Παιδική κακοποίηση: Συμβουλές που μπορείς να δώσεις στο παιδί σου για να προστατευτεί

06.10.2021
Παιδική κακοποίηση: Συμβουλές που μπορείς να δώσεις στο παιδί σου για να προστατευτεί
Όσο θλιβερό και αν είναι, τα παιδιά πέφτουν θύματα κακοποίησης και αυτό συμβαίνει πιο συχνά από ό, τι νομίζεις. Επιπλέον, ο «κακός» δεν είναι πάντα ένας περίεργος τύπος και δεν φαίνεται πάντα απειλητικός καθώς μπορεί να είναι κάποιος που γνωρίζεις. Είναι λοιπόν σημαντικό να λάβεις προφυλάξεις και να μάθεις στα παιδιά σου ποιον μπορούν να εμπιστευτούν και τι πρέπει να κάνουν εάν κάποιος θέλει να τα πάει κάπου χωρίς να το γνωρίζεις. Όλοι μας ευχόμαστε να μη συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο στα παιδιά μας, αλλά θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένες. Ιδού μερικά πράγματα που μπορούμε να διδάξουμε στα παιδιά μας ώστε να προτατεύσουν τον εαυτό τους όσο καλύτερα γίνεται.

Ο κίνδυνος δεν προέρχεται πάντα από έναν ξένο

Μπορεί να είναι δύσκολο για ένα παιδί να καταλάβει ποιος είναι ξένος και ποιον μπορεί να εμπιστευτεί. Μπορεί να φαντάζονται κάποιον με τρομακτικό βλέμμα, αλλά δεν είναι πάντα έτσι. Οι «ξένοι» μπορούν επίσης να φαίνονται ωραίοι και φιλικοί. Στην πραγματικότητα, πιο συχνό είναι τα παιδιά να κακοποιηθούν από κάποιον που πραγματικά γνωρίζουν και δεν θεωρούν ξένο.

Να ψάξει για μια μαμά με παιδιά

Εάν κανένας από τους «ασφαλείς ανθρώπους» σου δεν είναι κοντά του και το παιδί σου έχει χαθεί, συμβούλευσε το να αναζητήσει μια μαμά με παιδιά και να ζητήσει τη βοήθειά τους. Μπορεί επίσης να προσπαθήσει να βρει έναν αστυνομικό ή κάποιον από την ομάδα security, αλλά είναι πιο εύκολο να βρει μια γυναίκα με παιδί.

Να τρέξει προς την αντίθετη κατεύθυνση του αυτοκινήτου

Δίδαξε στο παιδί σου ότι εάν ακολουθείται από κάποιον που οδηγεί αυτοκίνητο, πρέπει να τρέξει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Με αυτόν τον τρόπο, το αυτοκίνητο θα πρέπει να γυρίσει πίσω και το παιδί σου θα έχει περισσότερο χρόνο για να ξεφύγει.

Μάθε του πώς να πει «όχι»

Το παιδί σου πρέπει να γνωρίζει ότι είναι εντάξει να πει «όχι» σε έναν ενήλικα, αν δεν είναι ο γονέας του ή ένα «ασφαλές» άτομο. Μπορεί να είναι δύσκολο για ένα παιδί να είναι δυναμικό και να πάει κόντρα σε έναν ενήλικα, αλλά θα πρέπει να του μάθεις πώς να το κάνει. Μπορείς ακόμη να κάνεις διαφορετικά σενάρια με το παιδί σου, όπως, για παράδειγμα, πώς θα απαντήσει αν κάποιος το πλησιάσει και του προσφέρει γλυκά ή του ζητήσει βοήθεια για να το παραπλανήσει.

Να ενημερώσει τους άλλους ότι κινδυνεύει

Τα παιδιά συχνά φωνάζουν, οπότε ένα παιδί που ουρλιάζει μπορεί να μην τραβήξει την προσοχή, ακόμα κι αν κινδυνεύει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να βοηθήσει να συμβουλεύσεις τα παιδιά σου να φωνάξουν κάτι που θα ανησυχήσει τους άλλους, όπως «Άφησέ με ήσυχο! Δεν σε ξέρω! » ή «Πού είναι η μαμά και ο μπαμπάς μου; Βοήθεια!».

Ποιον να θεωρήσει «ασφαλή» ενήλικα

Φτιάξε μια λίστα με άτομα που μπορεί να εμπιστευτεί το παιδί σου - άτομα που μπορούν να το παραλάβουν από το σχολείο ή να έρθουν από το σπίτι σου ακόμα και αν το παιδί σου είναι μόνο του στο σπίτι. Θα μπορούσε να είναι ένας συγγενής ή ένας γείτονας που γνωρίζεις καλά.

Ενημέρωσε το παιδί σου για αυτά τα πρόσωπα και πες του ότι αν κάποιος άλλος έρθει ή το πλησιάσει έξω, δεν είναι ασφαλές να του μιλήσει. Μπορείς ακόμη να επιλέξεις μια λέξη κωδικό που γνωρίζεις μόνο εσύ, το παιδί σου και οι «ασφαλείς» άνθρωποι. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να είναι ευκολότερο για το παιδί σου να καταλάβει ποιον να εμπιστευτεί.