Νιώθεις φούσκωμα; Δοκίμασε να προσθέσεις γάλα στο πράσινο τσάι σου

01.05.2025
Νιώθεις φούσκωμα; Δοκίμασε να προσθέσεις γάλα στο πράσινο τσάι σου

Όταν νιώθεις φούσκωμα, το πράσινο τσάι είναι από τις πιο συχνές προτάσεις, μαζί με το τσάι ιβίσκου, τα προβιοτικά και το τζίντζερ. Όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να τα βρεις, ειδικά όταν βρίσκεσαι εκτός σπιτιού, που είναι και η στιγμή που τα χρειάζεσαι περισσότερο.

Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις όπως οι κατεχίνες, που έχει φανεί ότι καταπραΰνουν το πεπτικό σύστημα. Έχει επίσης ήπιες διουρητικές και καθαρτικές ιδιότητες που βοηθούν στην αποβολή νατρίου και τοξινών από τον οργανισμό, κάτι που συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του φουσκώματος. Και το καλύτερο; Το πράσινο τσάι το βρίσκεις παντού.

Πράσινο τσάι με γάλα;

Είμαι από τους ανθρώπους που λατρεύουν τον καφέ με γάλα. Το πρωινό μου δεν ξεκινάει χωρίς ένα φλιτζάνι με πολλή δόση γάλακτος. Αλλά τώρα που το φούσκωμα έχει γίνει σχεδόν καθημερινό πρόβλημα, σκέφτηκα να αντικαταστήσω τον καφέ μετά το μεσημεριανό με ένα πράσινο τσάι. Φυσικά, θα ήθελα να του προσθέσω και λίγο γάλα. Δεν με πειράζει η "γήινη" γεύση του τσαγιού, αλλά το γάλα το κάνει πιο ήπιο και άνετο για εμένα. Αναρωτήθηκα, όμως: Μήπως το γάλα καταστρέφει όλα τα οφέλη του πράσινου τσαγιού;

Η απάντηση, ευτυχώς, είναι καθησυχαστική. Η διατροφολόγος και ειδικός στη βιοχημεία Λετίσια Καρρέρα εξηγεί ότι «οι ιδιότητες του πράσινου τσαγιού δεν αλλάζουν με την προσθήκη γάλακτος. Αν το γάλα είναι καλής ποιότητας, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να το προσθέσετε στο τσάι σας».

Η ίδια είναι γενικά θετική απέναντι στο τσάι και ενθαρρύνει την αντικατάσταση του απογευματινού καφέ με πράσινο τσάι. Όπως λέει: «Το πράσινο τσάι έχει ενδιαφέρουσες ιδιότητες, είναι αντιφλεγμονώδες, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, διεγερτικό χάρη στην καφεΐνη, αλλά ταυτόχρονα περιέχει L-θεανίνη που ενισχύει την παραγωγή GABA, ενός νευροδιαβιβαστή που προκαλεί αίσθηση ηρεμίας».

Γάλα, πράσινο τσάι και φλεγμονή

Το πιο ενδιαφέρον; Νέα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι το γάλα ίσως ενισχύει τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του πράσινου τσαγιού. Η διατροφολόγος Λάουρα Παράδα εξηγεί: «Για χρόνια λεγόταν ότι το γάλα μειώνει τη δράση των αντιοξειδωτικών, καθώς εμποδίζει την απορρόφηση ορισμένων πολυφαινολών. Όμως πλέον υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι οι πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος μπορεί να ενισχύουν τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των πολυφαινολών που βρίσκονται σε ροφήματα όπως το τσάι και ο καφές».

Αν πάντως εξακολουθείς να ανησυχείς για πιθανή μείωση των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων, υπάρχει και μία εναλλακτική: το matcha. Όπως λέει η Παράδα, «το matcha είναι φτιαγμένο από ολόκληρα αλεσμένα φύλλα πράσινου τσαγιού και έχει ακόμη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά».

Ποιο φυτικό γάλα ταιριάζει καλύτερα με το πράσινο τσάι;

Αν δεν πίνεις αγελαδινό γάλα, υπάρχουν πολλές vegan επιλογές. Ωστόσο, επειδή αυτά τα φυτικά γάλατα δεν περιέχουν τις ίδιες πρωτεΐνες, δεν είναι σίγουρο ότι προσφέρουν τα ίδια οφέλη. Η διατροφολόγος Κριστίνα Μπάρος τονίζει ότι κάποια φυτικά γάλατα είναι πιο αντιφλεγμονώδη από άλλα: «Απέφυγε το γάλα βρώμης ή αμυγδάλου και προτίμησε φουντουκιού ή καρύδας, είναι τα πιο αντιφλεγμονώδη». Επίσης, προτείνει να καταναλώνεις το πράσινο τσάι μετά τα γεύματα για καλύτερη πέψη και για να επωφεληθείς από τη διουρητική του δράση.

Οπότε, αν θες μια πιο ήπια κοιλιά και σκέφτεσαι να μειώσεις λίγο τον καφέ, το πράσινο τσάι με λίγο γάλα ίσως είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι.