Η άνοδος, η πτώση και η... αναγνώριση

08.02.2007
Η καριέρα του «Νο 1 νέου, όμορφου και ταλαντούχου», σύμφωνα με τα πιο έγκυρα περιοδικά κινηματογράφου, Λεονάρντο ντι Κάπριο πέρασε όπως και ο «Τιτανικός», ταινία-σταθμός στην καριέρα του, πολλές φουρτούνες.

Η καριέρα του «Νο 1 νέου, όμορφου και ταλαντούχου», σύμφωνα με τα πιο έγκυρα περιοδικά κινηματογράφου, Λεονάρντο ντι Κάπριο πέρασε όπως και ο «Τιτανικός», ταινία-σταθμός στην καριέρα του, πολλές φουρτούνες. Θρίαμβοι, εισπρακτικά ρεκόρ και παταγώδεις αποτυχίες, που ωστόσο δεν τον έχουν εμποδίσει να θεωρείται ως το απόλυτο φαβορί για να τιμηθεί στις 25 Φεβρουαρίου με το πρώτο χρυσό αγαλματίδιο της καριέρας του.

Ηανάδειξη του ταλαντούχου Λεονάρντο σε αστέρα πολλών κινηματογραφικών καρατίων έγινε με τη συμμετοχή του στον «Τιτανικό». Η ταινία πέρασε στην Ιστορία με τα 11 Όσκαρ που απέσπασε και η Ακαδημία Κινηματογράφου άρχισε να περιμένει με αγωνία την επόμενη κίνηση του τότε 23χρονου φιλόδοξου ηθοποιού, ο οποίος έμελλε να δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα φαν κλαμπ από νεαρές κοπέλες, που από τότε του έχουν χαρίσει τον τίτλο του πιο γοητευτικού «sex symbol» μετά τον Τζέιμς Ντιν.

Το σύμβολο της αρρενωπότητας, όμως, τα επόμενα χρόνια δεν φάνηκε να έχει τους σωστούς μάνατζερ γύρω του που θα του εξασφάλιζαν ταινίες με ανταπόκριση από το κοινό. Δοκίμασε μάλιστα, όπως λέγεται από τους κριτικούς, επίτηδες να επιβεβαιώσει και τις πιο κακές γλώσσες που έκαναν λόγο για «παντελή έλλειψη ταλέντου», συμμετέχοντας σε πολυάριθμες ανεξάρτητες παραγωγές που φυσικά δεν έκαναν ποτέ τους κινηματογράφους να γεμίσουν.

Όλα αυτά όμως μέχρι το 2001, οπότε με τις «Συμμορίες της Νέας Υόρκης» απέδειξε ότι μπορεί να σηκώσει το βάρος ενός πιο απαιτητικού ρόλου υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του Μάρτιν Σκορσέζε. Από κει και μετά ακολούθησαν πολλές σπουδαίες παραγωγές, που τον έριξαν ξανά στη μάχη των κινηματογραφικών βραβείων.

Κυνηγός διαμαντιών
Αυτές τις ημέρες τον βλέπουμε στο «Ματωμένο διαμάντι» του Έντουαρντ Ζούικ να υποδύεται τον Ντάνι Άρτσερ, έναν πρώην μισθοφόρο από τη Ζιμπάμπουε που ζει στο παρασκήνιο του εμφύλιου πολέμου και του χάους που επικρατούσε στη Σιέρα Λεόνε τη δεκαετία του 90. Ζει κάνοντας λαθρεμπόριο διαμαντιών κι ένα ροζ διαμάντι θα του αναπτερώσει τις ελπίδες για να φύγει από την Αφρική και να «αποδράσει» από τη βία και τη διαφθορά. «Αυτό που πραγματικά με εντυπωσίασε με τον Εντ», σημείωσε μετά το τέλος των γυρισμάτων ο Λεονάρντο ντι Κάπριο, «ήταν ότι ήθελε να κάνει μια περιπέτεια, αλλά συμπεριέλαβε σ' αυτή μερικά πολύ περίπλοκα και έντονα πολιτικά ζητήματα. Το γεγονός αυτό κέντρισε πραγματικά το ενδιαφέρον μου».

Ο γοητευτικός ηθοποιός του Χόλιγουντ, που εργάστηκε πολύ σκληρά ώστε να τελειοποιήσει την προφορά του για να ενσαρκώσει τον πρώην μισθοφόρο, δήλωσε επίσης: «Μόλις διάβασα το σενάριο, κατάλαβα ότι έπρεπε να αφιερώσω πολύ χρόνο προσωπικής έρευνας και αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους αποφάσισα να παίξω στην ταινία. Ήταν απαραίτητο για όλους μας να βυθιστούμε στον κόσμο αυτό και στις αληθινές μαρτυρίες για το τι πραγματικά έγινε. Για μένα και προκειμένου να παίξω αυτόν τον άντρα από τη Ροδεσία (σ.σ.: η σημερινή Ζιμπάμπουε) ήταν πολύ σημαντικό να ακούσω τους ντόπιους να μιλάνε. Δεν είχα ξαναβρεθεί ποτέ στη ζωή μου σε αντίστοιχο περιβάλλον».

