Μαίρη Σταυρακέλλη: "Δεν δίνω γη και ύδωρ για την αυτοπροβολή μου"

05.04.2021
Μαίρη Σταυρακέλλη: "Δεν δίνω γη και ύδωρ για την αυτοπροβολή μου"
Tι λέει για τον ρόλο της στην σειρά «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο». Πώς σχολιάζει την αποχώρηση του Πέτρου Φιλιππίδη από τη σειρά; Πώς βλέπει την επόμενη μέρα στον καλλιτεχνικό χώρο; Ποια η γνώμη της για τα ριάλιτι; Πώς αντιμετωπίζει τη φθορά του χρόνου; Σε αυτές τις ερωτήσεις και άλλες πολλές, δίνει απαντήσεις η Μαίρη Σταυρακέλλη στη Νικολέτα Μακρή και το WomenOnly.gr, με αφορμή την συμμετοχή της στην τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ1, «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο».

Ποια θεωρείς ότι είναι τα συστατικά της επιτυχίας του «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο»;

Πρώτα από όλα, βάζω τους συντελεστές. Μπροστά, πίσω και δίπλα από τις κάμερες υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά προσπαθούν πολύ, χωρίς να έχουν στην διάθεσή τους ούτε χρόνο ούτε χρήμα…. Συχνά ακούω για τις σειρές του Netflix. Μα αν οι Έλληνες είχαν τις συνθήκες που έχουν συνάδελφοί τους από άλλες χώρες, θα είχαμε απίστευτο αποτέλεσμα. Στο «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο» πιστεύω ότι ο Αντρέας Μορφονιός έκανε μια εξαιρετική επιλογή συντελεστών όχι μόνο ταλαντούχων αλλά και ανθρώπων που δουλεύουν σκεπτόμενοι το εμείς και όχι το εγώ. Μέσα σε συνθήκες… πολέμου έχουμε το πιο τίμιο και καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Καθημερινά άνθρωποι παλεύουν για το ανέφικτο. Φυσικά ένας λόγος είναι το ότι το δουλεύουμε για τη δημόσια τηλεόραση η οποία πρέπει να πάρει τη θέση που οφείλει να έχει εδώ και χρόνια. Βέβαια, η δημόσια τηλεόραση δεν μας πιέζει για θεαματικότητα με όποιο κόστος.

Τι είναι αυτό που σου αρέσει περισσότερο στην ηρωίδα που υποδύεσαι;

Ξέρεις, με πρόφαση τους ρόλους, κάνω βόλτες στα άδυτα της δικής μου ψυχής. Πάντα με γοήτευαν οι ακραίοι χαρακτήρες. Βάζω στοιχήματα με τον εαυτό μου. Στην κωμωδία όταν ενσαρκώνεις έναν αρνητικό ήρωα, γιατί η Μυρτώ είναι ένας αρνητικός χαρακτήρας, έχεις μία επιπλέον πρόκληση. Προσπαθώ να κινούμαι σε μία πολύ λεπτή γραμμή. Ο ήρωας πρέπει να είναι αξιαγάπητα κακός… Η Μυρτώ είναι εγωίστρια, εγωπαθής, το λεξιλόγιό της εμπεριέχει κυρίως την λέξη «εγώ». Η λέξη «τύψεις» δεν υπάρχει. Εγώ από την άλλη, ένα βαθιά ενοχικό πλάσμα, στην προσπάθειά μου να καταλάβω τη Μυρτώ, να την δικαιολογήσω, να την αγαπήσω έχω δώσει πολλές μάχες μαζί της. Πρέπει να σου πω ότι δεν κερδίζει πάντα η Μαίρη, κερδίζει και η Μυρτώ. Αυτή η πορεία με συναρπάζει.

Η αποχώρηση του Πέτρου Φιλιππίδη έχει επηρεάσει την τηλεθέαση της σειράς;

Όλα αυτά τα δύσκολα, ζοφερά και δυσάρεστα που συμβαίνουν μας έχουν επηρεάσει όλους μας. Όμως όχι την άνοιξη (γέλιο). Η ζωή συνεχίζεται ερήμην μας. Και ο Πλάτανος είναι ένα χωριό, ένας κόσμος, ένα σύμπαν. Άλλωστε ο Παρασκευάς ήταν ένας από τους κατοίκους του Πλατάνου που θα λείψει ή δεν θα λείψει όπως όλοι μας. Έτσι είναι η ζωή. Γεννήσεις, θάνατοι, αποχωρισμοί. Πάντα κάποιοι φεύγουν και κάποιοι έρχονται. Στον Πλάτανο, ήρθε ο αδερφός του Παρασκευά ο Μένιος (Τάσος Χαλκιάς), που θα ερχόταν έτσι και αλλιώς μέσα στην άνοιξη. Εγώ τον περίμενα, οφείλω να ομολογήσω, γιατί μου έχει κάνει τη ζωή άνω κάτω και εγώ τη δική του.

Πώς αισθάνθηκες και πώς αντιμετώπισες τα όσα συνέβησαν στον καλλιτεχνικό χώρο τους τελευταίους δύο μήνες;

Ήταν κάτι σαν τυφώνας. Αυτή την στιγμή μετράμε τις απώλειες. Θύτες και θύματα, οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, σε αυτό το χωριό που λέγεται θέατρο και ας μην κοροϊδευόμαστε, όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας… Τώρα που μιλάμε έχει περάσει το πρώτο σοκ από αυτά που γνώριζα, από αυτά που υποπτευόμουνα, από αυτά που έμαθα. Το λέω και θα το λέω, σιχαίνομαι την βία από όπου και όποιον και αν προέρχεται και θυμώνω με τον νομοθέτη που παραγράφει την ενοχή. Το θέμα τι θα κάνει από εδώ και πέρα η πολιτεία. Όποιος είναι ένοχος πρέπει να τιμωρηθεί και όποιος έχει υποστεί τις συνέπειες τέτοιων συμπεριφορών να δικαιωθεί. Άλλα το τελικό ζητούμενο είναι να μιλήσουν θύματα που κρύβονται, έχουν φοβισμένη και χαμηλή φωνή. Τότε όλο αυτό που έχει συμβεί θα έχει νόημα.

