Μπορεί να μη το σκέφτεσαι συχνά, αλλά η χοληστερίνη σου παίζει βασικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς σου. Η υπερχοληστερολαιμία, δηλαδή τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, είναι ένας από τους πιο ύπουλους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις. Σύμφωνα με πρόσφατη γαλλική μελέτη, σχεδόν 1 στους 5 ενήλικες (18,8%) έχει επίπεδα «κακής» LDL χοληστερίνης πάνω από το επιτρεπτό όριο.
Ευτυχώς, η διατροφή μπορεί να είναι το πιο δυνατό σου χαρτί. Αρκεί να ξέρεις τι να βάλεις στο πιάτο σου.
Ξεκινάμε από τα βασικά: Το ελαιόλαδο κάνει τη διαφορά
Ξέχνα ό,τι έχεις ακούσει για «χαμηλά λιπαρά». Τα καλά λιπαρά όχι μόνο δεν είναι εχθρός, είναι σύμμαχος. Και το πιο σταθερό αστέρι σε αυτή την κατηγορία; Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Σύμφωνα με τον καρδιολόγο Δρ. Κάρλος Πασκουάλ, μέλος της Ισπανικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, το ελαιόλαδο είναι η ιδανική επιλογή για όποιον θέλει να μειώσει τη χοληστερίνη του με φυσικό τρόπο.
Αντίθετα, λάδια όπως του ηλίανθου, του καλαμποκιού ή της σόγιας, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται συχνά και σε μεγάλες ποσότητες, δεν είναι και τόσο φιλικά προς την καρδιά, κυρίως για όσους έχουν ήδη υψηλά λιπίδια.
Τι να βάλεις στο πιάτο σου;
Το ελαιόλαδο είναι μόνο η αρχή. Για να ρίξεις ουσιαστικά τη χοληστερίνη σου και να βοηθήσεις την καρδιά σου, χρειάζεται να χτίσεις τη διατροφή σου με σύνεση και νοστιμιά. Ιδού μερικά βασικά tips:
-
Φρούτα και λαχανικά καθημερινά: Στόχος είναι τουλάχιστον πέντε μερίδες την ημέρα. Ιδανικά εποχιακά και φρέσκα, για να έχεις και γεύση και θρεπτικά συστατικά στο φουλ.
-
Πατάτες; Ναι, αλλά έξυπνα: Μην τις φοβάσαι, αρκεί να τις συνοδεύεις με πολλά λαχανικά και μια πηγή πρωτεΐνης (όπως ψάρι ή άπαχο κρέας). Μέχρι τρεις φορές την εβδομάδα είναι μια χαρά.
-
Λευκό ψωμί και ρύζι: Έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, οπότε καλό είναι να τα τρως μαζί με φυτικές ίνες (π.χ. σαλάτα) ή πρωτεΐνη, ώστε να μετριάζεται η επίδρασή τους στο σάκχαρο.
-
Ψάρι και θαλασσινά: Εδώ μιλάμε για διατροφικό χρυσάφι. Γεμάτα ωμέγα-3 λιπαρά, βοηθούν την καρδιά και πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι σου 2–3 φορές την εβδομάδα. Τα λιπαρά ψάρια (όπως σαρδέλες, σκουμπρί, σολομός) είναι ό,τι πρέπει.
-
Ξηροί καρποί: Μια χούφτα ωμοί, ανάλατοι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια) είναι ιδανικό σνακ. 30 γραμμάρια την ημέρα ή 3 φορές την εβδομάδα είναι αρκετά για να πάρεις όλα τα οφέλη.
Το μυστικό; Απόλαυσε το!
Η αλήθεια είναι απλή: δεν χρειάζεται να μπεις σε σκληρές δίαιτες ή να κόψεις τα πάντα. Η σωστή προσέγγιση είναι να τρως έξυπνα, ισορροπημένα και, το σημαντικότερο, νόστιμα. Η μεσογειακή διατροφή έχει ήδη τη φήμη της πιο καρδιοπροστατευτικής διατροφής στον κόσμο, και δεν είναι τυχαίο. Με βάση το ελαιόλαδο, τα φρέσκα προϊόντα και την ισορροπία, μπορείς να βελτιώσεις τα επίπεδα της χοληστερίνης σου χωρίς να νιώσεις ποτέ στέρηση.
Οπότε, βάλε το καλό ελαιόλαδο στο τραπέζι, διάλεξε εποχιακά λαχανικά, δοκίμασε νέες συνταγές με ψάρι και φρόντισε την καρδιά σου με χαμόγελο. Θα σε ευγνωμονεί, και το σώμα σου και η διάθεσή σου.