Λιγότερο γνωστό σε σχέση με φυτικά υποκατάστατα όπως το γάλα σόγιας, το γάλα ρυζιού χρησιμοποιείται συχνά ως αντικατάστατο του ζωικού γάλακτος, αλλά περιέχει λιγότερες πρωτεΐνες και δεν διαθέτει βασικά αμινοξέα σε σύγκριση με αυτό.
Προερχόμενο από βλαστημένους ολικής άλεσης κόκκους, έχει θερμιδική αξία παρόμοια με αυτή του αγελαδινού γάλακτος, περίπου 60–70 θερμίδες, αλλά είναι πιο εύπεπτο λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας του σε πρωτεΐνη. Πέρα από το ότι είναι ένα γευστικό ρόφημα, είναι εξαιρετικό και στη μαγειρική. Η γλυκιά του γεύση μπορεί να ενισχύσει πιάτα με βάση το κρέας και επιδόρπια.
Αλλά ποια είναι τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση αυτού του φυτικού ροφήματος;
Τα οφέλη του γάλακτος ρυζιού
Προσφέρει ενέργεια
Το γάλα ρυζιού είναι ιδανικό για άμεση αναπλήρωση ενέργειας, καθιστώντας το εξαιρετική επιλογή για αθλητές. Παρέχει σημαντική ενεργειακή ώθηση. Σε σύγκριση με το ζωικό γάλα, περιέχει περισσότερους υδατάνθρακες και λιγότερα λιπαρά και πρωτεΐνες. Περιλαμβάνει απλά σάκχαρα που απορροφώνται εύκολα από τον οργανισμό. Το γάλα ρυζιού περιέχει επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες βοηθούν στην καταπολέμηση της κόπωσης.
Βελτιώνει τη διάθεση
Το γάλα ρυζιού περιέχει απαραίτητα λιπαρά, όπως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα, που είναι χρήσιμα για τη σύνθεση ορμονών που ρυθμίζουν τη διάθεση, όπως η σεροτονίνη. Ορισμένες εκδοχές του είναι εμπλουτισμένες με ασβέστιο και βιταμίνη D, δύο θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στη διατήρηση της ισορροπίας του νευρικού συστήματος.