Στάσου σωστά!Συμβουλές & μυστικά

08.09.2014
Βασικές συμβουλές για την προστασία της μέσης και την πρόληψη ή την ελάττωση των ενοχλήσεων σε αυτήν. Χρήσιμες για όλους, αναγκαίες εάν αντιληφθείτε ότι κάτι δεν πάει καλά, απολύτως απαραίτητες εάν έχετε ήδη πρόβλημα...

Κάθε φορά που παίρνετε μια λανθασμένη σωματική στάση Ή κάνετε μια λανθασμένη κίνηση, η σπονδυλική σας στήλη δέχεται φορτία πολλαπλάσια του βάρους σας, με αποτέλεσμα οι σπόνδυλοι, οι μύες της πλάτης, οι σύνδεσμοι αλλά και τα νεύρα να επιβαρύνονται υπερβολικά, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην πιο γρήγορη φθορά τους, σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις ή σε κάποιο άμεσο τραυματισμό. Αντίθετα, η σωστή στάση του σώματος διαμοιράζει και «ελαφρώνει» τρόπον τινά τα φορτία, επομένως και την καταπόνηση όλων των ευαίσθητων ανατομικών στοιχείων της σπονδυλικής στήλης. Κατά συνέπεια, η σωστή σωματική στάση μπορεί, εφόσον σας γίνει μόνιμη, σχεδόν αυτοματοποιημένη «συνήθεια», να προλάβει ή τουλάχιστον να περιορίσει σημαντικά τις ενοχλήσεις στη μέση και να αποτρέψει, σε συνδυασμό με την κατάλληλη θεραπευτική/λειτουργική γυμναστική, την υποτροπή ήδη υφιστάμενου προβλήματος αλλά και την εξέλιξή του προς το δυσμενέστερο.

Τι επιβαρύνει υπέρμετρα τη μέση;

  • Η κακή σωματική στάση κατά την ορθοστασία, την κίνηση, το κάθισμα, την ξεκούραση, τον ύπνο.
  • Οι ανατομικά λανθασμένες ή απότομες κινήσεις του σώματος κατά τις καθημερινές δραστηριότητες, την εργασία, την εκγύμναση.
  • Η άρση και η μετακίνηση επιπρόσθετων φορτίων με τεχνικά λανθασμένο τρόπο ή/και μονόπλευρα.
  • Η καθιστική ζωή, η υπερβολική κούραση αλλά και η εξαντλητική γυμναστική, ιδίως δε, χωρίς την κατάλληλη υποδομή και προετοιμασία.
  • Οτιδήποτε θέτει το σώμα σε ασταθή ισορροπία, όπως π.χ. οι γόβες στιλέτο!
  • Το αυξημένο σωματικό βάρος αλλά και η απότομη αύξηση βάρους, π.χ. στην εγκυμοσύνη.

Ο χρυσός κανόνας της πρόληψης

Σε οποιαδήποτε στάση ή κίνηση πρέπει να διατηρείτε την πλάτη σας στην ανατομικά σωστή θέση, δηλαδή αυτή κατά την οποία τα φυσιολογικά ανατομικά κυρτώματα της σπονδυλικής στήλης παραμένουν όσο το δυνατόν πιο αναλλοίωτα, σχηματίζουν δηλαδή ένα «S» όπως την παρατηρείτε από το πλάι.

Αποφύγετε να καμπουριάζετε, να σκύβετε χαμηλά ή να σηκώνετε αντικείμενα από το πάτωμα με τεντωμένα πόδια, να γέρνετε πολύ προς το ένα πλάι, να τεντώνεστε υπερβολικά, να κάνετε απότομες στροφές ή ξαφνικές κινήσεις, να κάθεστε ή να ξαπλώνετε χωρίς να στηρίζετε καλά όλη την πλάτη σας.

24 ώρες προστασία

Προστατεύστε τη μέση σας μαθαίνοντας πώς να χρησιμοποιείτε σωστά και με ασφάλεια το σώμα σας σε καθημερινές δραστηριότητες.

