Πώς να μεγαλώσεις αδέρφια που τα πηγαίνουν καλά

18.01.2022
Πώς να μεγαλώσεις αδέρφια που τα πηγαίνουν καλά
Όσα συμβουλεύουν οι ειδικοί

Είναι ένα πράγμα να σταματάς τις διαμάχες των παιδιών σου, και κάτι άλλο να μεγαλώνεις παιδιά που πραγματικά συμπαθούν το ένα το άλλο και θα επιλέξουν να στηρίζουν το ένα το άλλο σε όλη τους τη ζωή.

Κοιμούνται τα παιδιά στο κρεβάτι σου; Ιδού μια θεωρία που υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να το ξανασκεφτείς

Η Laurie Kramer, κλινική ψυχολόγος και καθηγήτρια στο Northeastern University και ιδρύτρια του προγράμματος More Fun With Sisters and Brothers, ανακάλυψε στην έρευνά της ότι οι μητέρες που είχαν αρνητικές ιστορίες με τα αδέρφια τους ήταν πιο πιθανό να μεγαλώσουν παιδιά με πιο θετικές σχέσεις. Επειδή γνώριζαν από πρώτο χέρι ότι η καλλιέργεια θετικών σχέσεων απαιτούσε δουλειά, αυτές οι μητέρες σκόπιμα μεγάλωναν τα παιδιά τους με τρόπο ώστε να τα πάνε καλά.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές από τους ειδικούς:

Δημιούργησε καθημερινές ευκαιρίες για χαρά
Το ερευνητικό πρόγραμμα της Kramer, το οποίο παρέχει δωρεάν μαθήματα σε οικογένειες για να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν θετικές κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες, συμβουλεύει να διασφαλιστεί ότι τα αδέρφια περνούν ουσιαστικό, θετικό χρόνο μαζί κάθε μέρα. Αναζήτησε τρόπους με τους οποίους τα παιδιά σου μπορούν να απολαμβάνουν να περνούν χρόνο μαζί, όπως παζλ και βιντεοπαιχνίδια και κάνε αυτές τις κοινές δραστηριότητες σε κοινόχρηστους χώρους μέρος της οικογενειακής σας ρουτίνας.

Δείξε τη συμπεριφορά που θέλεις να δεις
Μία από τις πιο σημαντικές ενέργειες που μπορούν να κάνουν οι γονείς είναι να διαμορφώσουν το είδος των σχέσεων που θέλουν να έχουν τα παιδιά τους και τη συμπεριφορά που θα θέλουν να δουν. Εάν θέλεις να μεγαλώσεις παιδιά που αντιμετωπίζουν το ένα το άλλο με σεβασμό, βεβαιώσου ότι η δική σου συμπεριφορά προς τους άλλους θέτει αυτό το πρότυπο με συνέπεια.

Δημιούργησε μια θετική οικογενειακή κουλτούρα
Και όμως, όσο σημαντικό κι αν είναι το πρότυπο καλής συμπεριφοράς, οι γονείς δεν χρειάζεται να επωμίζονται την προσπάθεια μόνοι τους. "Η δημιουργία μιας πιο ευτυχισμένης, πιο ειρηνικής οικογένειας είναι ευθύνη όλων, όχι μόνο δουλειά των γονιών", δήλωσε ο Thomas Lickona, αναπτυξιακός ψυχολόγος και συγγραφέας του "How to Raise Kind Kids". Η χρήση μιας φράσης όπως "Όταν έχουμε μια σύγκρουση, προσπαθούμε να ηρεμήσουμε, να το συζητήσουμε και να βρούμε μια δίκαιη λύση" δίνει στα παιδιά έναν χάρτη για να χειριστούν μόνα τους παρόμοιες καταστάσεις.

Καλλιέργησε την ενσυναίσθηση και συζήτησε τα συναισθήματα
Η πιο σημαντική δεξιότητα για να διδάξεις σε ένα παιδί για μακροπρόθεσμη ευτυχία είναι η ενσυναίσθηση. Η ικανότητα του να κατανοείς την άποψη του άλλου – και να θεωρείς τις ανάγκες των άλλων εξίσου σημαντικές με τις δικές σου – μπορεί να είναι δύσκολο να κατακτήσεις.