5 τροφές που ελαττώνουν το φούσκωμα στο στομάχι

16.06.2022
5 τροφές που ελαττώνουν το φούσκωμα στο στομάχι
Νιώθεις πρήξιμο; Συμβαίνει σε όλες μας. Και ενώ όλα τα είδη φουσκώματος σε κάνουν να αισθάνεσαι απαίσια, δεν δημιουργούνται όλα τα φουσκώματα από τον ίδιο λόγο. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη: φούσκωμα από αέρια και φούσκωμα από νερό.

Ανεξάρτητα από τον ένοχο του φουσκώματος, τα καλά νέα είναι ότι μπορείς να επανέλθεις γρήγορα στο σωστό δρόμο εντάσσοντας στη διατροφή σου αυτές τις 5 τροφές που ελαττώνουν το φούσκωμα, σύμφωνα με διατροφολόγους.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι γεμάτο με προβιοτικά—καλά βακτήρια που κατοικούν στον γαστρεντερικό σου σωλήνα για να υποστηρίξουν μια υγιή πεπτική διαδικασία και να ηρεμήσουν τη φλεγμονή. Τα προβιοτικά είναι ένα σημαντικό κομμάτι στην υγεία του εντέρου, ειδικά όταν έχεις φούσκωμα και αέρια. Φάε γιαούρτι για να αυξήσεις την πρωτεΐνη στα 20 γραμμάρια ενώ θα μειώνεις τον αριθμό των υδατανθράκων και απόλαυσε το ως επιδόρπιο με φρέσκα φρούτα όπως φέτες γκρέιπφρουτ ή βατόμουρα.

Μάραθος

Ο μάραθος είναι ένα φυσικό διουρητικό που μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εξάλειψη των αερίων του εντέρου (δρα και στους δύο τύπους φουσκώματος). Οι ενώσεις που βρίσκονται στους σπόρους μάραθου έχουν αντισπασμωδικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που χαλαρώνουν τους μυς του εντέρου και επιτρέπουν τη διάχυση των παγιδευμένων αερίων.

Ενώ μπορείς να προσθέσεις τους σπόρους σε ένα φλιτζάνι τσάι, μπορείς επίσης να προσθέσεις ένα φλιτζάνι βολβό μάραθου σε φέτες στη σαλάτα σου για να πάρεις λίγες επιπλέον φυτικές ίνες που θα σε βοηθήσουν να χορτάσεις και να νιώσεις χορτασμένη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μπανάνες

Το κάλιο είναι ο κύριος λόγος που αυτή η τροφή χαμηλής συντήρησης βοηθάει στο φούσκωμα. Το σώμα σου συγκρατεί νερό γιατί έχεις καταναλώσει φαγητά με πάρα πολύ νάτριο. Οι τροφές πλούσιες σε κάλιο βοηθούν στην απομάκρυνση του νατρίου και του νερού. Ενώ η κατανάλωση μιας μπανάνας δεν θα θεραπεύσει μαγικά το φούσκωμα, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο όπως οι μπανάνες κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα βοηθήσει στη μείωση του φουσκώματος.

Λεμόνια

Ναι, το παλιό κόλπο με το νερό και το λεμόνι λειτουργεί πραγματικά. Ο χυμός λεμονιού μοιάζει πολύ σε οξύτητα με τους πεπτικούς χυμούς του στομάχου, επομένως μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το φούσκωμα και άλλα συμπτώματα δυσπεψίας. Πίνοντας χυμό λεμονιού, διπλασιάζεις την ενυδάτωση και παίρνεις οξέα για να βοηθήσεις το γαστρεντερικό σου σύστημα να κινήσει τα πράγματα πιο γρήγορα.

Ντομάτες

Όσον αφορά στο φούσκωμα από νερό, η κατανάλωση περισσότερου νερού (το οποίο περιέχουν πολύ οι ντομάτες) είναι το κλειδί. Μπορεί να ακούγεται παράλογο, αλλά το υγρό απωθεί το υγρό, λένε οι διατροφολόγοι.

Κόψε ντομάτες για να φτιάξεις σάλτσα ή βάλτες από πάνω από ένα σάντουιτς. Δεδομένου ότι η θερμότητα εξατμίζει το νερό της ντομάτας και διασπά τις ίνες τους (που βοηθά στην πέψη σου), κατανάλωσε τις ωμές.