Τι να φας για πρωινό όταν ξυπνάς φουσκωμένη

17.05.2022
Τι να φας για πρωινό όταν ξυπνάς φουσκωμένη
Το παράκανες χθες το βράδυ; Το να ξεκινάς τη μέρα σου με τις σωστές τροφές μπορεί να σε βοηθήσει να νικήσεις το πρήξιμο

Ακόμα κι αν τρως καλά και επιτυγχάνεις τους στόχους σου σε ό,τι αφορά τη φυσική σου κατάσταση και την ευεξία, μερικές φορές ένα απολύτως δικαιολογημένο γεύμα έξω ή μια απολαυστική βραδιά με ποτό μπορεί να σε κάνει να νιώθεις ότι ξέφυγες τελείως το επόμενο πρωί. Ενώ μπορεί λογικά να γνωρίζεις ότι το φούσκωμα συμβαίνει σε όλους και ότι υπάρχουν πολλές αιτίες (το αλμυρό φαγητό εστιατορίου και το αλκοόλ ανάμεσά τους), το να νιώθεις βαριά και φουσκωμένη είναι το λιγότερο ανεπιθύμητο.

Πίνοντας μόνο ένα φλιτζάνι από αυτό το ρόφημα καθημερινά διασφαλίζεις ότι τα οστά και ο εγκέφαλός σου παραμένουν δυνατά

Μην απελπίζεσαι - το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να φτιάξεις πρωινό. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι το να λιμοκτονείς μετά από μια μεγάλη βραδινή έξοδο είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιστρέψεις στον δρόμο σου, αλλά δεν είναι. Στην πραγματικότητα, αν το κάνεις αυτό, μπορεί να καταστρέψει το σάκχαρο και τη διάθεσή σου, με αποτέλεσμα να τρως υπερβολικά αργότερα. Το να ξεκινάς τη μέρα σου με ένα ισορροπημένο γεύμα, από την άλλη πλευρά, θα σε τροφοδοτήσει αρκετά για να επιστρέψεις στις υγιεινές σου συνήθειες.

Δες παρακάτω τις καλύτερες τροφές που μπορείς να καταναλώσεις το πρωί για να αντιμετωπίσεις το φούσκωμα.

Σπαράγγια: Τα σπαράγγια έχουν ήπια διουρητική δράση και είναι επίσης μια ισχυρή πηγή της αντιοξειδωτικής γλουταθειόνης, η οποία είναι γνωστή για τις αποτοξινωτικές της επιδράσεις.
Αβοκάντο: Ο καρπός αυτός είναι πλούσιος σε κάλιο που καταπραΰνει το φούσκωμα, καθώς και σε χορταστικές φυτικές ίνες και υγιή λίπη.
Μπανάνα: Η μπανάνα είναι μια άλλη τροφή πλούσια σε κάλιο και παρέχει επίσης ανθεκτικό άμυλο που θρέφει το έντερο.
Αγγούρι: Περιέχει πυρίτιο, καφεϊκό οξύ και βιταμίνη C, τα οποία βοηθούν στη μείωση του οιδήματος και στην ελαχιστοποίηση της κατακράτησης νερού. Η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό σε βοηθά επίσης να ενυδατωθείς.
Αυγά: Μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης που παρέχει επίσης χορταστικό λίπος.
Κεφίρ: Το ρόφημα γιαουρτιού που έχει υποστεί ζύμωση είναι γεμάτο με ευεργετικά προβιοτικά βακτήρια. Απλώς προτίμησε το χωρίς γεύση για να αποφύγεις επιπλέον θερμίδες και στομαχικές διαταραχές από την προσθήκη ζάχαρης.
Λεμονόνερο: Τα εσπεριδοειδή έχουν ήπια διουρητική δράση και ο χυμός λεμονιού σε ζεστό νερό σε βοηθά να ενυδατωθείς και διεγείρει απαλά την πέψη.
Πεπόνι: Άλλη μια εξαιρετική πηγή καλίου και σε βοηθά να ενυδατωθείς.
Παπάγια: Περιέχει ένα ένζυμο που ονομάζεται παπαΐνη, το οποίο διευκολύνει την πέψη και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των αερίων και του φουσκώματος.
Σπανάκι: Μια άλλη καλή πηγή καλίου, φυτικών ινών και βιταμίνης C. Μπορεί να διασπαστεί πιο εύκολα από κάποια άλλα σκούρα φυλλώδη πράσινα.
Γλυκοπατάτα: Υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και σύνθετους υδατάνθρακες που καίγονται αργά. Βοηθά να διατηρήσεις το σάκχαρό σου σταθερό.
Ντομάτα: Γεμάτη με κάλιο και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.

Πώς μπορείς να αξιοποιήσεις αυτές τις τροφές:

  • Δύο αυγά ποσέ πάνω από σοταρισμένο σπανάκι, με αβοκάντο σε φέτες. Εάν θέλεις, σερβίρεις με λίγη ψητή γλυκοπατάτα ή παπάγια ή πεπόνι σε κύβους.
  • Μια ομελέτα ή φριτάτα με σπανάκι και ντομάτα.
  • Ένα smoothie κεφίρ με μπανάνα και σπανάκι.
  • Τοστ γλυκοπατάτας με ένα αυγό ή αβοκάντο από πάνω.
  • Δύο γλυκοπατάτες στον ατμό με το εσωτερικό τους κομμένο. Ανακατεύεις με δύο αυγά για να σχηματιστεί μια ζύμη και τηγανίζεις το μείγμα σαν τηγανίτα σε λίγο λάδι καρύδας.