Ποια είναι η τεχνική αναπνοής που θα σε βοηθήσει να απαλλαγείς από το άγχος σε 5 λεπτά

14.05.2022
Ποια είναι η τεχνική αναπνοής που θα σε βοηθήσει να απαλλαγείς από το άγχος σε 5 λεπτά
Δεν είναι εύκολο να ξεφύγεις από το άγχος. Ακόμη και οι πιο ζεν άνθρωποι βιώνουν στιγμές που νιώθουν ότι χάνουν τον έλεγχο. Τα επίπεδα άγχους αυξάνονται συνεχώς με τα γεγονότα που βιώνουμε καθημερινά. Μπορεί όλα να φαίνονται καταπιεστικά, αλλά υπάρχει μια απλή, αποτελεσματική τεχνική που μπορεί να βοηθήσει. Και σου είπαμε ότι είναι δωρεάν

Ναι, μιλάμε για τη βαθιά αναπνοή. Είναι ένα από εκείνα τα πράγματα που είναι τόσο προφανή, αλλά τόσο χρήσιμα - όταν βέβαια το κάνεις πραγματικά σωστά για να βοηθήσεις στη διαχείριση του άγχους και του στρες. Λοιπόν, πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη βαθιά αναπνοή για να ηρεμήσεις και γιατί λειτουργεί; Η Dr. Nina Smiley, ψυχολόγος στο Mohonk Mountain House στο New Paltz της Νέας Υόρκης, μοιράστηκε στο She Knows τις γνώσεις της για το θέμα.

7 απλοί τρόποι για να γίνεις πιο αισιόδοξη στη ζωή σου και να καταπολεμήσεις το άγχος

Τι να κάνεις

Πριν σκεφτείς να απορρίψεις την αναπνοή ως τρόπο μείωσης του στρες επειδή δεν είσαι κάποια που κάνει τακτικά γιόγκα ή διαλογισμό — μην το κάνεις! Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία για να αποκομίσεις τα οφέλη της βαθιάς αναπνοής.

«Αν βρεθείς σε μια αγχωτική κατάσταση, στρέψε αμέσως την προσοχή σου στο μοτίβο της αναπνοής σου», λέει η Smiley. Ξεκίνα βάζοντας στο επίκεντρο τον εαυτό σoυ με αργές, γεμάτες αναπνοές

«Καθώς εισπνέεις και εκπνέεις, πες σιωπηλά στον εαυτό σου "μέσα" και "έξω". Κατά τη διάρκεια αυτού του κύκλου, εάν μια σκέψη έρθει στο μυαλό, αναγνώρισέ την απαλά και χωρίς κριτική, άφησέ τη να φύγει και επίστρεψε στην αναπνοή», εξηγεί η Smiley. «Χρησιμοποιώντας συνειδητή αναπνοή, θα βρεις το μυαλό σου πιο καθαρό και το σώμα σου πιο χαλαρό, επιτρέποντάς σου να χειριστείς την αγχωτική κατάσταση όσο το δυνατόν πιο επιδέξια».

Για έξτρα στρεσογόνες καταστάσεις, η Smiley προτείνει να σφίγγεις τους μύες του σώματός σου καθώς εισπνέεις και να κρατάς την αναπνοή σου για μια στιγμή. «Καθώς εκπνέεις αργά, απελευθέρωσε όλη την ένταση στο σώμα σου», λέει.

«Αυτό θα σε βοηθήσει να απαλλαγείς σωματικά από το άγχος. Θα νιώσεις την αμεσότητα της αλλαγής καθώς αρχίζεις και συνεχίζεις την συνειδητή αναπνοή». Και αυτό δεν κρατάει περισσότερο από 5 λεπτά.

Ποιοι είναι οι 5 παράγοντες που μπορεί να σου χαρίσουν μία δεκαετία ζωής

Γιατί λειτουργεί

Αρχικά, όταν σταματάς (ή επιβραδύνεις) αυτό που κάνεις για να πάρεις μια ανάσα, σου δίνει ένα λεπτό για να κάνεις ένα διάλειμμα (ακόμα κι αν είναι σύντομο) από οτιδήποτε είναι αυτό που σου προκαλεί άγχος. Αλλά περισσότερο από αυτό, έχει ευεργετικές φυσικές επιδράσεις στον οργανισμό.

«Η αναπνοή σε βοηθά να καταπολεμήσεις το άγχος ενεργοποιώντας το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο επιβραδύνει τον καρδιακό σου ρυθμό και σου επιτρέπει να χαλαρώσεις», εξηγεί η Smiley. «Καθώς εξασκείς την αναπνοή και τον διαλογισμό πιο τακτικά, αρχίζεις να χτίζεις μια νέα νευρική διαδρομή στον εγκέφαλο στην οποία μπορείς να έχεις πρόσβαση σε στρεσογόνες στιγμές».

Τελικά, οι τεχνικές αναπνοής και ο διαλογισμός μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικά οφέλη, όπως μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενισχυμένη συγκέντρωση, βελτιωμένες σχέσεις και αυξημένη παραγωγικότητα, λέει η Smiley.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα αισθανθείς κατακλυσμένη από άγχος ή στρες, αφιέρωσε ένα λεπτό για να αναπνεύσεις – μπορεί να σε βοηθήσει να ηρεμήσεις και να βάλεις τα πράγματα σε μια τάξη.