Μαμά και κόρη: Μπορούν να είναι κολλητές φίλες; Πόσο καλό είναι τελικά;

16.09.2021
Μαμά και κόρη: Μπορούν να είναι κολλητές φίλες; Πόσο καλό είναι τελικά;
Το να είναι μητέρα και κόρη οι καλύτερες φίλες μπορεί να φαίνεται σαν το τέλειο σενάριο για τον ήδη πολύ στενό δεσμό μεταξύ γονέα και παιδιού. Ωστόσο, αυτό το είδος σχέσης που φαίνεται αρχικά υπέροχο, θα μπορούσε στην πραγματικότητα να έχει αρνητικές συνέπειες και για τις δύο πλευρές. Εμείς αναμφίβολα λατρεύουμε τις οικογένειες που αγαπούν και στηρίζουν ο ένας τον άλλον. Αλλά φαίνεται ότι πρέπει να υπάρχει μια γραμμή μεταξύ μιας υγιούς σχέσης και της υπέρβασης ορισμένων ορίων.

Η κόρη σου δεν πρέπει να σε υποστηρίζει συναισθηματικά

Μέρος του να είσαστε φίλες, ειδικά πολύ καλές φίλες, είναι να μοιράζεστε μυστικά μεταξύ σας, να μιλάτε για τα προβλήματά σας και να παρέχετε συναισθηματική υποστήριξη. Αυτή η σχέση πρέπει να είναι αμοιβαία, αλλά δεν θα ήταν υγιής για μια μητέρα και την κόρη της. Ένα παιδί δεν πρέπει να επιβαρύνεται με τις ανησυχίες των γονιών του και δεν πρέπει να αισθάνεται ότι οι ρόλοι αντιστρέφονται και ότι πρέπει να ενεργεί σαν ενήλικας για τον γονέα του.

Είναι σημαντικό να θέσεις όρια

Ενώ οι φίλοι μπορούν επίσης να θέσουν όρια, είναι διαφορετικά από αυτά που πρέπει να δημιουργηθούν από έναν γονέα. Εάν ορίσεις έναν κανόνα, το παιδί σου πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να τηρηθεί. Σε μια φιλία, δεν θα σου επιτρέπεται να επιβάλλεις τέτοιους κανόνες και να λες στο άλλο άτομο τι να κάνει. Πρέπει να είσαι το πρόσωπο που επιβάλλει πειθαρχία για την κόρη σου και να δείξεις ότι είσαι υπεύθυνη, διαφορετικά, θα γίνεις «ανεκτικός» γονέας, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει στο παιδί σου κακό αυτοέλεγχο.

Τα 5 σημάδια που δείχνουν ότι είσαι καλή μαμά (ακόμα και αν εσύ δεν είσαι σίγουρη για αυτό)

Μπορεί να είναι δύσκολο για την κόρη σου να γίνει ανεξάρτητη

Καθώς η κόρη σου μεγαλώνει, θα πρέπει να γίνεται όλο και πιο υπεύθυνη για τις πράξεις της και να μάθει να κάνει τις δικές της επιλογές. Ο ρόλος σου ως μαμά θα αλλάξει επίσης με τον καιρό. Ο ρόλος ενός φίλου, από την άλλη πλευρά, είναι πιο στατικός. Ένας φίλος δεν πρέπει να γίνει πιο ανεξάρτητος από τον άλλο με τον καιρό. Εάν συμπεριφέρεσαι ως φίλη, μπορεί να είναι δύσκολο για την κόρη σου να προσαρμοστεί στην ενηλικίωση.

Η κόρη σου μπορεί να μην αναπτύξει τη δική της προσωπικότητα

Το να είσαι πολύ κοντά στην κόρη σου μπορεί να την εμποδίσει να αναπτύξει μια προσωπικότητα ξεχωριστή από τη δική σου. Κανονικά, θα παρατηρούσε τόσο εσένα όσο και τους συνομηλίκους της, καθώς και άλλα άτομα που γνωρίζει και «συλλέγει» διαφορετικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας, σκέψεις και απόψεις από διαφορετικούς ανθρώπους. Αλλά αν είσαι και η μητέρα της και η καλύτερη φίλη της, μπορεί να μην μάθει να διαμορφώνει τις δικές της απόψεις ή να αναπτύξει τη δική της ταυτότητα.

Τα 7 πλεονεκτήματα του να γίνεις μητέρα σε μεγαλύτερη ηλικία

Μπορεί να γίνετε πολύ εξαρτημένες η μία από την άλλη

Το να είστε φίλες μπορεί να είναι καλό και για τις δυο σας για κάποιο χρονικό διάστημα. Αλλά μπορεί να καταλήξετε να βασίζεστε πολύ σε αυτή τη φιλία. Και αν έχετε ποτέ έναν μεγάλο καβγά που επιβαρύνει τη φιλία σας, θα μεταφερθεί επίσης στη σχέση σας ως μητέρα και κόρη και μπορεί να είναι δύσκολο για εσένα να κάνεις καλή δουλειά ως γονέας.

Συμπερασματικά, λοιπόν, θα λέγαμε ότι το να έχει μια μητέρα φιλική σχέση με την κόρη της είναι ιδανικό, όμως δεν θα πρέπει επουδενί να επισκιάσει αυτή η σχέση την άλλη, τη βασική, γιατί το παιδί φίλες έχει -και θα έχει- κι άλλες, μαμά όμως, μόνο μία!