Πολλοί άνθρωποι έχουν τον δικό τους τρόπο να ξεκινούν τη μέρα: άλλοι πίνουν καφέ, άλλοι νερό με λεμόνι, άλλοι... τίποτα (γιατί απλώς τρέχουν πανικόβλητοι να προλάβουν τη δουλειά). Εγώ, εδώ και μερικές εβδομάδες, ξεκινάω κάθε πρωί με ένα ποτήρι νερό καρύδας. Και η αλήθεια είναι πως αυτή η απλή συνήθεια μου έχει αλλάξει τη μέρα περισσότερο απ’ όσο περίμενα.
Για να είμαι ειλικρινής, δεν το ξεκίνησα με κάποιο μεγαλόπνοο στόχο υγείας. Απλώς ήθελα κάτι που να με ενυδατώνει, να μην είναι βαρετό όπως το σκέτο νερό, αλλά και να μην με φορτώνει με ζάχαρη, όπως οι χυμοί. Θυμήθηκα τότε εκείνες τις παιδικές διακοπές στο χωριό, που σπάγαμε καρύδες και πίναμε κατευθείαν από μέσα, και είπα να το δοκιμάσω πάλι, στην "ενήλικη" εκδοχή του.
Στην αρχή δοκίμασα εμφιαλωμένα, έτοιμα νερά καρύδας από το σούπερ μάρκετ. Ορισμένα ήταν οκ, αλλά άλλα ήταν ή πολύ γλυκά ή είχαν περίεργη γεύση, τίποτα που να με κάνει να πω “ναι, αυτό θέλω κάθε μέρα”. Μετά όμως σκέφτηκα να το δοκιμάσω με φρέσκες καρύδες σπίτι, κι εκεί άρχισε η μαγεία.
Κάθε πρωί, πριν κάνω οτιδήποτε άλλο, σπάω μία καρύδα, τη ρίχνω σε ποτήρι με λίγο πάγο (ειδικά τώρα που πιάνει ζέστη, είναι ό,τι πρέπει), και απλά κάθομαι 5 λεπτά να το απολαύσω. Δεν είναι μόνο η γεύση, είναι και αυτή η μικρή παύση πριν αρχίσει ο χαμός της μέρας.
Και ξέρεις κάτι; Μου έκανε καλό. Νιώθω πιο “καθαρή” εκ των έσω, πιο ενυδατωμένη, λιγότερο φουσκωμένη. Το στομάχι μου λειτουργεί καλύτερα και, αν και δεν ξέρω αν είναι τυχαίο ή όχι, η επιδερμίδα μου έχει πάρει τα πάνω της. Όλα αυτά από ένα ποτήρι καρύδας το πρωί. Ποιος να το έλεγε;
Πότε είναι η καλύτερη ώρα να το πιεις;
Πρωί. Με το που ξυπνήσεις, πριν καν σκεφτείς να φας ή να πιεις οτιδήποτε άλλο. Το ένιωσα κι εγώ: βοηθάει το σώμα να “ξυπνήσει” σωστά. Το στομάχι ξεκινά ήρεμα, χωρίς να φορτώνεται, και νιώθεις ότι δίνεις στον οργανισμό σου κάτι φυσικό και ελαφρύ για να ξεκινήσει.
Πόσο είναι αρκετό;
Δεν χρειάζεσαι κουβάδες. Ένα ποτήρι (200–300 ml) την ημέρα είναι υπεραρκετό. Εγώ πίνω ένα το πρωί και καμιά φορά άλλο ένα το απόγευμα, αν κάνει πολλή ζέστη ή έχω τρέξει πολύ μέσα στη μέρα. Δεν χρειάζεται να το παρακάνεις, δεν είναι μαγικό φίλτρο, αλλά σίγουρα είναι μια καλή προσθήκη.
Πώς να το απογειώσεις;
Αν θες να του δώσεις κάτι παραπάνω, μπορείς να προσθέσεις λίγες φέτες λεμόνι ή αγγούρι, ή και λίγους σπόρους chia, τους βάζεις από το βράδυ στο νερό καρύδας και το πρωί έχει μια πιο “γεμάτη” υφή, σχεδόν σαν σνακ. Αλλά για να είμαι ειλικρινής, το φρέσκο νερό καρύδας είναι τόσο καλό μόνο του που δεν χρειάζεται τίποτα.
Να πω και κάτι σημαντικό: αν έχεις κάποιο πρόβλημα υγείας, ειδικά με νεφρά ή με το σάκχαρο, καλύτερα ρώτα πρώτα τον γιατρό σου. Επίσης, προτίμησε φρέσκο ή όσο το δυνατόν πιο φυσικό νερό καρύδας, χωρίς προσθήκες ζάχαρης ή αρώματα. Όσο πιο απλό, τόσο πιο καλό.
Τελικά, αξίζει;
Ναι, και με το παραπάνω. Δεν είναι κάποια ριζική αλλαγή, δεν χρειάζεται να αλλάξεις όλη σου τη ζωή, απλώς ένα ποτήρι την ημέρα που σου προσφέρει κάτι θετικό. Είναι μικρές τέτοιες κινήσεις που σταδιακά χτίζουν μια καλύτερη καθημερινότητα. Και αν, όπως εγώ, έχεις αφήσει το πρωινό σου στην τύχη του, αυτό είναι μια ωραία αρχή.