Κώστας Κάππας: «Υπάρχει ένας θάνατος στα επόμενα επεισόδια της Έξαψης»

25.04.2021
Κώστας Κάππας: «Υπάρχει ένας θάνατος στα επόμενα επεισόδια της Έξαψης»
Πώς περνάει την περίοδο της πανδημίας; Ποια είναι η γνώμη του για τους συνωμοσιολόγους; Τι αποκαλύπτει για την Έξαψη; Τι λέει για τις αποκαλύψεις στον καλλιτεχνικό χώρο; Έχει σκεφτεί τον εαυτό του μπαμπά; Σε αυτές τις ερωτήσεις και πολλές ακόμα, απαντά o Kώστας Κάππας στη Νικολέτα Μακρή και το Womenonly.gr με αφορμή τη σειρά του Mega «Έξαψη», στην οποία πρωταγωνιστεί.

Κώστα σε τι φάση σε πετυχαίνω; Πώς είσαι γενικά;

Περίεργα. Όλο αυτό που περνάμε σε κάνει λίγο να κλείνεσαι στον εαυτό σου, τα σκέφτεσαι λίγο διαφορετικά, σκέφτεσαι και τους συνανθρώπους σου που έχουν χάσει τη δουλειά τους, δεν έχουν χρήματα, άλλοι πάλι ζουν σε ένα διαμέρισμα 30 τετραγωνικών ή σε υπόγεια. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ζουν καλά και λυπάμαι για αυτό. Σε προσωπικό επίπεδο μου λείπουν οι φίλοι μου γιατί δεν τους βλέπω, δεν κάνω αθλητισμό όπως έκανα, έρχεσαι σε προστριβές με τους ανθρώπους που μένεις γιατί είσαι όλη την ώρα μαζί. Δεν είναι εύκολη η κλεισούρα συνέχεια. Στην αρχή της πανδημίας ήταν κάτι πρωτόγνωρο, ησύχασε και λίγο το κεφάλι μας μένοντας σπίτι, κάναμε και τις βόλτες μας σε μέρη που δεν είχαμε πάει ποτέ. Τώρα όμως αυτό είναι πολύ βαρύ και έχει τραβήξει πάρα πολύ, δεν τηρεί και ο κόσμος πια τα μέτρα, έχει χαθεί λίγο η μπάλα.

Πέρσι τέτοια εποχή λέγαμε ότι θα βγούμε καλύτεροι μετά από τη αυτή τη δοκιμασία. Εσύ τι λες; Εγώ έχω μπερδευτεί... Ίσως και χειρότεροι να βγούνε κάποιοι...Έ χει πολλά νεύρα πια ο κόσμος.

Έχει αγριέψει πάρα πολύ ο κόσμος και το καταλαβαίνεις και στο δρόμο και με τους ανθρώπους που συναναστρέφεσαι. Εγώ έχω φίλους που είναι στα όρια της κατάθλιψης, που ζουν μόνοι – μην το ξεχνάμε αυτό . Επίσης, ξέρουν ότι αν αρρωστήσουν θα το περάσουν μόνοι τους, άσε που δεν υπάρχει ούτε κλίνη, ούτε τίποτα. Εντάξει, ωραία η τηλεόραση, ωραίο το βιβλίο σου αλλά πρέπει να πάρεις τον αέρα σου.

Δεν μπορώ να μην σε ρωτήσω αν θα το κάνεις το εμβόλιο;

Φυσικά και θα το κάνω!

Πώς αντιμετωπίζεις τους ανθρώπους που πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας;

Η ανοησία και η βλακεία έχει καταστρέψει τον κόσμο. Σίγουρα μπορεί κάποιος να βρει κάποια πατήματα στο ότι βγήκε σύντομα το εμβόλιο και ότι δεν έχει δοκιμαστεί πολύ καιρό, αλλά πια έχει αλλάξει ο τρόπος που η επιστημονική κοινότητα προσεγγίζει τα πράγματα. Έχουν τελειοποιηθεί πολλές μέθοδοι, έχουν επίσης επιταχυνθεί οι διαδικασίες λόγω της τεχνολογίας και άλλα πολλά. Ο καθένας κάνει τον έξυπνο. Μα, για να σου λέει ένας γιατρός ότι πρέπει να κάνεις το εμβόλιο, δεν καταλαβαίνω ποιον πρέπει να ακούσω: τον ανόητο ή τον γιατρό;

Απλά υπάρχουν και γιατροί που σου λένε να μην κάνεις το εμβόλιο, εδώ είναι η τρέλα.

Η ηλιθιότητα δεν έχει να κάνει με το επάγγελμα. Όταν ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα σου λέει να κάνεις το εμβόλιο, πρέπει να το κάνεις! Πολύς κόσμος δεν πίστεψε το εμβόλιο και τώρα έχει πεθάνει ή έχει νοσήσει.