Πώς αντιμετωπίζεις γενικά στη ζωή σου τα όποια ανάποδα προκύψουν στο δρόμο σου;

Δεν αντιμετώπιζα τα δύσκολα με τον ίδιο τρόπο που τα αντιμετωπίζω τώρα. Δυστυχώς οι ίδιες οι αναποδιές μου έδειξαν ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι να μπορώ να δω τα δώρα που μου χαρίζονται και να τα χαίρομαι, μόνο έτσι γίνεσαι πιο ανθεκτικός. Με κουράγιο, προσπάθεια, λίγο χιούμορ και την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά, αποκτάς ψυχικά αποθέματα, για να αντιμετωπίσεις τα δύσκολα. Πίστεψέ με! Άλλωστε ευτυχία είναι το άθροισμα που σου δίνουν οι μικρές καθημερινές χαρές. Ψάξτες!

Είναι σκληρός ο ανταγωνισμός με όλα αυτά τα ριάλιτι;

Φυσικά και είναι. Αλλά. Εγώ θα κάνω αυτό που πρέπει και θα γίνει αυτό που είναι να γίνει. Κάποια ριάλιτι έχουν στο menu τους σαρκοφαγία προκειμένου να κερδίσουν θεαματικότητα… Και εγώ ρωτώ… Πόσο χαμηλά πρέπει να πέσουμε για την τηλεθέαση; Ποια ακριβώς είναι η τηλεόραση που θέλουμε να έχουμε; Όπως έλεγε και ο Βέγγος , είναι πολύ εύκολο να κάνω τον άλλο να γελάσει άμα κατεβάσω το παντελόνι μου στην Ομόνοια. Αλλά… αυτό θέλω; Εξαρτάται ποιο είναι το ζητούμενο!

Εσύ βλέπεις ριάλιτι;

Ελάχιστα, που δεν με προσβάλουν. Μερικά από περιέργεια αλλά μετά βρίζω πολλές μέρες και δεν συμφέρει….

Πώς βλέπεις την επόμενη μέρα στον καλλιτεχνικό χώρο;

Δεν έχει η Τέχνη ανάγκη από εμάς. Εμείς έχουμε ανάγκη την Τέχνη. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δυσκολέψουμε τη θέση μας. Η τέχνη θα συνεχίσει την πορεία της.

Είσαι από τις ηθοποιούς που δεν απασχολούν τα μέσα με την προσωπική τους ζωή. Πώς το έχεις καταφέρει;

Με πολύ απλό τρόπο. Δεν δίνω γη και ύδωρ για την αυτοπροβολή μου. Η αρνητική δημοσιότητα δεν με ενδιαφέρει καθόλου. Η ζωή μου είναι δική μου και τη μοιράζομαι με τους δικούς μου ανθρώπους. Τη δουλεία μου θέλω να μοιράζομαι με τον κόσμο και από αυτήν να με γνωρίζει, να με δέχεται ή να με απορρίπτει.

Αν η κόρη σου εξέφραζε την επιθυμία να ακολουθήσει και εκείνη το επάγγελμα σου τι θα της έλεγες;

Αυτό που της λέω και τώρα. Κάνε ότι θέλεις αλλά καν’ το με πάθος. Δημιούργησε στον εαυτό σου τις προϋποθέσεις όσο μπορείς, για να κάνεις μια δουλεία από επιλογή και όχι από ανάγκη. Τώρα αν τα πράγματα έρθουν αλλιώς σε συμβουλεύω να προσπαθήσεις, να κάνεις την ανάγκη επιλογή. Αλλά για να γίνεις τόσο ανθεκτική και ευέλικτη θέλει επιμονή, υπομονή, κόπο, αγάπη και χιούμορ.

Έχεις σκεφτεί τον εαυτό σου γιαγιά;

Όχι ποτέ…! Είναι… νωρίς ακόμα. Μην σου πω δεν έχω φτάσει καλά καλά στην ενηλικίωση (γέλια).

Πώς αντιμετωπίζεις τη φθορά του χρόνου;

Τη φθορά;; Δεν έχω… χρόνο να ασχοληθώ μαζί της. Προς το παρόν προσπαθώ να εκμεταλλεύομαι τον χρόνο. Αντί να τον αφήσω να με εκμεταλλεύεται αυτός. Είναι ύπουλος, πονηρός και γκρινιάρης. Εγώ προσπαθώ να αντλώ χαρά από ότι έχω και από όπου μπορώ.

Τι σε κάνει χαρούμενη;

Να βρίσκομαι με αγαπημένους και να… εφευρίσκουμε λόγους για να γελάμε.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις όταν επιστρέψουμε στην κανονική μας ζωή;

Να ξαναβρεθώ με αγαπημένους μου και να πάμε στη θάλασσα και… από εδώ και πέρα… πάντα να ανταμώνουμε και να ξεφαντώνουμε!

Info:

Η Μαίρη Σταυρακέλλη πρωταγωνιστεί στην καθημερινή κωμική σειρά της ΕΡΤ1 «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο».