Φούσκωμα στο στομάχι: 5 τρόποι για να το περιορίσεις

Φούσκωμα στο στομάχι: 5 τρόποι για να το περιορίσεις
Το φούσκωμα στο στομάχι είναι ένα από τα πιο άσχημα συναισθήματα. Tα υπερβολικά αέρια είναι αυτά που προκαλούν αυτή τη δυσφορία και κάνουν την κοιλιά σου να είναι πρησμένη. Για να αντιμετωπίσεις αυτό το πρόβλημα και να αποτρέψεις την επανεμφάνισή του, μπορείς να διαβάσεις αυτές τις χρήσιμες συμβουλές.

To βασικό είναι να θυμάσαι ότι είναι σημαντικό να προσδιορίσεις την υποκείμενη αιτία του φουσκώματος πριν επιχειρήσεις να κάνεις οτιδήποτε και να γνωρίζεις τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με χρόνιες ή σοβαρές ιατρικές παθήσεις.

Περιόρισε τα ανθρακούχα ποτά

Η κατανάλωση ανθρακούχων ποτών που είναι γεμάτα με φυσαλίδες μπορεί να παγιδεύσει αέρια στο στομάχι σου, οδηγώντας σε φούσκωμα. Οι ειδικοί συνιστούν να περιορίσεις την κατανάλωση αυτών των ροφημάτων και να επιλέξεις πιο υγιεινές εναλλακτικές όπως νερό με λεμόνι, νερό αγγουριού ή τσάι μέντας. Αυτές οι επιλογές δεν είναι μόνο αναζωογονητικές, αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση του φουσκώματος και στην προώθηση της πεπτικής άνεσης.

5 τροφές που ελαττώνουν το φούσκωμα στο στομάχι

Κάνε μια βόλτα για να βοηθήσεις το πεπτικό σου σύστημα

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τις κινήσεις του εντέρου και να βοηθήσει στην απελευθέρωση αερίων, αποτρέποντας τελικά τη δυσκοιλιότητα και μειώνοντας το φούσκωμα. Ακόμη και μια σύντομη βόλτα μπορεί να είναι ευεργετική για το πεπτικό σύστημα και την ανακούφιση της ενόχλησης στην κοιλιά.

Η τακτική σωματική δραστηριότητα θα πρέπει να ενσωματώνεται στην καθημερινή ρουτίνα για να αποτρέψει την εμφάνιση των γνωστών προβλημάτων. Κάνοντας την άσκηση συνήθεια, μπορείς να διατηρήσεις το έντερό σου σε καλή κατάσταση και να μειώσεις την πιθανότητα να αισθανθείς δυσφορία που σχετίζεται με το φούσκωμα.

Απόφυγε τροφές που προκαλούν αέρια

Εάν έχεις φούσκωμα μετά την κατανάλωση ορισμένων τροφών όπως φασόλια, σταυρανθή λαχανικά, φακές, κρεμμύδια και μήλα, μπορεί να χρειάζεται να περιορίσεις την πρόσληψη αυτών των τροφών.

Η τήρηση ενός ημερολογίου τροφίμων είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να παρακολουθείς το πώς συμπεριφέρεται το σώμα σου σε διαφορετικά τρόφιμα και να προσδιορίζεις τυχόν μοτίβα ή αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα ή πεπτική δυσφορία.

woman-slicing-cheese-cutting-board-with-sliced-tomatoes-salt-gray-surface-1.jpg

Μείωσε την πρόσληψη αλατιού

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να κάνει κατακράτηση, οδηγώντας σε αισθήματα φουσκώματος. Είναι σημαντικό να δίνεις μεγάλη προσοχή στις ετικέτες των τροφίμων, ειδικά όταν αγοράζεις επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς συχνά περιέχουν υψηλές ποσότητες αλατιού. Ο περιορισμός της πρόσληψης αλατιού μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του φουσκώματος και στην προώθηση της καλύτερης συνολικής υγείας. Είναι καλύτερο να μην λαμβάνεις περισσότερα από 500 mg νατρίου ανά μερίδα για να μειώσεις τον κίνδυνο φουσκώματος και άλλων προβλημάτων υγείας.

Τι να φας για πρωινό όταν ξυπνάς φουσκωμένη

Ενσωμάτωσε προβιοτικά στην καθημερινή σου διατροφή

Τα προβιοτικά είναι ευεργετικά βακτήρια που μπορεί να βελτιώσουν την πέψη και να μειώσουν το φούσκωμα. Ενώ ορισμένα προϊόντα διατροφής όπως τα φυσικά γιαούρτια περιέχουν προβιοτικά, συνιστάται να συμβουλευτείς έναν γιατρό για να προσδιορίσει την κατάσταση των εντέρων σου και να σε συμβουλέψει για τη λήψη ορισμένων προβιοτικών συμπληρωμάτων. Αυτά με τη σειρά τους μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση της χλωρίδας του εντέρου, στη βελτίωση της πεπτικής λειτουργίας και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με το φούσκωμα.

Τελευταία τροποποίηση στις 28.03.2023 - 09:02