επειδή δεν μπορούν να κατανοήσουν πώς ένα παιδί που έχει καλή ανατροφή μπορεί να έχει προβλήματα.

Δεν ξέρουν πώς να εκφράσουν τα συναισθήματά τους

Όταν πρόκειται για την έκφραση βαθιών συναισθημάτων, οι συναισθηματικά ανώριμοι γονείς δεν αισθάνονται άνετα με αυτό. Είναι σημαντικό για ένα παιδί να γνωρίζει ότι το αγαπούν, αλλά αυτοί οι γονείς δεν είναι πολύ καλοί στο να δείχνουν στοργή. Θα μπορούσε να οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο ανατράφηκαν οι ίδιοι, εάν τα συναισθήματα δεν ήταν κάτι που έπρεπε να μοιραστούν ή να μιλήσουν για αυτά. Στη συνέχεια, αργότερα στη ζωή τους, φοβούνται μήπως φανούν ευάλωτοι ή αδύναμοι αν θέλουν να συνδεθούν με το παιδί τους σε ένα βαθύτερο συναισθηματικό επίπεδο.

Δεν ανέχονται διαφορές

Οι συναισθηματικά ανώριμοι γονείς πιστεύουν ότι είναι οι μόνοι που ξέρουν να κάνουν τα πράγματα σωστά. Εάν είχες διαφορετική γνώμη, δεν υπήρχε λόγος να διαπραγματευτείς για να βρεις μια μέση λύση - η άποψή σου απλά δεν θα γίνει αποδεκτή. Έτσι, όταν ήσουν παιδί, πιθανότατα έπρεπε πάντα να κάνετε τα πράγματα με τον τρόπο που ήθελαν οι γονείς σου, και αυτό που πίστευαν θεωρείτο ότι ήταν το καλύτερο για εσένα.

Συμπεριφέρονται σαν παιδιά

Επειδή οι συναισθηματικά ανώριμοι γονείς δεν ξέρουν πώς να εκφράσουν τα συναισθήματά τους με υγιή τρόπο, μπορεί να είναι δύσκολο να πουν πώς αισθάνονται. Ωστόσο, μπορεί να περιμένουν από τα παιδιά τους να γνωρίζουν με κάποιο τρόπο τι συναισθήματα βιώνουν και τι χρειάζονται. Και αν το παιδί δεν το ξέρει αυτό, μπορεί να αναστατωθεί και να κάνουν το παιδί να νιώσει ένοχο που δεν τους έδωσε αυτό που ήθελαν.

Η συμπεριφορά τους είναι ασταθής

Οι συναισθηματικά ανώριμοι γονείς και τα συναισθήματά τους, επηρεάζονται εύκολα από άλλα άτομα ή άλλους εξωτερικούς παράγοντες. Η διάθεσή τους μπορεί να αλλάζει συχνά, καθώς και ο τρόπος που αλληλεπιδρούν με το παιδί τους. Μπορεί να συμμετέχουν πολύ στη ζωή του παιδιού τους για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια να γίνουν ξαφνικά πιο αδιάφοροι και συγκρατημένοι.