Λένε συχνά ότι «είμαστε ό,τι τρώμε», και δεν έχουν άδικο. Κάθε τρόφιμο που καταναλώνουμε επηρεάζει άμεσα την υγεία μας, είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο.
Ανάμεσα στις τροφές που αξίζουν σταθερή θέση στο τραπέζι μας, το μπρόκολο ξεχωρίζει. Εκτός από το ότι δίνει χρώμα και γεύση στα πιάτα μας, είναι γεμάτο θρεπτικά οφέλη για όλο το σώμα.
Τα 8 κορυφαία οφέλη του μπρόκολου
1. Φροντίζει την υγεία της καρδιάς
Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα που στηρίζουν το καρδιαγγειακό σύστημα. Η βιταμίνη Κ βοηθά στην καλή κυκλοφορία και την πήξη του αίματος, ενώ το κάλιο συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Η φυτική ίνα που περιέχει μειώνει την «κακή» χοληστερόλη (LDL), μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
2. Ενισχύει τα οστά
Πολλοί θυμόμαστε τα οστά μας μόνο όταν εμφανίζονται προβλήματα όπως οστεοπόρωση ή κατάγματα. Το μπρόκολο, με την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ και C, ενισχύει την υγεία τους:
-
Η βιταμίνη K ενεργοποιεί τις πρωτεΐνες που χτίζουν τα οστά.
-
Η βιταμίνη C ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, απαραίτητου για την ελαστικότητα και αντοχή των οστών.
3. Έχει αντικαρκινική δράση
Η έντονη μυρωδιά που αναδύεται όταν μαγειρεύεις μπρόκολο οφείλεται στη σουλφοραφάνη, μια ένωση με ισχυρή αντικαρκινική δράση.
Μελέτες δείχνουν ότι η σουλφοραφάνη:
-
Βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού από καπνό και ρύπανση
-
Προστατεύει τα κύτταρα από φλεγμονές
-
Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, των πνευμόνων και του μαστού έως και 36%
4. Ρυθμίζει τα επίπεδα ζαχάρου
Το μπρόκολο είναι πολύτιμο για όσους έχουν ή θέλουν να προλάβουν τον διαβήτη.
Οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά του:
-
Βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
-
Βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη
-
Επιβραδύνουν την απορρόφηση της γλυκόζης, σταθεροποιώντας τα επίπεδα σακχάρου
5. Βοηθά τη χώνεψη
Οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά που περιέχει προάγουν την υγεία του πεπτικού συστήματος και συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του εντέρου.
Μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση μπρόκολου:
-
Μειώνει τη φλεγμονή στο παχύ έντερο
-
Βοηθά στην πρόληψη πεπτικών διαταραχών
6. Ενισχύει το ανοσοποιητικό
Με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, το μπρόκολο βοηθά τον οργανισμό να αμυνθεί ενάντια σε ιούς και μικρόβια. Επιπλέον, περιέχει θείο, το οποίο συμβάλλει στη σύνθεση της γλουταθειόνης, μιας ισχυρής αντιοξειδωτικής ένωσης που προστατεύει τα κύτταρα από φλεγμονές.
7. Στηρίζει τη λειτουργία του εγκεφάλου
Έρευνες δείχνουν ότι οι βιοενεργές ενώσεις του μπρόκολου μπορεί να προστατεύουν τον εγκέφαλο από φλεγμονές και νευροεκφυλιστικές βλάβες. Το καεμφερόλη, ένα φλαβονοειδές, μειώνει τη φλεγμονή των νευρικών κυττάρων, ενώ η σουλφοραφάνη φαίνεται να βοηθά στην επιδιόρθωση του εγκεφαλικού ιστού.
8. Μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση
Η γήρανση (σωματική και πνευματική) επιταχύνεται από το οξειδωτικό στρες.
Η σουλφοραφάνη βοηθά:
-
Στην ενεργοποίηση γονιδίων που παράγουν αντιοξειδωτικά
-
Στην προστασία από τις βλάβες των ελευθέρων ριζών
-
Στην επιβράδυνση της κυτταρικής φθοράς που σχετίζεται με την ηλικία
Το μπρόκολο δεν είναι απλώς “υγιεινό”, είναι πλήρης τροφή για όλο το σώμα: καρδιά, εγκέφαλος, οστά, πέψη, ανοσοποιητικό, ακόμα και μακροζωία. Αν δεν το έχεις ήδη στη διατροφή σου, τώρα είναι η στιγμή να το εντάξεις πιο συχνά στο πιάτο σου.