Ας αφήσουμε τα του κορονοϊου γιατί μπορούμε να μιλάμε ώρες και ας πάμε στην «Έξαψη». Καταρχάς πώς αισθάνεσαι που μετά από πολλά χρόνια επέστρεψες στο Mega;

Είναι ωραία αυτή η αίσθηση ότι κάτι πάλι δημιουργείται στο Mega και ότι πάμε να κάνουμε κάτι καλό με μια προστασία, όπου στην δική μας περίπτωση υπήρξε προστασία από το κανάλι όπως υπήρξε παλιά και γενικά ξεκινήσαμε πολύ χαρούμενα και με πολύ όρεξη και νομίζω ότι μας δικαίωσε το αποτέλεσμα. Ειδικά στα επεισόδια από εδώ και πέρα γίνεται της κακομοίρας. Με ωραία εξέλιξη, ωραία πλάνα, απρόβλεπτα πράγματα...

Ε, πες μας κάτι παραπάνω... Να περιμένουμε και άλλες ανατροπές;

Υπάρχουν ανατροπές μεγάλες που δεν περιμένει ο κόσμος. Τώρα έχουν αρχίσει οι θεατές και ψυλλιάζονται κάτι αλλά υπάρχουν ανατροπές που δεν τις έχεις καθόλου φανταστεί. Υπάρχει ένας θάνατος στα επόμενα επεισόδια... Οι εξελίξεις τρέχουν απίστευτα γρήγορα.

Μιας και στη σειρά υποδύεσαι τον διεφθαρμένο αστυνομικό, αυτά που βλέπουμε να γίνονται στην «Έξαψη» απέχουν πολύ, πιστεύεις, από την πραγματικότητα;

Πιστεύω ότι απέχουν πολύ αλλά από την αντίθετη πλευρά. Εννοώ δηλαδή ότι υπάρχει μεγαλύτερο παρακράτος. Το ότι η ελληνική αστυνομία όταν κάνει τη δουλειά της την κάνει άψογα δεν έχει να κάνει με το παρακράτος που υπάρχει από πίσω. Αυτό πιστεύω εγώ τουλάχιστον και αυτό φαίνεται λίγο από τα συμφραζόμενα, από τις καταστάσεις, από τις δολοφονίες, σίγουρα υπάρχει ένα παρακράτος από πίσω και αστυνομικών και δικηγόρων κα. Υπάρχει τεράστια διαφθορά στην Ελλάδα. Εδώ και χρόνια έχει στηθεί ένα παρακράτος που μέχρι σήμερα δεν το έχει ξηλώσει κανείς. Εδώ για ένα δίπλωμα πήγαινες και σου ζήτηγαν 200 ευρώ ταρίφα για να το πάρεις, δεν θα υπάρχει στις μεγάλες μπίζνες;

Ποιες είναι οι σκέψεις σου για όσα συνέβησαν στον καλλιτεχνικό χώρο και πώς βλέπεις τα πράγματα να εξελίσσονται στην πορεία;

Αυτό έγινε γιατί και οι ηθοποιοί δεν άντεχαν όλη αυτή την κατάσταση. Ξαφνικά δηλαδή έσπασε ένα σπυρί και έγινες χαμός γιατί έπρεπε να γίνει, κάποιοι βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν. Δεν είναι απλό να βγεις να μιλήσεις. Βοήθησε πολύ και ότι ήταν κλειστά τα θέατρα, οπότε κάποιος δεν έπαιρνε στο λαιμό του μια ολόκληρη δουλειά. Ήταν κάτι που σίγουρα θα ωφελήσει τον κλάδο μας και θα μπουν νέες βάσεις και θα γίνει λίγο πιο υγιές το περιβάλλον που δουλεύουμε.

Κώστα, όλα αυτά τα χρόνια έπαιζες στο θέατρο ανελλιπώς. Πέρσι μάλιστα έκανες τέσσερις παραστάσεις... Σου λείπει;

Πράγματι δούλευα πάρα πολύ και συνήθως κάθε χρόνο έκανα πάνω από δύο παραστάσεις. Όταν λοιπόν αναγκαστήκαμε να σταματήσουμε, μου άρεσε που πήρα λίγο την απόστασή μου και είδα και τι έχω κάνει, γιατί δεν είχα και πολύ χρόνο να το χαρώ όλο αυτό. Αυτό που μου έχει λείψει και μάλιστα το λησμονούσα πρόσφατα, είναι κάτι τέτοιες γλυκές βραδιές που έχοντας τελειώσει από το θέατρο, πήγαινες να πιεις ένα ποτάκι. Τώρα μπορώ να πω ότι αρχίζει και μου λείπει το θέατρο.

