Κατερίνα Διδασκάλου - Μαρκέλλα Γιαννάτου: Αποκαλύπτουν σεξουαλική επίθεση και παρενόχληση από σκηνοθέτη

05.04.2024
Κατερίνα Διδασκάλου - Μαρκέλλα Γιαννάτου: Αποκαλύπτουν σεξουαλική επίθεση και παρενόχληση από σκηνοθέτη
Στη δίκη του πρώην σκηνοθέτη του Σασμού κατέθεσαν οι δύο ηθοποιοί και μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους που μόνο ευχάριστες δεν ήταν.

Ήταν περίπου ένας χρόνος πριν όταν ο Κώστας Κωστόπουλος παραιτήθηκε από τη θέση του ως σκηνοθέτης της σειράς Σασμός ύστερα από καταγγελία της ηθοποιού Έλενας Αθανασοπούλου ότι τη βίασε τον Ιούλιο του 2010.

Η δίκη του σκηνοθέτη συνεχίζεται και εξελίσεται σε υψηλούς τόνους στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, όπου την Παρασκευή κατέθεσαν οι ηθοποιοί Μαρκέλλα Γιαννάτου, Κατερίνα Διδασκάλου και Μαρία Τζομπανάκη.

Η Μαρκέλλα Γιαννάτου, που φέτος βλέπουμε στη σειρά Μάγισσα του ΑΝΤ1, αποκάλυψε πως είχε δεχθεί σε γύρισμα παρενοχλητική συμπεριφορά από τον κατηγορούμενο.

«Έχω προσωπική εμπειρία με τον κ. Κωστοπουλο. Το 2005 δουλεύαμε στη σειρά Έρωτας. Ήμουν πολύ μικρή. Είχε έντονο σεξιστικό χαρακτήρα και σε ένα γύρισμα έπρεπε να μετακινηθώ και αντί νου μου το πει μου έπιασε τα οπίσθια», είπε η μάρτυρας, η οποία στη συνέχεια εξήγησε πως «Ήταν ξεκάθαρα σεξουαλικό, το κατάλαβα ως γυναίκα, αντέδρασα έντονα, του φώναξα. Μου απάντησε "πως κάνεις έτσι; ένα πατρικό χάδι ήταν". Ο πατέρας μου όμως δεν μου έχει πιάσει τα οπίσθια ποτέ».

«Όταν ακούσατε τα καταγγελλόμενα της κ. Αθανασοπούλου πως νιώσατε;», ρώτησε ο πρόεδρος. «Ένιωσα πως δεν είναι κάτι περίεργο, ότι δεν πέφτω από τα σύννεφα. Αισθάνθηκα την υποχρέωση να μιλήσω», απάντησε εκείνη.

«Συνεργαστήκατε μετά το περιστατικό ξανά μαζί του;», ρωτήθηκε η ηθοποιός. «Ναι το 2010, αλλά ζήτησα να μην έρχομαι σε επαφή μαζί του. Ήταν στο Κάρμα ο κ Κωστόπουλος ήταν στο μοντάζ δεν έρχονταν στα γυρίσματα», απάντησε εκείνη.

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, Στάρι Μοστ και Κάστρο Ελτς

Η κατάθεση της Κατερίνας Διδασκάλου

Τη δική της εμπειρία κατέθεσε στη συνέχεια η Κατερίνα Διδασκάλου, η οποία κατέθεσε πως γνώρισε τον κατηγορούμενο στη σειρά Έρωτας και την καταγγέλλουσα Έλενα Αθανασοπούλου όταν της τηλεφώνησε, λέγοντάς της ότι χρειάζεται την κατάθεσή της μετά την αναφορά που είχε κάνει κατά του σκηνοθέτη στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

Πρόεδρος: Ήσασταν αυτόπτης μάρτυρας για το περιστατικό που καταθέτει η κ. Αθανασοπούλου σε βάρος του κ. κατηγορούμενου;

Διδασκάλου: Όχι, αλλά είμαι στη δυσάρεστη θέση να σας πω ότι την κοπέλα την πίστεψα. Μου είχε συμβεί κάτι αντίστοιχο με τον κ. Κωστόπουλο όταν κάναμε τον «Έρωτα».

Πρόεδρος: Τι σας συνέβη;

Διδασκάλου: Ήμουν στο καμαρίνι μου και μπήκε μέσα. Μου είπε με καυλ@@@@@@ς και αυνανίζονταν μπροστά μου. Ήρθε πάνω μου…εγώ ήμουν με το σουτιέν – στα γυρίσματα τρέχεις να αλλάξεις. Ο τελευταίος άνθρωπος που περίμενα να μπει στο καμαρίνι ήταν ο σκηνοθέτης.

