Οι 5 συμπεριφορές που δείχνουν ότι ένα μέλος της οικογένειας σου είναι τοξικό

02.09.2023
Οι 5 συμπεριφορές που δείχνουν ότι ένα μέλος της οικογένειας σου είναι τοξικό
Λένε ότι μπορείς να διαλέξεις τους φίλους σου αλλά δεν μπορείς να διαλέξεις την οικογένειά σου και πράγματι έτσι είναι αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα.

Yπάρχουν πολλές οικογένειες που έχουν ένα τοξικό μέλος. Συχνά θεωρούνται τα «μαύρα πρόβατα» και αποκλείονται από οικογενειακές συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις. Ωστόσο ακόμα κι αν γνωρίζουμε ότι ένας από τους συγγενείς μας είναι τοξικός, συχνά δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για αυτό.

Παρακάτω μπορείς να διαβάσεις για κάποιες συμπεριφορές που υποδηλώνουν ότι κάποιος είναι ο τοξικός στην οικογένειά σου.

Eίναι χειριστικός

Οι τοξικοί άνθρωποι οδηγούνται στη χρήση χειραγώγησης επειδή δεν φοβούνται να εξαναγκάσουν τους ανθρώπους να κάνουν αυτό που θέλουν.

Ο χειρισμός έρχεται σε πολλές μορφές. Κάποιες από αυτές είναι φανερές και επιθετικές, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να σου ξεφύγουν. Άλλες φορές, είναι δύσκολο να τις εντοπίσεις, κάτι που μπορεί να σε οδηγήσει σε χειραγώγηση χωρίς καν να το γνωρίζεις.

Εξαιτίας αυτού, παρόλο που μπορεί να είναι εύκολο να πεις ότι δεν πρόκειται να σε χειραγωγήσει κάποιος, είναι συχνά δύσκολο να το κάνεις πράξη.

7 κακές συνήθειες που καλό είναι να κόψεις

Απειλεί συχνά

Ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ των τοξικών μελών της οικογένειας είναι ότι δεν θα σκεφτούν τίποτα και θα σε απειλήσουν, ακόμα κι αν είσαι η σάρκα και το αίμα τους.

Ακόμη χειρότερα, συχνά υποστηρίζουν αυτές τις απειλές με δράση, είτε ασκούν σωματική βία είτε απλώς απομακρύνονται από τα μέλη της οικογένειας

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις σε αυτές τις καταστάσεις είναι συνήθως να αρνηθείς να υποκύψεις στις απαιτήσεις του άλλου. Αλλά αυτό είναι συχνά πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις.

Επιτίθεται

Η επιθετικότητα δεν είναι ποτέ αποδεκτή και είναι πολύ εύκολο να εντοπιστεί και επομένως δεν χρειάζονται συμβουλές εκεί. Ωστόσο, εάν ένα από τα μέλη της οικογένειάς σου είναι επιθετικό, καλό είναι να του προτείνεις να διοχετεύσει αυτή την επιθετικότητα σε κάτι πιο χρήσιμο, ακόμα κι αν αυτό είναι απλώς η άσκηση σε ένα σάκο του μποξ στο γυμναστήριο.

Κριτικάρει

Η κριτική έρχεται σε διάφορες μορφές και είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι δεν είναι όλες οι επικρίσεις κακό πράγμα.

Το κλειδί εδώ είναι η κριτική να είναι εποικοδομητική, γιατί η εποικοδομητική κριτική είναι αυτή που μας επιτρέπει να γίνουμε καλύτεροι σε ότι κι αν κάνουμε. Αλλά μπορεί επίσης να υπάρξει μη εποικοδομητική κριτική, η οποία δεν είναι χρήσιμη σε κανέναν και η οποία έχει σχεδιαστεί απλώς για να σε ρίξει ψυχολογικά. Τα τοξικά μέλη της οικογένειας τείνουν να ειδικεύονται στο τελευταίο.

Μάθε να αναγνωρίζεις τη διαφορά μεταξύ των δύο και απόφυγε τυχόν τοξικά μέλη της οικογένειας που μόνο κριτική ξέρουν να κάνουν.

5 σημάδια ότι είσαι παιδί ενός ναρκισσιστή γονέα, σύμφωνα με ψυχολόγους

Σου επιρρίπτει πάντα όλες τις ευθύνες

Όταν θεωρείς κάποιον αποδιοπομπαίο τράγο του ρίχνεις ευθυνες για κάτι που έχει συμβεί και που έχει κάνει κάποιος άλλος.

Όταν πρόκειται για την οικογένειά σου, μπορεί ένα τοξικό μέλος της οικογένειας να κατηγορεί συνεχώς τους άλλους για τις δικές του αποτυχίες. Ωστόσο, πρέπει επίσης να προσέχεις να μην γίνεις τοξική εσύ η ίδια κατηγορώντας αυτό το μέλος της οικογένειας για οτιδήποτε πάει στραβά μέσα σε αυτήν.




Τελευταία τροποποίηση στις 01.09.2023 - 23:40