Και σε εμάς τους θεατές μας έχει λείψει αυτό. Ας ελπίσουμε ότι θα ανοίξουν σύντομα τα θέατρα.

Το θέμα είναι πώς θα ανοίξουν όμως, με ποιες συνθήκες. Δεν μπορείς να κάνεις σχέδια ακόμα όσο υπάρχει αυτή η κατάσταση. Όποτε κάναμε σχέδια πήγανε στράφι. Κρατάω μικρό καλάθι και για το καλοκαίρι και για το χειμώνα.

Βλέποντας τους φίλους σου που έχουν κάνει οικογένεια και παιδιά τι σκέφτεσαι; Έχεις φανταστεί τον εαυτό σου στη θέση τους;

Eίναι ανάμεικτα τα συναισθήματα, τα αγαπάω πολύ τα παιδιά, έχω φανταστεί και πώς θα ήταν να είχα ένα παιδί, εννοώ ότι θα ήταν πολύ ωραία, όμως η δουλειά μου θα πέρναγε σε μια διαφορετική φάση γιατί θα έπρεπε να ζήσω το παιδί μου καταρχάς και όχι τον εαυτό μου. Εγώ μπορώ να ζήσω για ένα χρόνο με 300 ευρώ το μήνα αλλά το παιδί μου δεν μπορεί. Το να έχεις ένα παιδί είναι ένα υπέροχο πράγμα και όποιος το επιχειρεί δε νομίζω ότι μετανιώνει. Όχι, δεν μετανιώνεις ποτέ για ένα παιδί. Αλλά όπως είναι η ζωή μου και η τέχνη μου και αυτό που κάνω, νομίζω ότι μου είναι πολύ δύσκολο να μπει στη ζωή μου ένα παιδί. Αν ερχόταν τυχαία, σίγουρα θα χαιρόμουν και θα ήμουν εκεί αλλά δεν το επιδιώκω. Δεν μπορώ όμως να φανταστώ τον εαυτό μου στα 52 μου με παιδί.

Πες μου κάτι που είναι συνέχεια στο μυαλό σου...

Κάτι που είναι συνέχεια στο μυαλό μου εκτός από τις διακοπές; Να σου πω την αλήθεια, μου έχουν λείψει πολύ οι βόλτες και η θάλασσα. Εννοείται και οι φίλοι μου και η μητέρα μου που είναι στο Αγρίνιο και δεν μπορώ να πάω να τη δω. Επίσης, μου έχει λείψει ένα ταξίδι στο εξωτερικό με τη μηχανή μου ή το αυτοκίνητο, κάτι που το έκανα σχεδόν κάθε χρόνο.

Έχεις προγραμματίσει διακοπές για αυτό το καλοκαίρι;

Σκεφτόμουν αν είχα το χρόνο και περίσσευαν κάποια λεφτά, να πήγαινα Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία με τη μηχανή.

Αν μια κρυστάλλινη σφαίρα μπορούσε να σου πει την αλήθεια για τον εαυτό σου, τη ζωή σου, το μέλλον ή οτιδήποτε άλλο, τι θα ήθελες να μάθεις;

Δεν θα ήθελα να μάθω τίποτα. Νομίζω θα με άγχωνε πάρα πολύ να μάθω το οτιδήποτε. Θέλω να είναι εντελώς αβέβαιο και απρόβλεπτο το μέλλον.

Μιας και τον άλλο μήνα έχεις τη γιορτή σου, θυμώνεις με φίλους αν δεν σε θυμηθούν εκείνη τη μέρα;

Καθόλου. Ίσα - ίσα γελάω κιόλας και λέω «Κοίτα το βλάκα με ξέχασε!» (γέλια). Επίσης, γελάω πάρα πολύ και με αυτούς που με παίρνουν τηλέφωνο μετά από δύο μέρες μέσα στις ενοχές και μου λένε «Κώστα, συγγνώμη το ξέχασα», γιατί πραγματικά δεν με νοιάζει καθόλου.

Άσχημος και να ζήσεις για πάντα, ή όμορφος και να ζήσεις λιγότερο;

Υγιής και να ζήσω καλά...

Τι σε παρακινεί στο να πετύχεις;

Με παρακινεί αυτή η αλληλοεπίδραση που υπάρχει με τον κόσμο στη δουλειά που κάνω. Όταν αισθάνεσαι δημιουργικός δηλαδή αυτό που κάνεις έχει ένα impact στους άλλους και αυτοί στο δίνουν πίσω. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Info:

O Kώστας Κάππας πρωταγωνιστεί στην τηλεοπτική σειρά του Mega, «Έξαψη», που προβάλλεται Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη στις 21.00