Τα λέιζερ της ορθοπεδικής

04.06.2008
Η τεχνολογική εξέλιξη έχει επιφέρει σειρά αλλαγών και στην ιατρική. Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, MD, CPO, είναι Ορθοπεδικός Χειρουργός, Πτυχιούχος Τεχνικός αλλά και Επιστημονικός Διευθυντής της εταιρίας Spondylos, Η BIO Orthopaedics είναι μία εταιρεία εξειδικευμένων ορθοπεδικών κατασκευών και κινητικής αποκατάστασης. Το 2006

Από την Ευαγγελία Μπαλταζή

Η τεχνολογική εξέλιξη έχει επιφέρει σειρά αλλαγών και στην ιατρική. Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, MD, CPO, είναι Ορθοπεδικός Χειρουργός, Πτυχιούχος Τεχνικός αλλά και Επιστημονικός Διευθυντής της εταιρίας Spondylos, Η BIO Orthopaedics είναι μία εταιρεία εξειδικευμένων ορθοπεδικών κατασκευών και κινητικής αποκατάστασης. Το 2006 δημιούργησε τη Spondylos Laser Spine Lab, τμήμα της BIO Orthopaedics, με ειδίκευση στην ψηφιακή απεικόνιση, τον έλεγχο και την κατασκευή κορμικών κηδεμόνων.

Τι σας οδήγησε στο να δημιουργήσετε ένα κέντρο όπως το Spondylos;

Στο Spondylos αντιμετωπίζονται μη χειρουργικά, οι παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης, με ιδιαίτερη έμφαση στη σκολίωση και στην κύφωση. Η ανάγκη δημιουργίας ενός εξειδικευμένου κέντρου ξεκίνησε πριν από περίπου 14 χρόνια, όταν διαπίστωσα ότι σε αυτόν τον χώρο υπήρχε μεγάλο κενό, όσον αφορά την αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων. Τα τελευταία δύο χρόνια η μορφή του κέντρου άλλαξε και όλη του η λειτουργία πλέον είναι ψηφιακή. Από τη λήψη μέτρων με Laser και την επεξεργασία τους σε προγράμματα CAD CAM μέχρι τον έλεγχο της θεραπείας χωρίς πολλές ακτινογραφίες.

Πόσο σοβαρές είναι παθήσεις όπως η σκολίωση ή η κύφωση; Τι προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν;

Η ιδιοπαθής Εφηβική Σκολίωση είναι η περισσότερο συχνή μορφή σκολίωσης. Παρουσιάζεται σαν μία πλάγια κλίση του κορμού, με ταυτόχρονη κλίση των ώμων ή και της λεκάνης και την παρουσία ενός ύβου (ύβος = καμπούρα) στη μία πλευρά της πλάτης ή της μέσης. Εξελίσσεται συνήθως με μεγάλη ταχύτητα και η παραμόρφωση που προκαλεί εξαρτάται αφενός από τη βαρύτητα της πάθησης, αφετέρου από τον εντοπισμό της. Η παθολογική κύφωση είναι η πέραν του φυσιολογικού κύρτωση της πλάτης. Η πιο συχνή μορφή της είναι η νόσος του Scheuermann. Εμφανίζεται συνήθως σε ψηλά παιδιά, στη φάση της ταχείας ανάπτυξής τους. Δημιουργεί μια πρόσθια σφηνοειδή παραμόρφωση τριών ή και περισσότερων συνεχόμενων σπονδύλων, συνήθως στο θωρακικό τμήμα της σπονδυλικής στήλης, με συνέπεια την πρόσθια γωνίωσή της. Οπτικά είναι η εικόνα ενός παιδιού με γυρτούς πάντα ώμους, που όταν σκύψει εμφανίζεται ένα έντονο κύρτωμα στην πλάτη του, που δεν εξαφανίζεται όταν προσπαθήσει να την ανασηκώσει. Η αιτιολογία και των δύο είναι άγνωστη, αλλά υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις κληρονομικότητας. Μακροχρόνια, εκτός του αισθητικού προβλήματος, δημιουργούνται μεγάλες εκφυλιστικές αλλοιώσεις με έντονους πόνους και σε μερικές περιπτώσεις που δεν αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα, έντονα αναπνευστικά προβλήματα.

Τι ακριβώς είναι οι διορθωτικοί κηδεμόνες της σπονδυλικής στήλης;

Η θεραπεία και στις δύο αυτές παθήσεις γίνεται μόνο με τη χρήση διορθωτικών κηδεμόνων (θερμοπλαστικοί κορσέδες). Θεραπείες όπως ειδική γυμναστική, φυσικοθεραπεία, επικουρικά μόνο υποστηρίζουν τη θεραπεία. Η βασική τους λειτουργία είναι να ασκούν κατά την ολοήμερη εφαρμογή τους, αντίθετες δυνάμεις από αυτές που τις δημιουργούν. Οι σύγχρονοι διορθωτικοί κηδεμόνες κατασκευάζονται με τη χρήση Laser, με επεξεργασία σε ειδικά ψηφιακά προγράμματα CAD-CAM. Η ακρίβεια είναι της τάξεως χιλιοστού και δεν δημιουργεί ψυχολογικό στρες στο παιδί όπως η εφαρμογή γύψου. Σημαντική επίσης είναι η αισθητική που προσφέρουν, που από αυτή εξαρτάται και η αποδοχή τους από τους εφήβους και ιδιαίτερα τα κορίτσια.