Από την πλευρά του ο σκηνοθέτης της ταινίας Έντουαρντ Ζούικ επισήμανε:

«Ο Λεό ήταν ιδιαίτερα πιστός στο ρόλο του. Έχει την ικανότητα να γίνεται ένα με το χαρακτήρα που ενσαρκώνει και μια αδάμαστη θέληση να τον φτάσει μέχρι τα άκρα. Συναντήθηκε με πρώην μισθοφόρους, υπαλλήλους μη κυβερνητικών οργανώσεων, πρώην στρατιώτες και πέρασε ώρες ακούγοντας ανθρώπους να μιλάνε. Έφτασε σε ένα σημείο που μπορούσε να αυτοσχεδιάσει ακόμα και με τη διάλεκτο. Αλλά αυτό που βγήκε από αυτές τις συναναστροφές δεν ήταν μόνο η εξοικείωσή του με τη διάλεκτο, αλλά η ουσία του Ντάνι Άρτσερ». Τώρα όλοι αναρωτιούνται αν το «Ματωμένο διαμάντι» θα είναι εκείνο που θα τον οδηγήσει στο θείο Όσκαρ.

Προτίμηση στα top models
Αν κάτι χαρακτηρίζει την άστατη έως τώρα προσωπική ζωή του περιζήτητου «Λεό», είναι σίγουρα το στενότατο φλερτ του με μερικές από τις πιο διάσημες γαζέλες της πασαρέλας, που με κάθε περπάτημά τους κόβουν την ανάσα όλων των αντρών. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές που συνδέθηκαν ερωτικά για λίγο ή και πιο πολύ με τον Ντι Κάπριο: Έλενα Κρίστενσεν, Έβα Χερτζίκοβα, Ναόμι Κάμπελ αλλά και Ζιζέλ, με την οποία μάλιστα έμεινε μαζί τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Εκείνη όμως τον άφησε, αφού δεν άντεχε να περιμένει το πότε ο χολιγουντιανός γόης θα της κάνει την πολυπόθητη πρόταση γάμου. Τελευταία ερωτική του σχέση που είδε τα φώτα της δημοσιότητας το Σεπτέμβριο του 2006, όταν οι παπαράτσι τον ανακάλυψαν να κάνει priv διακοπές σε πολυτελέστατο ξενοδοχείο της Αθήνας, ήταν με το super model από το Ισραήλ Μπαρ Ρεφαέλι.

Ξέρετε ότι
1. Περιβαλλοντικές οικολογικές ομάδες τον έχουν κάνει επίτιμο μέλος τους επειδή συνειδητά έχει επιλέξει να «πετάει» στα ταξίδια του με τις απλές εμπορικές πτήσεις των «κοινών θνητών» και όχι με ιδιωτικά λίαρ τζετ, που «καίνε» πολύ περισσότερα καύσιμα. Έχει δηλώσει μάλιστα κατά το παρελθόν: «Η κατασκευή του σπιτιού μου είναι τέτοια ώστε να αποθηκεύει την ηλιακή ακτινοβολία κι έχω φροντίσει έτσι ώστε όλα τα μέλη της οικογένειάς μου να έχουν υβριδικά οικολογικά αυτοκίνητα».

2. Η «σύλληψη» του ονόματός του ήρθε από τη μητέρα του, όταν εκείνη ήταν ακόμη έγκυος. Αφορμή στάθηκε μια επίσκεψή της σε μουσείο της Ιταλίας, όπου στεκόταν μπροστά σε πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι όταν ένιωσε την πρώτη κλοτσιά από το έμβρυο.

3. Το 1998 εκείνος και η μητέρα του έκαναν μια δωρεά ύψους 35.000 δολαρίων στο Κέντρο Επιστημών «Λεονάρντο ντα Βίντσι» στη γενέτειρά του.

4. Οι γονείς του χώρισαν όταν εκείνος ήταν μόλις ενός έτους. Σε συνεντεύξεις του έχει δηλώσει ότι από μικρός ήρθε σε επαφή με τα σκοτεινά κυκλώματα των ναρκωτικών και της πορνείας.

5. Πρόσφερε μεγάλα ποσά για να βοηθήσει τα θύματα από το καταστροφικό τσουνάμι και γενικά συνδράμει οικονομικά πολλές οργανώσεις που ασχολούνται με τους αναξιοπαθούντες.

Έχει πει κατά καιρούς:Για τα ταξίδια: «Πάντα όταν ταξιδεύω θέλω να παίρνω μαζί μου ένα φίλο, σιχαίνομαι τη μοναξιά. Θέλω πάντα κάποιον μαζί μου να μου θυμίζει ποιος είμαι και πού πάω».

Για την ιδανική σύντροφο: «Η γυναίκα που θα κλέψει για πάντα την καρδιά μου θα πρέπει να μου δίνει χώρο και ελευθερία. Θα πρέπει να έχει δυνατό χαρακτήρα και να μου δείχνει πολύ κατανόηση».

Για τους θαυμαστές του: «Όπου και αν πάω όλοι με κοιτούν και με παρακολουθούν σαν ντετέκτιβ. Ακόμη και σήμερα δεν μπορώ να καταλάβω αν το κάνουν επειδή με αναγνωρίζουν ή επειδή με βλέπουν ως εξωγήινο».

Για την «Ιουλιέτα» της ζωής του: «Μάλλον δεν θα παντρευτώ έως ότου συζήσω με κάποια για 10 χρόνια. Άνθρωποι σαν τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα άδραξαν μια ευκαιρία ζωής. Οι σημερινοί νέοι δεν έχουμε τα κότσια για παρόμοιες θυσίες».

Η ταινία «Ματωμένο διαμάντι» προβάλλεται ήδη στις κινηματογραφικές αίθουσες.