Το μυστικό της ευτυχίας

22.12.2006
Μπορεί το χρώμα του γιορτινού τραπεζομάντιλου, ένα μπουκέτο χρυσάνθεμα και τρία κέρματα να κάνουν τη διαφορά; Φυσικά... Ναι! Στολίστε την τραπεζαρία για το γιορτινό γεύμαμε βάση το φενγκ σούι χαρίζοντας θετική ενέργεια στο χώρο και τη ζωή σας.

Από τη Νέλλη Παρασκευοπούλου

Οκταγωνικό art de la table
Στο φενγκ σούι το πιο ευοίωνο σχήμα είναι το μπα γκούα, το οκτάγωνο σύμβολο που περιέχει τις τέσσερις κατευθύνσεις (Βορρά, Νότο, Ανατολή και Δύση) καθώς και τις τέσσερις ενδιάμεσες. Επιπλέον το κέντρο, το οποίο επίσης θεωρείται μια κατεύθυνση ή σημείο του ορίζοντα. Επειδή είναι απίθανο να έχετε οκτάγωνο τραπέζι, χρησιμοποιήστε το ορθογώνιο ή το κυκλικό, τοποθετώντας στο κέντρο μια σύνθεση σε οκτάγωνο σχήμα. Το ιδανικό χρώμα για την οκτάγωνη σύνθεση είναι το χρυσό ή το κόκκινο. Αποφύγετε τα φύλλα με αγκάθια, που δημιουργούν αρνητικό τσι, και προτιμήστε φυτά με στρογγυλεμένα φύλλα, όπως το γκι μαζί με λουλούδια και φρούτα.

Η επιλογή των χρωμάτων
Το παραδοσιακό χρώμα των γιορτών είναι το κόκκινο. Επειδή όμως στο φενγκ σούι το συγκεκριμένο χρώμα συμβολίζει τη φωτιά, θεωρείται υπερβολικά γιανγκ και η χρήση του πρέπει να είναι περιορισμένη. Γι αυτό προτιμήστε το μπλε, που συμβολίζει το νερό και με την ενέργεια γιν που εκφράζει εξισορροπεί τη φωτιά. Το ιδανικό είναι να στρώσετε ένα μπλε τραπεζομάντιλο κάτω από ένα λευκό με κόκκινες ή μπλε πετσέτες φαγητού. Τα κόκκινα κεράκια θα εξισορροπήσουν τις αντίθετες ενέργειες φωτιάς και νερού. Αν, πάλι, προτιμάτε το κόκκινο τραπεζομάντιλο, χρησιμοποιήστε μπλε πιάτα και πετσέτες, τα οποία θα συνδυάσετε με μπλε κεράκια. Φυσικά, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τις αποχρώσεις του χώρου. Αν κυριαρχεί το μπλε ή το πράσινο, μπορείτε να επιλέξετε άφοβα το κόκκινο τραπεζομάντιλο και κεριά. Αν όμως κυριαρχεί το κόκκινο ή το ροζ, καλύτερα να επιλέξετε το μπλε τραπεζομάντιλο. Φτιάξτε δωράκια καλοτυχίας για τους καλεσμένους σας, με τρία κέρματα μέσα σε ένα κόκκινο πουγκάκι κλεισμένο με μια κορδέλα στο χρώμα του χρυσού.

Πώς θα καθίσουν οι καλεσμένοι σας
Στο φενγκ σούι οι γωνίες, τα αιχμηρά αντικείμενα και οι μυτερές κορυφές θεωρούνται αρνητικά. Γι αυτό φροντίστε στο γιορτινό τραπέζι και στην καθημερινή σας ζωή να μην κάθεστε ποτέ με την πλάτη σας γυρισμένη σε ένα παρόμοιο σχήμα, ούτε να έχετε πίσω σας μια πόρτα ή ένα παράθυρο. Αν δεν είναι εφικτό να καθίσουν όλοι με την πλάτη στον τοίχο, φροντίστε να καθίσουν οι νεότεροι στα λιγότερο προστατευμένα σημεία επειδή διαθέτουν περισσότερη ενέργεια, θα υποστούν λιγότερο τις συνέπειες της ανισορροπίας.

Το μενού της καλοτυχίας
Η γαλοπούλα, ο κόκορας και το αρνί είναι λιπαρές τροφές, δηλαδή γιν, και συνδυάζονται ιδανικά με λαχανικά και όσπρια γιανγκ, όπως τα ραπανάκια, το σέλινο, το φινόκιο, τα φασολάκια και τα καρότα. Τα γιορτινά γλυκά, που είναι τροφές γιν, εξισορροπούνται με φρούτα του δάσους ή φράουλες.

