Σωτήρια ενημέρωση

15.04.2008
Η έκρηξη της πληροφορίας μόνο θετικά συνεπάγεται για την καλή υγεία.

Η ύγεια ειναι περισσότερο θέμα συμπεριφοράς, παρά γενετικής προδιάθεσης. Αυτό σημαίνει ότι αν της συμπεριφερθούμε καλά, θα κάνει και αυτή το ίδιο. Η γνώση τού τι είναι καλό για την υγεία μας είναι ίσως η μεγαλύτερη ασπίδα γι’ αυτήν, αν βέβαια τροποποιούμε τη συμπ.εριφορά μας και ακολουθούμε όσα έγκυρα διαβάζουμε. Στο διαδ;κτυο, ένα καλό site για να αρχίσει κάποιος να σκέφτεται πιο υγιεινά είναι το www.dietologoi.gr, από όπου και προμηθευτήκαμε αρκετά στοιχεία για το θέμα μας.

Η τηλεόραση... προκαλεί παχυσαρκία. Ατομα που παρακολουθούν περισσότερες από τρεις ώρες τηλεόραση την ημέρα έχουν διπλάσια τάση προς παχυσαρκία από εκείνα που παρακολουθούν λιγότερο από μια ώρα. Ερευνες έρχονται να προσθέσουν ότι 2 ώρες παραπάνω τηλεόραση την ημέρα αυξάνουν κατά 23% τη συχνότητα παχυσαρκίας και κατά 14% την πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.

Τα χορτα κάνουν καλό στην καρδιά
Η κατανάλωση των χόρτων και ειδικότερα αυτών που είναι άγρια και φυτρώνουν στους αγρούς, φαίνεται να προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα χόρτα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες E, C, φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, συστατικά που συνεισφέρουν σημαντικά στην αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού. Επίσης, τα χόρτα είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα και ειδικότερα σε α-λινολενικό οξύ.

Η σοκολάτα της χαράς
H σοκολάτα έχει ψυχοδιεγερτικές ιδιότητες λόγω της φαινυλαιθυλαμίνης που περιέχει. Επίσης, μετά την κατανάλωσή της απελευθερώνονται από τον εγκέφαλο οι ενδορφίνες, φυσικά οπιοειδή, τα οποία έχουν αναλγητικές ιδιότητες και βελτιώνουν τη διάθεση. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι η σοκολάτα περιέχει το απαραίτητο αμινοξύ τρυπτοφάνη, η οποία μεταβολίζεται στη βιταμίνη Β3 (νιασίνη) και στη σεροτονίνη (νευροδιαβιβαστής με αντικαταθλιπτική δράση).

Σταφύλια για αποτοξίνωση
Το σταφύλι, κυρίως λόγω του καλίου που περιέχει, σε μεγάλες ποσότητες αυξάνει τη διούρηση και καταπολεμά την κατακράτηση των υγρών.

Θεωρείται η κυριότερη τροφή αποτοξίνωσης. Τα έλαια που παράγονται από τα κουκούτσια των σταφυλιών είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα τα οποία μειώνουν τη χοληστερόλη. Η κατανάλωση σταφυλιού βοηθάει σε καταστάσεις ύπαρξης δυσπεψίας, δυσκοιλιότητας και αιμορροΐδων. Επίσης το σταφύλι, λόγω των αντιοξειδωτικών στοιχείων που περιέχει στη σύστασή του, θεωρείται ότι έχει αντικαρκινική δράση.

Over the counter
Τα OTC (Over The Counter) είναι παραφαρμακευτικά σκευάσματα που τονώνουν, προφυλάσσουν, θεραπεύουν και χρησιμοποιούνται για εναλλακτική θεραπεία ήπιων προβλημάτων. Ο ρόλος τους είναι τόσο προληπτικός όσο και θεραπευτικός, για ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας. Συχνά προέρχονται από φυσικά συστατικά, έχουν λίγες ή καθόλου παρενέργειες και αν και δεν εντάσσονται στους καταλόγους των φαρμάκων που αποδεδειγμένα προσφέρουν θεραπεία, αρκετά από αυτά συνιστώνται από γιατρούς. Για παράδειγμα, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης (εφιδρώσεις, εξάψεις, κολπική ξηρότητα) μπορούν να αντιμετωπιστούν τόσο από φάρμακα όσο και από OTC, ενδεχομένως το ίδιο αποτελεσματικά και με λιγότερες παρενέργειες. Τα OTC χορηγούνται και χωρίς ιατρική συνταγή, εντούτοις, είναι καλύτερα να λαμβάνονται σε συνεννόηση με το γιατρό. Ο γιατρός είναι αυτός που γνωρίζει αν το πρόβλημά μπορεί να επιλυθεί με ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο ή αν κάποιο σκεύασμα OTC μπορεί να βοηθήσει.