Γλυκό συκαλάκι

08.07.2009
Οι αρχαίοι συνήθιζαν να τρώνε τα σύκα με ξηρούς καρπούς.

Τι έχουμε:

  • 50 μικρά πράσινα σύκα
  • Για το σιρόπι:
  • 2 ποτήρια νερό
  • 5 ποτήρια ζάχαρη
  • 10 σταγόνες λεμόνι
  • 2 βανίλιες

Τι κάνουμε:

Καθαρίζουμε τα σύκα από τους μίσχους. Στην συνέχεια τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα, τα σκεπάζουμε με νερό και τα βράζουμε.

Για να δούμε αν έχουν βράσει βυθίζουμε σε ένα σύκο, μια οδοντογλυφίδα ή ένα καλαμάκι από σουβλάκι. Αν η οδοντογλυφίδα γλιστράει όταν την τραβήξουμε τότε τα σύκα έχουν βράσει.

Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό. Τα αφήνουμε μέσα για μια μέρα αλλάζοντας 3-4 φορές το νερό.

Την επόμενη μέρα τα βγάζουμε από το νερό, τα βάζουμε όρθια πάνω σε μια πετσέτα και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.

Κατόπιν κάνουμε μια μικρή τρύπα με μια οδοντογλυφίδα στο κάτω μέρος τους, ώστε όταν τα βάλουμε στην κατσαρόλα με το σιρόπι να το απορροφήσουν.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα φτιάχνουμε το σιρόπι.

Ρίχνουμε την ζάχαρη, το νερό, το χυμό λεμονιού, τις βανίλιες και τα βράζουμε, ανακατεύοντας με μια κουτάλα, έως ότου γίνουν ένα αρκετά δεμένο σιρόπι.

Προσθέτουμε τα σύκα μέσα στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι.

Για να είμαστε σίγουροι ότι είναι έτοιμο το σιρόπι, παίρνουμε μια κουταλιά και ρίχνουμε μερικές σταγόνες σε ένα ποτήρι με νερό. Αν δεν διαλυθούν οι σταγόνες και καταλήξουν στον πάτο του ποτηριού τότε το σιρόπι είναι έτοιμο.

Αφήνουμε το γλυκό συκαλάκι να κρυώσει και το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα με καπάκι.

Τα διατηρούμε στο ψυγείο.

Συμβουλή
Μπορούμε με τον ίδιο τρόπο να φτιάξουμε το γλυκό και με άγρια σύκα αφήνοντας τα όμως να βράσουν περισσότερο.

το κατάλληλο συνοδευτικό Σαμπάνια ΕΜΕRΥ.