5 πράγματα που ίσως δεν ήξερες ότι συμβαίνουν στο σώμα σου κατά τη διάρκεια της περιόδου σου

5 πράγματα που ίσως δεν ήξερες ότι συμβαίνουν στο σώμα σου κατά τη διάρκεια της περιόδου σου
Ο εμμηνορροϊκός κύκλος είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που ρυθμίζει το γυναικείο σώμα και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επηρεάζει δραματικά τη ζωή των γυναικών.

Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις ορισμένα πράγματα που πιθανότατα δεν σου είπε ο γυναικολόγος σου για αυτά που συμβαίνουν στο σώμα σου κατά τη διάρκεια της περιόδου σου.

Ο ιππόκαμπος μεγαλώνει σε μέγεθος

Η μελέτη έδειξε ότι όταν τα επίπεδα οιστρογόνων αυξάνονται, ο ιππόκαμπος (μία εγκεφαλική δομή που είναι μέρος του μεταιχμιακού συστήματος) μεγαλώνει σε μέγεθος. Αυτές οι εγκεφαλικές αλλαγές επηρεάζουν πραγματικά τη συμπεριφορά των γυναικών. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εάν οι γυναίκες σε ορισμένες φάσεις του κύκλου τους είναι ιδιαίτερα δεκτικές σε αλλαγές στη συμπεριφορά τους, μπορεί να είναι μια καλή στιγμή για θεραπεία για την καταπολέμηση των εναλλαγών της διάθεσης τους.

Κράμπες: Πώς προκαλούνται και τι μπορείς να κάνεις για να τις αντιμετωπίσεις;

Οι κράμπες της περιόδου μπορεί να αλλάξουν τη δομή του εγκεφάλου των γυναικών

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι κράμπες της περιόδου επηρεάζουν μεταξύ 20% και 90% των εφήβων κοριτσιών. Οι κράμπες μπορεί να διαρκέσουν έως και 72 ώρες. Μια ακόμη μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που ανέφεραν πόνο εμμηνόρροιας παρουσίασαν μείωση του όγκου περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην αισθητηριακή επεξεργασία υψηλότερου επιπέδου και στη ρύθμιση της ενδοκρινικής λειτουργίας. Αν νιώθεις, για παράδειγμα, ότι ξαφνικά δεν τα πας καλά στη δουλειά, ίσως οι κράμπες της περιόδου να είναι ο λόγος για αυτό.

Οι κράμπες της περιόδου μπορεί να ταξιδέψουν σε όλο το σώμα

Όχι, αυτό δεν είναι αστείο. Ο πόνος της περιόδου μπορεί να ταξιδέψει. Μερικές φορές μπορεί να νιώσεις κράμπες σε μέρη όπως τα πόδια σου. Η περιοχή της πυέλου «αποτελείται από ένα δίκτυο νεύρων» και όταν εμφανίζεται εκεί πόνος, επηρεάζει επίσης τα πόδια, το κάτω μέρος της πλάτης και τους γλουτούς σου.

Επιπλέον, η απώλεια βασικών μετάλλων κατά τη διάρκεια μιας περιόδου (όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο και το κάλιο) εξαντλεί το σώμα και οι μύες αντιδρούν με σπασμούς ή κράμπες. Οι γιατροί λένε επίσης: «Είναι σαν μια φωλιά όπου τα κλαδιά είναι αλληλένδετα. Έτσι, εάν κάτι ερεθίζει τη μία πλευρά (όπως την κοιλιά), μπορεί να το νιώσεις και από την άλλη πλευρά (όπως το κάτω μέρος της πλάτης) εξίσου εύκολα».

Αισθάνεσαι συνέχεια κουρασμένη; Οι 4 καθημερινές συνήθειες που μπορεί να είναι ο ύπουλος λόγος

Ο εμμηνορροϊκός σου κύκλος μπορεί να επηρεάσει τη φωνή σου

Αυτά δεν είναι καλά νέα για τις τραγουδίστριες, αλλά μια μελέτη έδειξε ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου σου, μπορεί να εμφανίσεις προεμμηνορροϊκό φωνητικό σύνδρομο, που σημαίνει απώλεια της φωνητικής δύναμης και μειωμένη ικανότητα να τραγουδάς.

Οι ξηρές φωνητικές χορδές μπορεί να κάνουν ακόμα πιο δύσκολο τον έλεγχο του vibrato.

Εμμηνόπαυση: Τα 5 απρόσμενα σημάδια

Η περίοδός σου χειροτερεύει όταν κάνει κρύο

Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι γυναίκες παραπονούνται για την επιδείνωση της περιόδου τους το χειμώνα. Ο κρύος καιρός μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διάρκεια του κύκλου. Το καλοκαίρι, ο κύκλος είναι μικρότερος κατά 0,9 ημέρες.

Τελευταία τροποποίηση στις 21.11.2023 - 11:15