Δημήτρης Αϊβαλιώτης: «Έχω δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση και λεκτική βία»

21.04.2021
Δημήτρης Αϊβαλιώτης: «Έχω δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση και λεκτική βία»
«Ακόμη αισθάνομαι περήφανος για τη δύναμη που βρήκα παρά τη νεαρή ηλικία μου να αντιδράσω άμεσα και αποτελεσματικά, απέναντι σε όσους προσπάθησαν μ’ αυτό το βάναυσο τρόπο να υποτιμήσουν και μειώσουν την αξιοπρέπεια μου...»

Η μουσική που αποτελεί το καταφύγιο του στις δαιδαλώδεις δυσανάγνωστες ημέρες, οι πολύτιμες συνεργασίες του, η μεγαλοψυχία του και η δοτικότητα του ξεχωριστού Παναγιώτη Καλατζόπουλου, το νέο τραγούδι του «Δύο τσιγάρα» που υπογράφουν οι Νίκος Καραδημητρίου και Γιάννης Μουρατίδης και αποτελεί προπομπό της δεύτερης δισκογραφικής δουλειάς σου «Αρμονία 31» που θα βγει ολοκληρωμένη τον επόμενο μήνα, ο τρόπος που η πανδημία άλλαξε τη ζωή του, αλλά και τα φαινόμενα εργασιακού εκφοβισμού στον χώρο της τέχνης. Ο Δημήτρης Αϊβαλιώτης μιλά από καρδιάς στον Γιώργο Μουλά και το womenonly.gr.

Τι ξεχωριστό θεωρείς ότι έχει τραγούδι "Δύο τσιγάρα" που μόλις κυκλοφόρησες από τη
InsideOut Music

Είναι ένα τραγούδι το οποίο θεματολογικά αναφέρεται σε γεγονότα και καταστάσεις που όλοι λίγο πολύ έχουμε βιώσει σε οποιαδήποτε ηλικία.. Τον έρωτα, την αγάπη, την συντροφικότητα, τον χωρισμό. Ποιος δεν έχει ζήσει κάτι τέτοιο άλλωστε. Μια ιστορία αγάπης και χωρισμού ταυτόχρονα η οποία μέσα από την σκηνοθετική ματιά του Δημήτρη Συλβέστρου κυκλοφόρησε σε μορφή μίνι κινηματογραφικής ταινίας. Θέλαμε να δώσουμε μια προσιτή οπτική προσέγγιση στον κόσμο ακριβώς για αυτό τον λόγο. Εύχομαι να το αγαπήσετε όπως και εμείς και να προχωράμε όλοι με τα βιώματα μας στην ζωή μαθαίνοντας και εξελίσσοντας τα.

Έχεις συνεργαστεί με μία σειρά υπέροχων θεσπέσιων δημιουργών και καλλιτεχνών. Ανάμεσά τους οι Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Θοδωρής Κοτονιάς, Γιώτα Νέγκα, Σοφία Μουτίδου, Νίνα Λοτσάρη. Τι σου προσέφερε ο καθένας από τους παραπάνω;

Η προσφορά και η δοτικότητα από ανθρώπους που την παρέχουν απλόχερα είναι πολύ μεγάλο προσόν. Δεν έχει σημασία σε πιο σκαλί της καριέρας σου βρίσκεσαι, αλλά πόσο γερά πατάς στα πόδια σου και έχεις το γνώθι εαυτόν. Τα ονόματα αυτά έχοντας μια μεγάλη πορεία ο καθένας στον τομέα του έχουν μια μεγαλοδωρία στο να προσφέρουν λη να μοιραστούν την σκηνή σε οποιαδήποτε στιγμή και με όποιον θεωρήσουν πως έχει κάτι να τους πεί. Άλλωστε η δουλειά μας είναι συλλογική ασχέτως με την πορεία του καθενός δισκογραφικά η θεατρικά μουσικά κτλ. Τίποτα δεν κερδίζεται ατομικά. Το θέμα είναι να γνωρίζεις ποιος και τι είσαι. Τους ευχαριστώ όλους προσωπικά..

