Χριστουγεννιάτικος μπακλαβάς (για 20-25 κομμάτια)

05.12.2015

Υλικά

  • ? 1 κιλό καρύδια αλεσμένα
  • ? 1 κιλό φύλλο κρούστας
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • Λίγο μοσχοκάρυδο
  • 250 γραμμ. βούτυρο γάλακτος
  • Γαρίφαλο ολόκληρο (σε καρφάκια)

Για το σιρόπι

  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • Μισό λεμόνι πλυμένο καλά
  • 5 κούπες νερό

Εκτέλεση

1. Βάζετε σε μπολ τα καρύδια με το μοσχοκάρυδο και τη ζάχαρη και τα ανακατεύετε καλά.

2. Στρώνετε σε μεγάλο ταψί 3 φύλλα κρούστας, χωρίς να τα βουτυρώσετε. Στο τρίτο φύλλο πασπαλίζετε μερικές κουταλιές από το μείγμα καρυδιού. Συνεχίζετε εναλλάξ με φύλλο-γέμιση μέχρι να τελειώσουν. Φροντίζετε πάνω πάνω να κρατήσετε 3 φύλλα κρούστας χωρίς γέμιση.

3. Κόβετε το γλυκό σε κομμάτια και σε κάθε κομμάτι καρφώνετε ένα γαρίφαλο.

4. Βάζετε το βούτυρο να κάψει καλά και το ρίχνετε κουταλιά κουταλιά στο γλυκό, ειδικά στα σημεία που το έχετε κόψει.

5. Ψήνετε το γλυκό στο φούρνο, στους 150ο C για 2 ώρες. Όταν ψηθεί, το αφήνετε λίγο να κρυώσει και το περιχύνετε με το σιρόπι, το οποίο έχετε βράσει για 5 λεπτά.

Μικρά μυστικά: Μη βουτυρώνετε το ταψί, γιατί το βούτυρο με το οποίο το περιχύνετε είναι αρκετό και δεν κολλάει. Αφήνετε το βούτυρο να κάψει καλά, μέχρι να αχνίσει και να ακούγεται όταν το ρίχνετε στο γλυκό. Ανικαταστήστε το φρέσκο βούτυρο με φυτίνη γίνεται το ίδιο νόστιμο. Αν θέλετε λιγότερα κομμάτια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακριβώς τα μισά υλικά. Το ψήσιμο του γλυκού εξαρτάται από το φούρνο.