Το Α και το Ω της πρόληψης αλλά και της αποκατάστασης των προβλημάτων στη μέση είναι να διδαχτείτε -και να σας γίνει δεύτερη φύση!- τη σωστή σωματική στάση στις διάφορες δραστηριότητες της καθημερινότητάς σας, από το πώς να στέκεστε όρθια μέχρι το πώς να στέκεστε όταν πλένετε τα πιάτα ή όταν σιδερώνετε, πώς να κάθεστε μπροστά στον υπολογιστή ή με ποιον τρόπο θα σηκώνετε αντικείμενα καταπονώντας λιγότερο τη σπονδυλική σας στήλη.

Στον ύπνο...
Ξαπλώστε σε στρώμα που υποστηρίζει καλά το σώμα σας και δεν το αναγκάζει να παίρνει άβολες στάσεις. Η εμβρυακή στάση με ένα λεπτό μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια, καθώς και η ύπτια, με λεπτό μαξιλάρι στο κεφάλι, είναι ανακουφιστικές για τη μέση.

Όταν ξυπνάτε...
Σηκωθείτε από το κρεβάτι χωρίς βιασύνη. Κατεβάστε πρώτα τα πόδια, στη συνέχεια στηρίξτε με τα χέρια τον κορμό μέχρι να έρθετε στην καθιστή θέση και από εκεί σηκωθείτε με τη δύναμη των ποδιών.

Στην όρθια στάση...
Μην καμπουριάζετε! Διατηρήστε το κεφάλι ψηλά, το πηγούνι μέσα, τους ώμους χαλαρούς, τη ράχη ευθεία και τη λεκάνη ίσια. Φανταστείτε ότι είστε μια μαριονέτα με ένα σχοινί να βγαίνει από την κορυφή του κεφαλιού και να σας τραβάει προς τα πάνω.

Κατά την πρωινή υγιεινή...
Λυγίστε τα πόδια καθώς πλένετε το πρόσωπό σας, στηρίξτε τον κορμό σας βάζοντας το ελεύθερο χέρι πάνω στο νιπτήρα όταν βουρτσίζετε τα δόντια.

Όταν περπατάτε...
Φοράτε άνετα ρούχα που σας προστατεύουν επαρκώς από κρύο, υγρασία και ρεύματα αέρος. Προτιμάτε παπούτσια με κοντό και πλατύ τακούνι. Κρατήστε κεφάλι και σπονδυλική στήλη ευθυγραμμισμένα, επικεντρώστε το βλέμμα σας ευθεία μπροστά.Προσποιηθείτε ότι ισορροπείτε ένα βιβλίο πάνω στο κεφάλι σας και βαδίστε με σταθερό βήμα, κινώντας ελαφρώς τα χέρια μπρος?πίσω.

Περιμένοντας στη στάση...
Αντί να στέκεστε όρθια και ακίνητη για πολλή ώρα, κάντε μερικά βήματα πάνω-κάτω ή ενεργοποιήστε το μυϊκό σύστημα σφίγγοντας και χαλαρώνοντας τους μυς για λίγα δευτερόλεπτα τη φορά.

Στα μέσα μαζικής μεταφοράς...
Αν δεν είναι εφικτό να καθίσετε, στηριχτείτε από το κεντρικό σίδερο του οχήματος και όχι από τις χειρολαβές. Αλλάζετε χέρι λαβής συχνά και ρίχνετε το βάρος σας εναλλάξ από το ένα πόδι στο άλλο.

Στο γραφείο...
Τακτοποιήστε τα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε πιο συχνά, έτσι ώστε να τα φτάνετε χωρίς να σκύβετε ή να τεντώνεστε. Προσαρμόστε την οθόνη του υπολογιστή στο ύψος των ματιών σας. Καθίστε πίσω στο κάθισμα, στηρίξτε την πλάτη σας στη ράχη της καρέκλας και πιέστε την ελαφρώς, έτσι ώστε μην υπάρχει κενό ανάμεσά τους. Τοποθετήστε τα πέλματα σε υποπόδιο - μην κάθεστε σταυροπόδι! Φροντίστε να κάνετε τακτικά διαλείμματα, όπου θα κινείστε.