Πριν από δύο χρόνια διασκεύασες στο "Με τα μάτια κλειστά" του Παναγιώτη Καλατζοπούλου. Τι κρατάς από αυτόν τον τόσο σημαντικό συνθέτη;

Κρατώ την μεγαλοψυχία του και το πόσο απλόχερα δοτικός είναι σε ιδέες νέες και πολλές φορές έξω από κλισέ και τετριμμένα στερεότυπα. Τον ευχαριστώ για την συνεργασία μας. Είναι ένας εξαίσιος, θαυμάσιος, καταπληκτικός άνθρωπος και μουσικός.

Με ποιον καλλιτέχνη ονειρεύεσαι να βρεθείς επί σκηνής;

Θα ήθελα να συνεργαστώ με αρκετούς καλλιτέχνες που θαυμάζω και εκτιμώ όπως ο Γιάννης Κότσιρας, η Ελεονώρα Ζουγανέλη, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Κώστας Μακεδόνας, και επίσης κάποια στιγμή θα ήθελα να έχω στο ενεργητικό μου στίχο της μεγάλης Λίνας Νικολακοπούλου.

Τι έχει προσφέρει η μουσική στη ζωή σου;

Είναι αναπόσπαστο κομμάτι μου πια, η ίδια η ζωή μου. Με ώθησε στο να ψάξω τους νέους κόσμους, που κρύβονταν στη ψυχή και το μυαλό μου. Η μουσική είναι το καταφύγιο μου στις δαιδαλώδεις δυσανάγνωστες ημέρες, το φως απέναντι στα δυσυπέρβλητα, δυσχερή, πολύπλοκα εμπόδια που πολλές φορές εγκαθίστανται στις στιγμές μας.

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει σωρεία καταγγελιών λεκτικής ψυχολογικής ακόμη και σωματικής βίας στους τόπους εργασίας της τέχνης. Έχεις βιώσει φαινόμενα βίας και εκφοβισμού στο χώρο της τέχνης;

Δυστυχώς ανήκω στην μερίδα των καλλιτεχνών που σε νεαρότερη ηλικία και κυρίως στα ξεκινήματα μου είχα δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση, αλλά και λεκτική βία. Έχω χάσει δουλειές εξαιτίας της άρνησης μου. Δεν το μετάνιωσα ποτέ. Ακόμη αισθάνομαι περήφανος για τη δύναμη που βρήκα παρά τη νεαρή ηλικία μου να αντιδράσω άμεσα και αποτελεσματικά, απέναντι σε όσους προσπάθησαν μ’ αυτό το βάναυσο τρόπο να υποτιμήσουν και μειώσουν την αξιοπρέπεια μου. Είμαι δίπλα σε όλους και όλες που βρήκαν το θάρρος να γνωστοποιήσουν τέτοιου είδους απαράδεκτες συμπεριφορές που προσβάλουν την αξία και το εγώ του καθενός. Ελπίζω σιγά σιγά να γίνει ένα ξεσκαρτάρισμα από τις καρέκλες και τους λεγόμενους θρόνους δύναμης και ηγεσίας. Όλοι μας βρίσκουμε τον δάσκαλο μας τελικά κάποια στιγμή.

Πόσο άλλαξε τη ζωή σου η πανδημία;

Άλλαξε σε μεγάλο βαθμό και αυτό έχει να κάνει με την εσωτερική δουλειά που έκανα με τον εαυτό μου ξεσκαρτάροντας το μέσα μου και κρατώντας ότι θέλω να θυμάμαι.. Σίγουρα έχουμε πληγεί σε πολλούς τομείς και ειδικά στο επαγγελματικό μας κομμάτι άλλα θέλω να πιστεύω πως σύντομα θα το θυμόμαστε ως ένα κακό όνειρο.. Θλιβερός ο αριθμός απώλειας που έχει αφήσει πίσω του αλλά εύχομαι να τελειώσει άμεσα χωρίς συνέχεια και να γυρίσουμε στις ζωές μας.