Η θέση του ήταν στο κοντρόλ. Τον απώθησα προσπάθησε να διεισδύσει. Εκείνη τη στιγμή παραλύεις, δεν το πιστεύεις ότι το ζεις. Δεν είναι εύκολο να μιλήσεις για αυτό, αισθάνεσαι ντροπή αρχίζεις να αναρωτιέσαι μήπως εσύ φταις σε κάτι.

Φώναζα, του έλεγα είναι απ’έξω κόσμος και μου έλεγε «σσσσς…». Τελοσπάντων μετά έφυγε για αυτό πιστεύω αυτό που είπε η κοπέλα.

Πρόεδρος: Το καταγγείλατε;

Διδασκάλου: Είπα στο ΣΕΗ ότι αυτό είναι κατάχρηση εξουσίας και ότι τέτοιοι άνθρωποι πρέπει να εκλείψουν από το χώρο. Είναι ντροπή για τα νέα παιδιά που πάνε να κάνουν τη δουλειά τους τραβάνε αυτά που τραβάνε.

Πρόεδρο: Γιατί δεν τον καταγγείλατε

Διδασκάλου: Τότε είχα τα τρία παιδιά ήταν πολύ μικρά, ήμουν με το σύντροφό μου, καμιά φορά όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο νιώθεις για λάθους λόγους ένοχος ο ίδιος. Ναι, τότε δεν το είπα. Το ανέφερε αργότερα στο ΣΕΗ και η κ. Αθανασοπούλου βρήκε την καταγγελία μου στο ΣΕΗ.

Πρόεδρος: Έχετε ακούσει άλλα περιστατικά για εκείνον;

Διδασκάλου: Ναι, έχω ακούσει για την κυρία Γιαννάτου και από άλλους όμως ανθρώπους που λέγανε ότι ήταν δυσάρεστος άνθρωπος.

Πρόεδρος: Έχετε ακούσει να κάνει σχόλια ο ίδιος σε άλλους;

Διδασκάλου: Έκανε χοντρά σχόλια γενικά. Σε εμένα όμως δεν είχε κάνει και για αυτό δεν περίμεναν αυτή τη συμπεριφορά. Είχα γνωρίσει τη γυναίκα του τα παιδάκια του.

{https://www.instagram.com/p/C0KjmjmIrVN/?img_index=1}

Η κατάθεση της Μαρίας Τζομπανάκη

Σε αντίθετο πλαίσιο κινήθηκε η κατάθεση της Μαρίας Τζομπανάκη, η οποία υποστήριξε πως ο σκηνοθέτης είναι συνεργάτης της και πως «ήταν κατάπληκτος» όταν έγινε η καταγγελία σε βάρος του. Η μάρτυρας περιέγραψε τον κατηγορούμενο ως έναν πολύ καλό επαγγελματία και πολύ καλό άνθρωπο.

Πρόεδρος: Εκμεταλλευόταν τη θέση του;

Τζομπανάκη: Ποια θέση του; Έχουμε casting director.

Πρόεδρος: Η καταγγελία της κοπέλας;

Τζομπανάκη: Δε θέλω να μιλήσω για μια γυναίκα που ήρθε κι έκανε καταγγελία. Δεν ξέρω τι έχει περάσει στη ζωή της. Ήρθε εδώ και ορκίστηκε κι εγώ δε θα μιλήσω εναντίον καμίας γυναίκας. Εγώ ήρθα εδώ να μιλήσω για τον Κωστόπουλο.

Θα εκπλαγώ αν ακούσω ότι συνάδελφοι μου τον κατηγορούν για σεξουαλική παρενόχληση. Έχω δώσει όρκο και ήρθα να καταθέσω όσα γνωρίζω για τον ίδιο.

Υποστ. Κατηγορίας: Αν σας έλεγα για τις περιπέτειες του κ. Κωστόπουλου;

Τζομπανάκη: Ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει κουμάντο στο κρεβάτι του.

Υποστ. Κατηγορίας: Αυτή είναι η ηθική σας προσέγγιση στη ζωή…

Τζομπανάκη: Το ποια είμαι και το ποια είναι η κοινωνική μου ταυτότητα φαίνεται από το παιδί μου. Σε εσάς μιλάω! Εμείς στην Κρήτη λέμε «στο αδύναμο άλογο κολλάνε η αλογόμυγες».

Η μάρτυρας με την οποία υπήρξε μία ένταση σε ερωτήσεις της πλευράς υποστήριξης της κατηγορίας ανέφερε ότι ” Εμείς στην Κρήτη λέμε «στο αδύναμο άλογο κολλάνε η αλογόμυγες»..”.

Η δίκη συνεχίζεται.

Με πληροφορίες από το protothema.gr

Τελευταία τροποποίηση στις 05.04.2024 - 19:17