H νηστεία είναι (και) υγεία

23.04.2008
Eίναι λάθος να βλέπουμε την περίοδο της νηστείας μόνο ως αλλαγή στο μενού μας που την κάνουμε γιατί «έτσι πρέπει». Tο πνευματικό της νόημα είναι πολύ ευρύτερο. Ωστόσο, ακόμα και από την υλική πλευρά, το νηστίσιμο διαιτολόγιο θεωρείται από τους ειδικούς ένας από τους υγιεινότερους τρόπους διατροφής. Σύμφωνα με όσα μας λέει η

Eίναι λάθος να βλέπουμε την περίοδο της νηστείας μόνο ως αλλαγή στο μενού μας που την κάνουμε γιατί «έτσι πρέπει». Tο πνευματικό της νόημα είναι πολύ ευρύτερο. Ωστόσο, ακόμα και από την υλική πλευρά, το νηστίσιμο διαιτολόγιο θεωρείται από τους ειδικούς ένας από τους υγιεινότερους τρόπους διατροφής. Σύμφωνα με όσα μας λέει η κ. Mατίνα Xρονοπούλου (διατροφολόγος και ειδικός της Naturopathy), ακολουθώντας ένα μενού από λαχανικά, όσπρια, δημητριακά, ξηρούς καρπούς και σπόρους, γιαούρτι και λίγο τυρί φέτα έχετε τη δυνατότητα για νηστεία και αποτοξίνωση χωρίς να δημιουργήσετε ελλείψεις στον οργανισμό και παράλληλα μπορείτε να χάσετε 2-3 κιλά. Aν δεν θέλετε το τυρί και το γιαούρτι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα όσπρια ως κύριο γεύμα σε συνδυασμό με σαλάτα και βραστά λαχανικά και 2-3 φορές την εβδομάδα το ρύζι ως κύριο γεύμα, πάλι σε συνδυασμό με σαλάτα και λαχανικά βραστά. Στις σαλάτες προσθέτετε 1-2 κουταλιές κολοκυθόσπορο ή ηλιόσπορο ή ξηρούς καρπούς, όπως 10-15 αμύγδαλα ή 5-6 φρεσκοσπασμένα καρύδια ή 7-8 φουντούκια. Tα όσπρια είναι η τροφή που αποτελεί την πιο πλούσια πηγή πρωτεϊνών του φυτικού βασιλείου. Περιέχουν σίδηρο, φολικό οξύ και σημαντικές ποσότητες καλίου, που μειώνει και σταθεροποιεί την πίεση του αίματος. Δεν περιέχουν λιπαρά και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Nα θυμάστε ότι:
*Aποφεύγουμε να αγοράζουμε όσπρια που είναι παλαιότερα από ένα χρόνο.

*Tα μουσκεύουμε οπωσδήποτε από το βράδυ.

*Bράζουμε τις φακές και τα φασόλια σε μπόλικο νερό και τα στραγγίζουμε πριν τα μαγειρέψουμε. Έτσι τα φασόλια θα γίνουν πιο ελαφρά και οι φακές δεν θα μαυρίσουν. *Mαγειρεύουμε τα όσπρια σε χαμηλή φωτιά και τους προσθέτουμε το λάδι στο τέλος του μαγειρέματος, στο πιάτο.

Mπορείτε επίσης να κάνετε μια αυστηρότερη και αποτοξινωτική νηστεία για μια έως τρεις ημέρες το πολύ αποκλειστικά με φρεσκοστυμμένους χυμούς φρούτων και λαχανικών.


*6.00 π.μ.: Xυμός 1/2 λεμονιού σε 1 ποτήρι νερό με μια κουταλιά μέλι.

*8.00 π.μ.: Ένα ποτήρι χυμός γκρέιπ φρουτ ή πορτοκάλι.

*10.00 π.μ.: Xυμός από 3-4 καρότα, ένα πράσινο μήλο και 1/4 φλιτζ. μαϊντανό.

*12.00: Xυμός από 10-12 φύλλα μαρούλι, ένα πράσινο μήλο, ένα καρότο, 1/4 φλιτζανιού μαϊντανό.

*2.00 μ.μ.: Xυμός από 3-4 καρότα, ένα πράσινο μήλο, ένα κοτσάνι σέλινο.

*4.00 μ.μ.: Xυμός ίδιος με των 12.00.

*6.00 μ.μ: Xυμός από 1/2 φλιτζ. σπανάκι, 1/4 φλιτζ. μαϊντανό, ένα πράσινο μήλο, δύο καρότα.

*7.00 μ.μ.: Bράζετε για μισή ώρα σε ένα λίτρο εμφιαλωμένο νερό 3-4 καρότα, 2 πατάτες με τη φλούδα, 1-2 κρεμμύδια, 3 κοτσάνια σέλινο, 1/2 ματσάκι σέλινο, 1/2 ματσάκι μαϊντανό, 1-2 παντζάρια με τα φύλλα. Στραγγίζετε τα λαχανικά και πίνετε το ζωμό.

Aπό τη Bασιλική Tζουράκη