Βάλτε «φτερά» στα πόδια σας

04.08.2008
Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει, νιώθετε τα πόδια σας κουρασμένα, πρησμένα και βαριά; Κι όμως, υπάρχουν τρόποι που θα σας βοηθήσουν να τους «δώσετε φτερά».

Τα πρησμένα και βαριά πόδια είναι συνηθισμένη καθημερινή κατάσταση, γιατί διάφοροι παράγοντες, όπως η κούραση, η ορθοστασία, η ζέστη αλλά και η ακινησία, ανατρέπουν την ισορροπία των υγρών που κινούνται ανάμεσα στις αρτηρίες και τις φλέβες του σώματος μεταφέροντας οξυγόνο. Έτσι, το αίμα συγκεντρώνεται στα κάτω άκρα, με επακόλουθο το πρήξιμο των ποδιών και κυρίως των αστραγάλων.

Πώς θα μειώσετε τις ενοχλήσεις

*Αν κάνετε καθιστική δουλειά, βάλτε την άσκηση στη ζωή σας.

*Αν η εργασία σας απαιτεί πολύωρη ορθοστασία, ξεκουράστε τα πονεμένα πόδια σας και αποφύγετε το πρήξιμο στους αστραγάλους με ένα ποδόλουτρο και μερικές απλές ασκήσεις.

Δύο ευεργετικά ποδόλουτρα

*Βουτήξτε τα πόδια σας για 5-10 λεπτά σε χλιαρό νερό στο οποίο θα έχετε διαλύσει άλατα (από το φαρμακείο) ή μια χούφτα χοντρό αλάτι. Το νερό, σε συνδυασμό με το ιώδιο που περιέχει το αλάτι, βοηθά στην καλή κυκλοφορία του αίματος, προσφέροντας μεγάλη ανακούφιση στα κάτω άκρα. Επιπλέον, το κάλιο και το νάτριο που περιέχει στη σύστασή του το αλάτι βοηθούν στην ισορροπία των μυών αλλά και των υγρών του σώματος.

*Βάλτε τα πόδια σας σε ζεστό νερό στο οποίο θα έχετε προσθέσει τέσσερις σταγόνες αιθέριο έλαιο δυόσμου και τέσσερις σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας. Αφήστε τα μέχρι το νερό να κρυώσει. Στη συνέχεια σκουπίστε τα καλά και κάντε τους μασάζ για δυο λεπτά με μια ειδική κρέμα για την περιποίηση των ποδιών.

Και τρεις ασκήσεις που αναζωογονούν

*Ακουμπήστε το πέλμα σας στο πάτωμα και πιέστε το κου ντε πιε και τα δάχτυλα με την παλάμη και με φορά προς τα εμπρός. Επαναλάβετε 8-10 φορές.

*Καθίστε άνετα με την πλάτη καλά ακουμπισμένη. Διπλώστε το αριστερό πόδι πάνω στο δεξί γόνατο, για να πιάνετε καλά το πέλμα. Κάντε εναλλάξ δεξιόστροφες και αριστερόστροφες περιστροφές των αστραγάλων. Στη συνέχεια βάλτε λίγη κρέμα ή λάδι στο χέρι σας και κάντε μαλάξεις στο πέλμα και τα δάχτυλα.

*Χαλαρώστε τις γάμπες κάνοντάς τους μασάζ με κυκλικές κινήσεις κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού και αντίστροφα. Στη συνέχεια περπατήστε για λίγο στις μύτες των ποδιών και τις φτέρνες.

Αυτό το ξέρατε;

*Σε κάθε μας βήμα δεχόμαστε πίεση τριπλάσια του βάρους μας, η οποία σχεδόν δεκαπλασιάζεται όταν τρέχουμε.

*Το κάθε πόδι αποτελείται από 28 οστά, 7.200 νευρικές απολήξεις, 31 τένοντες, 19 μυς και 107 συνδετικούς ιστούς και άλλα ανατομικά στοιχεία, που σχηματίζουν ένα φυσικό μηχανισμό ο οποίος στηρίζει ολόκληρο το σώμα.

*Σε κάθε πόδι επίσης υπάρχουν 250 χιλιάδες ιδρωτοποιοί αδένες που παράγουν περίπου 20-40 γραμμάρια ιδρώτα.