Βιταμίνες, οι τονωτικές

06.06.2008
Οι βιταμίνες είναι πολύτιμες ουσίες για την ανάπτυξη και την υγεία του οργανισμού. Περιέχονται στις τροφές και σε διάφορα υγρά που προέρχονται από στερεά, όπως οι χυμοί φρούτων. Η Βιταμίνη A είναι πολύτιμη για την καλή όραση. Τη βρίσκουμε στα αυγά, το γάλα, στα καρότα, το σπανάκι. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι

Οι βιταμίνες είναι πολύτιμες ουσίες για την ανάπτυξη και την υγεία του οργανισμού. Περιέχονται στις τροφές και σε διάφορα υγρά που προέρχονται από στερεά, όπως οι χυμοί φρούτων.

* Η Βιταμίνη A είναι πολύτιμη για την καλή όραση. Τη βρίσκουμε στα αυγά, το γάλα, στα καρότα, το σπανάκι.

* Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι σημαντικές για τον μεταβολισμό, δηλαδή για την παραγωγή ενέργειας. Υπάρχουν στο ψωμί, τα ψάρια και τα θαλασσινά, τα πουλερικά και το κρέας, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φασόλια.

* Η βιταμίνη C βρίσκεται στα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τις φράουλες, τις ντομάτες και το μπρόκολο. Λίγες φυσικές πορτοκαλάδες αρκούν για να δυναμώσει ο οργανισμός και να αντιμετωπίσει ευκολότερα ένα κοινό κρυολόγημα. Γενικά, η βιταμίνη C ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.

* Η Βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη για τη συντήρηση του δέρματος και του συκωτιού. Θεωρείται ασπίδα για τις ρυτίδες και τη διατήρηση της νεότητας. Υπάρχει άφθονη στα σκούρα πράσινα λαχανικά.

Οι βιταμίνες είναι καλύτερο να λαμβάνονται μέσω των τροφών. Μία καθημερινή δίαιτα πλούσια σε λαχανικά και φρούτα και με ισορροπημένη κατανάλωση ζωικών τροφών εξασφαλίζει συνήθως τις συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες. Επειδή όμως αυτό μερικές φορές είναι δύσκολο, μπορείτε -σε συνεννόηση με τον γιατρό σας- να λαμβάνετε τις βιταμίνες που σας λείπουν από κάποιο σκεύασμα (λ.χ. πολυβιταμινούχο).

Ομάδες που χρειάζονται περισσότερες ποσότητες βιταμινών είναι οι καπνιστές (βιταμίνη C), οι έγκυες, οι χορτοφάγοι (βιταμίνη Β12) και όσοι ασκούν έντονη σωματική ή πνευματική δραστηριότητα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