5 τρόποι για να κάνεις τον καφέ σου πιο υγιεινό

28.12.2019
5 τρόποι για να κάνεις τον καφέ σου πιο υγιεινό
Εάν πολλές φορές πιάνεις τον εαυτό σου να σκέφτεται ότι ο πρωινός καφές σου είναι μια κακή συνήθεια και πρέπει να την αλλάξεις, σου έχουμε κάποια καλά νέα: Υπάρχουν θετικά οφέλη για την υγεία που συνδέονται με το πρωινό καφέ! (ω, ναι!)

«Για σχεδόν μια δεκαετία, οι μελέτες δείχνουν σταθερά τα οφέλη από την κατανάλωση καφέ που περιελαμβάνουν ένα πιο υγιές ήπαρ καθώς και μειωμένο κίνδυνο για καταστάσεις που σχετίζονται με τον εγκέφαλο», λέει στο womenshealthmag η διατροφολόγος Kristin Kirkpatrick. Αυτές οι μελέτες αναφέρονται στον καθαρό, μαύρο καφέ.

Με τόσες πολλές τεχνητά αρωματισμένες κρέμες και σάκχαρα που πλασάρονται ως υγιεινές τροφές στην αγορά, ο πρωινός σου καφές μπορεί γρήγορα να μετατραπεί από μια πολύ αναγκαία ώθηση ενέργειας σε μια βόμβα χωρίς θερμίδες.

Για να κάνεις ένα coffee break όσο το δυνατόν πιο υγιεινό και καταπραϋντικό, δοκίμασε ένα (ή περισσότερα) από αυτά τα κόλπα.

Διάβασε επίσης: Έχει άσχημη γεύση ο καφές σου; Να τι μπορεί να φταίει

Πρόσθεσε φυσικές γεύσεις

Για μια γεύση χωρίς θερμίδες, δοκίμασε να προσθέσεις μερικές σταγόνες από καθαρό εκχύλισμα βανίλιας ή να πασπαλίσεις με κανέλα τον πρωινό σου καφέ. Η κανέλα, ειδικότερα, έχει αρκετά σημαντικά οφέλη για την υγεία. «Η κανέλα έχει αποδειχθεί ότι διατηρεί σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα», λέει η Bonnie Taub-Dix, συγγραφέας του Read It Before You Eat It: Taking You from Label to Table. Επιπλέον, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται στο Diabetes Care, η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου καθώς υποστηρίζει την υγιή χοληστερόλη.

Συνδύασε τον καφέ με κάτι φαγώσιμο

Εάν ο πρωινός καφές αναστατώνει το στομάχι σου, δοκίμασε να τον πιεις μαζί με κάτι φαγώσιμο. «Για μερικούς ανθρώπους, η κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι είναι πολύ σκληρή και όξινη», λέει η Taub-Dix προσθέτοντας «Προσθέτοντας γάλα στον καφέ σου μπορεί επίσης να ελαττώσεις την επίπτωση στο στομάχι σου».

Δοκίμασε decaf αν είσαι ευαίσθητη στην καφεΐνη

Ακόμη και η μυρωδιά του καφέ είναι μερικές φορές αρκετή για να σε ξυπνήσει αν είσαι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην καφεΐνη. Αν ο κανονικός καφές σε κάνει να αισθάνεσαι νευρική ή σου προκαλεί αυπνία, επίλεξε τον χωρίς καφεΐνη, λέει η Taub-Dix. «Απλά να γνωρίζεις ότι ο καφές χωρίς καφεΐνη μπορεί να περιέχει μικρή ποσότητα καφεΐνης», λέει. Τυπικά, ένα φλυτζάνι χωρίς καφεΐνη περιέχει περίπου έξι χιλιοστογραμμάρια καφεΐνης, σε σύγκριση με τα συνηθισμένα 260 χιλιοστογραμμάρια ενός κανονικού καφέ.

Διάβασε και αυτό: Μην πετάς τα απομεινάρια του καφέ σου! Κάν’ τα… μάσκα προσώπου και ξεφορτώσου τις τοξίνες από το δέρμα σου

Χρησιμοποίησε τον καφέ ως ρόφημα πριν την προπόνηση σου

Αν και μπορεί να αγαπάς να κάθεσαι στο αγαπημένο σου καφέ με μια φίλη ή να διαβάζεις ένα καλό βιβλίο, ο καφές είναι επίσης ένας τρόπος για να αναζωογονηθείς και να σηκωθείς από την καρέκλα (ευχαριστούμε, καφεΐνη!). « Πιες ένα φλιτζάνι καφέ για να πάρεις λίγη ενέργεια και να πας να ασκηθείς ή να κάνεις μια βόλτα με τα πόδια», προτείνει η Taub-Dix.

Πιες τον καφέ σου ζεστό

Ο κρύος καφές είναι ότι πρέπει για τις ζεστές ημέρες, αλλά σύμφωνα με την Taub-Dix, ο ζεστός καφές μπορεί να απελευθερώσει περισσότερα αντιοξειδωτικά. Oπότε την επόμενη φορά καλύτερα να φτιάξεις τον καφέ σου ζεστό.