Παρόλο που τα οφέλη ενός καλού ύπνου είναι αμέτρητα και τεκμηριωμένα (ανανεώνει τα εγκεφαλικά κύτταρα, επανορθώνει το δέρμα, αυξάνει την παραγωγικότητα και τη διάθεση και δυναμώνει όλα τα βασικά συστήματα του σώματος), οι άνθρωποι συνεχίζουν να υποφέρουν από αϋπνία και έλλειψη ύπνου. Είτε λοιπόν δυσκολεύεσαι συχνά να αποκοιμηθείς, είτε απλώς αποσυντονίστηκες απο τις γιορτές, υπάρχουν απλοί τρόποι για να βελτιώσεις τον ύπνο σου, από απόψε κιόλας.
1. Μην το σκέφτεσαι υπερβολικά
Πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε εφαρμογές και gadgets για να καταγράψουμε και να "βελτιώσουμε" την ποιότητα του ύπνου μας, τόσο που η παγκόσμια αγορά σχετικών προϊόντων αναμένεται να φτάσει τα 162,5 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030. Όμως, το να γινόμαστε υπερβολικά εμμονικοί με το αν κοιμόμαστε "σωστά" μπορεί να μας γεμίσει άγχος και να ανεβάσει τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, ακριβώς όταν θέλουμε να χαλαρώσουμε. Αν πιάνεις τον εαυτό σου να κοιτάει συνέχεια το ρολόι, δοκίμασε τεχνικές όπως ο διαλογισμός, το journaling πριν τον ύπνο ή και την απομάκρυνση όλων των sleep trackers από το δωμάτιο.
2. Βάλε έναν πιο έξυπνο ήχο
Το ASMR (autonomous sensory meridian response) δεν είναι μόνο trend στο TikTok. Αναφέρεται σε χαλαρωτικούς, επαναλαμβανόμενους ήχους που για κάποιους προκαλούν ηρεμία, υπνηλία και ακόμη και ευχαρίστηση. Μελέτες δείχνουν ότι το ASMR μπορεί να φέρει τους ακροατές σε μια κατάσταση ηρεμίας και να ενισχύσει την απελευθέρωση οξυτοκίνης και ντοπαμίνης, ουσίες που βοηθούν το σώμα να χαλαρώσει.
3. Ηρέμησε το σώμα από πάνω ως κάτω
Όταν ζεις σε μόνιμο στρες, δεν είναι περίεργο που δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς. Πέρα από τις κλασικές τεχνικές, όπως η αναπνοή σε ρυθμό box breathing ή το ελαφρύ stretching, δοκίμασε να… τραγουδήσεις στον εαυτό σου. Το απλό βουητό κατά την εκπνοή μπορεί να διεγείρει τη σεροτονίνη, να ενεργοποιήσει το πνευμονογαστρικό νεύρο και να σε βάλει σε κατάσταση "ξεκούρασης και πέψης", την ιδανική για ύπνο. Αν δεν σου αρέσει το βουητό, τέντωσε και χαλάρωσε τα δάχτυλα των ποδιών εναλλάξ – κάτι που, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, αποσπά το μυαλό από αρνητικές σκέψεις και βοηθά το σώμα να χαλαρώσει.
4. Χαλάρωσε με γυμναστική
Ο ύπνος και η άσκηση έχουν αμφίδρομη σχέση: το ένα επηρεάζει θετικά το άλλο. Η τακτική άσκηση ρυθμίζει την κορτιζόλη και ενισχύει την παραγωγή μελατονίνης μέσω των ενδορφινών. Επιπλέον, βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, διευκολύνοντας την έλευση του ύπνου. Η γιόγκα είναι ιδανική πριν τον ύπνο, όχι μόνο γιατί χαλαρώνει το σώμα με απαλές διατάσεις αλλά και γιατί η εστίαση στην αναπνοή ηρεμεί τον νου και στέλνει σήμα στο σώμα ότι είναι ώρα για ύπνο.
5. Τρώγε σωστά για να κοιμάσαι σωστά
Απόφυγε καφέ, αλκοόλ, λιπαρά και ζάχαρη πριν τον ύπνο, γιατί προκαλούν απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου και διαταράσσουν τους κιρκαδικούς ρυθμούς. Αντίθετα, προτίμησε πρωτεΐνες όπως κοτόπουλο και γαλοπούλα, που περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που βοηθά την παραγωγή σεροτονίνης, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε περισσότερη μελατονίνη. Συνδύασέ τα με έναν σύνθετο υδατάνθρακα, όπως γλυκοπατάτα, για καλύτερη απορρόφηση.
Η υγεία του εντέρου επηρεάζει τον ύπνο, καθώς όσο κοιμόμαστε μειώνεται η ποικιλία του μικροβιώματος. Έρευνες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες (π.χ. φυλλώδη λαχανικά, όσπρια) συνδέεται με πιο βαθύ και ποιοτικό ύπνο. Φρόντισε επίσης να τρως 2-3 ώρες πριν κοιμηθείς, γιατί το φαγητό πολύ κοντά στην ώρα ύπνου ενεργοποιεί την ινσουλίνη και μπορεί να σε κρατήσει ξύπνιο.
6. Πάρε τη δόση σου από ήλιο
Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο, αλλά για να κοιμηθείς καλά το βράδυ, χρειάζεσαι αρκετό φως την ημέρα, ιδανικά ηλιακό φως. Ο φυσικός φωτισμός επαναφέρει το βιολογικό ρολόι και βοηθά το σώμα να εκκρίνει τις σωστές ορμόνες τις σωστές ώρες: κορτιζόλη το πρωί για ενέργεια και μελατονίνη το βράδυ για ύπνο. Επιπλέον, ο ήλιος βοηθά στην παραγωγή σεροτονίνης, ορμόνη που ενισχύει τη διάθεση και παίζει ρόλο στην παραγωγή μελατονίνης.
7. Δώσε βάση στο μπάνιο σου
Αν το βιολογικό σου ρολόι έχει μπερδευτεί λόγω στρες, άγχους ή κακών συνηθειών, πιθανότατα επηρεάζει και τον ύπνο σου. Ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να το επαναφέρει σε τάξη, αυξάνοντας ελαφρά τη θερμοκρασία του σώματος και προκαλώντας φυσική υπνηλία. Αν θέλεις να πας ένα βήμα παραπέρα, πρόσθεσε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας ή άλατα μπάνιου με μαγνήσιο, ένα βασικό μέταλλο που βοηθά στη χαλάρωση και απορροφάται μέσω του δέρματος, ενισχύοντας το αποτέλεσμα.