Τοποθετήστε σωστά φυτά και λουλούδια
Όλα τα πράσινα φυτά, αρκεί να μην έχουν αγκάθια, δημιουργούν τσι, τη θετική ενέργεια της ζωής. Σύμφωνα με το φενγκ σούι, είναι καλύτερα να προτιμήσετε ένα ψεύτικο χριστουγεννιάτικο δέντρο, που θα τοποθετήσετε στον τομέα της οικογένειας (Ανατολή) ή των παιδιών (Δύση) του καθιστικού. Αποφύγετε να βάλετε το δέντρο στις περιοχές του πλούτου ή της ευημερίας, γιατί η γιορτή των Χριστουγέννων συνδέεται με την αγάπη και τον αλτρουισμό και όχι με υλικά ζητήματα. Αν δεν μπορείτε να τοποθετήσετε το δέντρο σε ένα από αυτά τα σημεία, φροντίστε να τα ενεργοποιήσετε με χρώματα που αντιστοιχούν στο ξύλο ή το μέταλλο (πράσινο ή λευκό) ή νερό και γη (μπλε και κίτρινο). Στολίστε το χώρο με λουλούδια όπως οι παιώνιες, που εκφράζουν τύχη, πλούτο και μακροζωία, ή τα χρυσάνθεμα, σύμβολο χαράς. Οι ίριδες, ιδιαίτερα σε μοβ χρώμα, φέρνουν τύχη στον οικονομικό τομέα και η ιδανική τους θέση είναι στην περιοχή του πλούτου (νοτιοανατολικά). Ο λωτός, σύμβολο αγνότητας και πνευματικότητας, βρίσκει την ιδανική του θέση στο βορειοανατολικό τομέα. Αν στο καθιστικό σας επικρατούν οι σκούρες αποχρώσεις, προσθέστε χρώμα με ηλιοτρόπια: το ζωηρό κίτρινο θυμίζει τον ήλιο και χαρίζει άφθονη ευεξία και θετική ενέργεια.

Η κάτοψη της θετικής ενέργειας
Πάντα σύμφωνα με το φενγκ σούι, αν θέλετε να πραγματοποιηθούν πιο εύκολα οι επιθυμίες σας, ο χώρος σας πρέπει να βρίσκεται σε αρμονία με το σύμπαν. Για να το πετύχετε, κάθε τομέας πρέπει να συνδέεται με το αντίστοιχο στοιχείο του. Οδηγός σας θα είναι το οκτάγωνο μπα γκούα που θα μετατρέψετε σε τετράγωνο, μοιρασμένο σε εννέα ίσους τομείς. Σχεδιάστε το (πίνακας επάνω δεξιά) σε διαφανές χαρτί και εναποθέστε το στο σχέδιο του σπιτιού σας, φροντίζοντας τα σημεία του Βορρά να συμπίπτουν. Αν το σπίτι σας είναι ορθογώνιο, μπορείτε να το επιμηκύνετε σχηματίζοντας ένα ορθογώνιο. Ο τομέας του Βορρά αντιστοιχεί στην καριέρα (νερό), ο βορειοανατολικός στην αναζήτηση του εαυτού μας (γη), η Ανατολή στην οικογένεια και την υγεία (ξύλο), ο νοτιοανατολικός στον πλούτο (ξύλο), ο Νότος στη φήμη (φωτιά), ο νοτιοδυτικός στις σχέσεις (γη), η Δύση στα παιδιά και τη δημιουργικότητα (μέταλλο), ο βορειοδυτικός στους φίλους (μέταλλο), ενώ το κέντρο είναι ουδέτερο (γη). Μπορείτε να ακολουθήσετε την ίδια διαδικασία σε ένα μόνο δωμάτιο, για να εντοπίσετε την ιδανική θέση για τα διάφορα αντικείμενα. Συμβουλευτείτε το σχεδιάγραμμα για να εφαρμόσετε τη θεωρία και διαπιστώστε μόνοι σας τα αποτελέσματα.

Τα στοιχεία: σχέσεις συμπάθειας ή αντιπάθειας
Τα πέντε στοιχεία συνδέονται μεταξύ τους με έναν κύκλο δημιουργίας ή καταστροφής. Αν θέλετε να εξισορροπήσετε τους χώρους που δεν βρίσκονται σε αρμονία με το φενγκ σούι, μπορείτε να ακολουθήσετε τα χρώματα των στοιχείων, σύμφωνα με τον κύκλο δημιουργίας: το ξύλο (πράσινο) τροφοδοτεί τη φωτιά (κόκκινο), η φωτιά τροφοδοτεί τη γη (κίτρινο), η γη δημιουργεί το μέταλλο (λευκό), το μέταλλο δημιουργεί το νερό (μπλε) το οποίο τρέφει το ξύλο.

Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά
Πριν από τις γιορτές αερίστε καλά το χώρο, αφήστε να μπει άπλετο φως, σιγυρίστε τα μπιμπελό και τα μικροαντικείμενα. Φροντίστε να μην υπάρχουν στο χώρο αιχμηρά αντικείμενα. Σπαθιά, τρομακτικές σκηνές καθώς και φυτά με αγκάθια είναι όλα αντικείμενα που πρέπει να αποφύγετε.