Διαλογισμός: Οι 5 ασκήσεις που αξίζει να δοκιμάσεις | αρμονικη ζωη , ευ ζην , ψυχολογια | womenonly.gr | Αρμονική Ζωή
11:00
2/12/2019

Διαλογισμός: Οι 5 ασκήσεις που αξίζει να δοκιμάσεις

mail to Εκτυπώστε το Αρθρο

Η πρακτική που αλλάζει τα επίπεδα φόβου επηρεάζοντας τον εγκέφαλο.

Μέχρι σήμερα, υπήρχαν αμέτρητες έρευνες που αποδείκνυαν ότι τα προγράμματα διαλογισμού συμβάλουν σημαντικά στη μείωση του άγχους. Τώρα, μία πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ όμως, έρχεται να ρίξει φως στο πώς ο εγκέφαλος επηρεάζεται από τις τεχνικές του πνευματικού διαλογισμού.

Δες και αυτό: 7 απλοί τρόποι για να γίνεις πιο αισιόδοξη στη ζωή σου και να καταπολεμήσεις το άγχος

 

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εθελοντές σε ένα πρόγραμμα 8 εβδομάδων όπου διδάσκονταν ένα πρόγραμμα διαλογισμού, με στόχο τη μείωση του άγχους, ειδικά σε περιπτώσεις όπου νιώθουμε να αυξάνονται τα επίπεδα του φόβου. Τα εγκεφαλογραφήματα έδειξαν ότι οι αλλαγές στην περιοχή του ιππόκαμπου αποδείκνυαν ότι η ανταπόκριση στο φόβο γινόταν πιο εύκολα και με προσαρμοστικότητα, ενώ υπήρχε σμίκρυνση της αμυγδαλής, την περιοχής που συνδέεται με το άγχος και τον φόβο. «Οι νευροβιολογικές αλλαγές βελτιώνουν τη συναισθηματική κυκλοφορία και μας κάνουν να θυμόμαστε ότι δεν δεχόμαστε τόσο μεγάλη απειλή όσο νομίζαμε. Είναι σαν να αναγνωρίζουμε πότε ο ο φόβος μας είναι δυσανάλογος με την απειλή που αντιμετωπίζουμε και έτσι σπάμε τον κύκλο του άγχους», είπε η επικεφαλής της έρευνας, Sara Lazar.

Ο διαλογισμός είναι μία φιλοσοφία που έχει διάφορα μονοπάτια και γίνεται κομμάτι της ζωής σου μέσα από απλές καθημερινές τεχνικές. Παρακάτω θα βρεις τους πιο κλασικούς τρόπους που σε βοηθούν να συνδεθείς περισσότερο με το εδώ και τώρα και να ακούς καλύτερα τις ανάγκες του σώματος και του πνεύματός σου.

Αυτό το είδες; 3 συμβουλές για να ξυπνάς πιο εύκολα το πρωί

 

Σκάναρε το σώμα σου
Ξάπλωσε ανάσκελα στο κρεβάτι ή το πάτωμα και κλείσε τα μάτια σου. Μετατόπισε την συνειδητότητα στο σώμα σου, κάθε φορά σε διαφορετική περιοχή. Αν νιώθεις ότι κάπου είσαι «πιασμένη» ή πονάς, συγκεντρώσου στις αναπνοές μέχρι να νιώσεις ότι χαλαρώνεις σε εκείνο το σημείο.

Ενσυνείδητη διατροφή
Αν και ξέρεις ήδη ότι το φαγητό πρέπει να γίνεται αργά και απολαυστικά, εδώ γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι του διαλογισμού. Φάε αργά, χρησιμοποιώντας όλες τις αισθήσεις σου. Μύρισε, άγγιξε, δες, γεύσου.

Περπάτημα
Κάνε μία βόλτα, αλλά θυμήσου να το κάνεις πιο αργά και ήρεμα. Παρατήρησε πώς περπατάς και δώσε βάση στις σωματικές αισθήσεις σου. Πώς είναι οι ώμοι σου; Χαλαροί; Σφιγμένοι; Δυνατοί; Προσπάθησε να συντονίσεις τις αναπνοές με τα βήματά σου.

Διάβασε επίσης: Η πρωινή τελετουργία που θα κάνει την κάθε μέρα σου ξεχωριστή

 

Απλά παρακολούθησε
Αυτή η άσκηση περιλαμβάνει μόνο εσένα και τις σκέψεις σου. Αντί να συγκεντρώνεσαι σε ο,τιδήποτε ξεπηδά από το μυαλό, άφησέ τα να περάσουν σαν σύννεφα. Μην κρίνεις τον εαυτό σου και αν θες, μπορείς να λες δυνατά λέξεις από τις σκέψεις που έρχονται. Αυτό σε βοηθά να αποκτήσεις μεγαλύτερη σύνδεση με τον εαυτό σου.

Αντιμετώπισε τα κύματα
Προσέγγισε τις σκέψεις και τα συναισθήματα σαν να είναι απειλητικά κύματα. Σκέψου ότι αντικαθιστούν το θυμό, το άγχος και το φόβο που έρχονται καταπάνω σου. Όσο πλησιάζουν, μεγαλώνουν και περνούν από πάνω σου και φεύγουν. Και εσύ συνεχίζεις πάνω στη σανίδα του surf. Θυμήσου να επιβραβεύσεις τον εαυτό σου αλλά και να μην ξεχνάς ότι θα έρθουν κι άλλα στην πορεία.

ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