Ιωάννα Βλάχου: «Αγαπώ τη Γαλλία γιατί έδωσε ζωή ξανά στο παιδί μου»

13.04.2021
Ιωάννα Βλάχου: «Αγαπώ τη Γαλλία γιατί έδωσε ζωή ξανά στο παιδί μου»
«Υπήρχε ένα κόκκινο σαλονάκι στη μονάδα μεταμόσχευσης στο νοσοκομείο που κάθε μέρα έβλεπες γονείς να κλαίνε. Κάθε μέρα χάνονταν ένα παιδί...»

Η νέα δισκογραφική δουλειά της, οι πολύτιμες συνεργασίες με σπουδαίους δημιουργούς, η φιλία της με το Νίκο Αλιάγα, τα 60 κιλά που έχασε και η δοκιμασία που άλλαξε για πάντα τη ζωή της. Η Ιωάννα Βλάχου μιλά στον Γιώργο Μουλά και στο womenonly τα όνειρα της αλλά και εξομολογείται πώς η κόρη της είναι το πρώτο παιδί που μεταμοσχεύτηκε με βλαστοκύτταρα ομφάλιου λώρου και έζησε.

-Μόλις κυκλοφόρησε η ιδιαίτερη προσωπική δισκογραφική δουλειά σου με τίτλο «Τα κρυμμένα». Τι μηνύματα θες να δώσεις μέσα από τα τραγούδια σου;

Τα μηνύματα αφορούν στον σύγχρονο άνθρωπο επιχειρεί μέσα από τη δημιουργία να απαντήσει σε όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

-Έχεις συνεργαστεί με σημαντικούς δημιουργούς του ελληνικού τραγουδιού: Χρήστος Λεοντής, Θάνος Μικρούτσικος, Μίμης Πλέσσας, Γιώργος Χατζηνάσιος, Λίνα Νικολακοπούλου. Τι θεωρείς ότι σου προσέφεραν;

Το ότι τραγουδώ το οφείλω στον Χρήστο Λεοντή. Έπαιζα στο θέατρο και έπειτα από τη δική του παρότρυνση μπήκα σ’ αυτό το υπέροχο ταξίδι της μουσικής.

Ο Θάνος Μικρούτσικος με τίμησε με τη γνωριμία μας και τις συμβουλές του. Ο Γιώργος Χατζηνάσιος είναι σπουδαίος υπέροχος άνθρωπος. Ο Μίμης Πλέσσας είναι απόλυτα τρυφερός και αυθεντικός. Λατρεύω τις συζητήσεις με τη Λίνα Νικολακοπούλου. Ο στίχος της είναι μία διδαχή κάθε φορά. Τη νιώθω πολύ δικό μου άτομο και ας μην συναντιόμαστε συχνά.

-Η κόρη σου ήταν το πρώτο κοριτσάκι στην Ελλάδα πού έκανε μεταμόσχευση μυελού των οστών και είναι πια υγιής. Απαιτήθηκε μάλιστα για αυτό το λόγο να ζήσετε επί 5 χρόνια στη Γαλλία. Αντιλαμβάνομαι καταρχάς ότι ένα τέτοιο γεγονός είναι σοκαριστικό για μία οικογένεια.

Η κόρη μου είναι το πρώτο παιδί που μεταμοσχεύτηκε από αναιμία fanconi με βλαστοκύτταρα ομφάλιου λώρου. Το οφείλω στη μητέρα που έδωσε τα βλαστοκύτταρα της για να σωθεί η κόρη μου. Είχαν συμβατότητα με το παιδί 70%. Το ρίσκαραμε. Δεν είχαμε άλλη επιλογή. Ήταν μία δύσκολη περίοδος για όλους, που άλλαξε τη ζωή μας. Δοκιμαστήκαμε πολύ. Αγαπώ τη Γαλλία γιατί έδωσε ζωή ξανά στο παιδί μου.

-Πώς βίωσες εσύ εκείνο το διάστημα;

Πήγαμε στη Γαλλία οικογενειακώς για μία εβδομάδα και μείναμε 5 χρόνια. Η ομάδα γενετιστών ήταν κορυφαία και μας βοήθησαν πάρα πολύ. Η κόρη μου ενώ ήταν άρρωστη φοιτούσε παράλληλα στο δημοτικό σχολείο του νοσοκομείου.

-Φοβήθηκες για τη ζωή του παιδιού;

Φοβήθηκα πάρα πολύ. Υπήρχε ένα κόκκινο σαλονάκι στη μονάδα μεταμόσχευσης στο νοσοκομείο που κάθε μέρα έβλεπες γονείς να κλαίνε. Κάθε μέρα χάνονταν ένα παιδί.

-Θέλει μεγάλη δύναμη σε μία τέτοια συνθήκη να δεις ορθολογικά τα πράγματα.

Είχα βάλει στόχο να μην κλάψω ποτέ μπροστά της. Έτσι έγινε. Κάθε μέρα με την Ραφαέλα μου ήταν γιορτή. Για να εισέλθω στη μονάδα που νοσηλεύονταν φορούσα μία ειδική στολή. Μόνο τα μάτια μου φαίνονταν και τα είχα επί τούτου πάντοτε βαμμένα. Και επειδή από τις χημειοθεραπείες είχαν πέσει τα μαλλιά της είχα κόψει τα μαλλιά μου πολύ κοντά για να αισθάνεται συμπαράσταση.

-Στο διάστημα που ζούσες στο Παρίσι τραγουδούσες σε διάφορα μαγαζιά και μάλιστα απέκτησες μία πολύ φιλική σχέση με τον Νίκο Αλιάγα.

Ο Νίκος Αλιάγας είναι εξαιρετικός άνθρωπος και φίλος Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις επισκέψεις του στο νοσοκομείο να δει την κόρη μου και ότι άλλο έκανε για μας εκείνη την περίοδο που ζούσαμε εκεί. Η φιλία μας κρατάει μέχρι σήμερα.

-Από την πίεση αυτού του γεγονότος πήρες περισσότερα από 60 κιλά και βρήκες τη δύναμη να τα χάσεις.

Έφτασα 120 κιλά. Τα πρώτα τρία χρόνια στη Γαλλία δεν είχα σπίτι. Που να μαγειρέψω και τι να φάω. Οι διατροφγηγικές μου συνήθειες είχαν αλλάξει εντελώς. Μόλις επιστρέψαμε στην Ελλάδα αποφάσισα να αλλάξω το σώμα μου. Είχα κάνει πολλές προσπάθειες με δίαιτες αλλά δεν τα κατάφερα. Με βοήθησε το μίνι γαστρικό bypass. Και έφτασα στα κιλά που ταιριάζουν στο σώμα μου και νιώθω πολύ καλύτερα και πάνω από όλα είμαι υγιής.

-Τι θες να πεις ακούγοντας το κοινό τα τραγούδια σου;

Τα τραγούδια μου είμαι εγώ. Είναι η ψυχή μου!.