Στο γυμναστήριο...
Να κάνετε καλή προθέρμανση και αποθεραπεία. Επιλέγετε ασκήσεις κατάλληλες για το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης που μπορείτε να εκτελέσετε με άψογη τεχνική. Αποφύγετε την άρση μεγάλων βαρών, ιδίως από το πάτωμα, και τις ασκήσεις όπου η πλάτη δεν στηρίζεται καλά, καμπουριάζει ή έρχεται σε υπερέκταση. Μην αφήνετε τα ιδρωμένα ρούχα να στεγνώσουν επάνω σας.

Όταν μεταφέρετε φορτία
Μην κουβαλάτε μονόπλευρα την τσάντα, το φορητό υπολογιστή ή τα ψώνια ? αλλάζετε συχνά το χέρι μεταφοράς. Όταν μεταφέρετε πολλά ψώνια, μοιράστε τις σακούλες και στα δύο χέρια σας, ισομερώς ως προς το βάρος τους. Αντί για τσάντα ώμου, προτιμάτε σακίδιο πλάτης με ρυθμιζόμενο μήκος λουριών.

Την ώρα του φαγητού...
Μην τρώτε όρθια κρατώντας το πιάτο. Αποφύγετε το φαγητό μπροστά στην τηλεόραση, στον καναπέ ή ξαπλωμένες. Καθίστε σε καρέκλα και ακουμπήστε τα χέρια στο τραπέζι για να στηρίζεστε.

Στο καθάρισμα του σπιτιού...
Προτιμάτε ηλεκτρική σκούπα και σφουγγαρίστρα με μακρύ κοντάρι. Αποφύγετε να σκύβετε τον κορμό προς τα κάτω ή πλάγια, να τον στρέφετε ή να τον τεντώνετε λοξά. Εάν πρέπει να χαμηλώσετε, λυγίστε τα πόδια κι αν χρειαστεί, γονατίστε ή καθίστε στις πτέρνες. Όταν καθαρίζετε το πάτωμα με σφουγγαράκι, στηριχτείτε στα τέσσερα, υποστηρίξτε τον κορμό με το ελεύθερο χέρι και κάντε μικρές κινήσεις με το άλλο. Αν χρειαστεί να πιάσετε κάτι που βρίσκεται ψηλά, να καθαρίσετε τζάμια ή ψηλά ράφια, μην κάνετε απότομες κινήσεις και μην παρατεντώνεστε.

Όταν πλένετε πιάτα ή σιδερώνετε...
Τοποθετήστε το πέλμα του ενός ποδιού λίγο πιο μπροστά από το άλλο ή ελαφρώς προς τα πλάγια, προτιμότερο πάνω σε ένα χαμηλό σκαμνάκι. Εναλλάσσετε συχνά τις θέσεις των ποδιών, περίπου κάθε 2-3΄. Όταν σιδερώνετε, προσπαθήστε να κάνετε τακτικά διαλείμματα ώστε να ξεκουράζεστε

Εάν χρειαστεί να σηκώσετε κάτι βαρύ
Μην καμπουριάζετε και μη σκύβετε με τεντωμένα πόδια! Χαμηλώστε λυγίζοντας τα γόνατα, διατηρήστε πλάτη και κεφάλι στην ίδια ευθεία. Χρησιμοποιώντας και τα δύο χέρια, πιάστε το αντικείμενο και σηκώστε το κοντά στο σώμα σας, βάζοντας δύναμη με τα πόδια και τα ισχία, όχι με τη μέση ή τα χέρια.

Όταν βλέπετε τηλεόραση...
Αποφύγετε τις βαθιές ή πολύ μαλακές πολυθρόνες και τα καθίσματα χωρίς στήριξη πλάτης. Μη σωριάζεστε στην καρέκλα ή στον καναπέ, ούτε να κάθεστε σταυροπόδι. Χρησιμοποιείτε τακτικά τη μεγάλη μπάλα γυμναστικής (fit ball) αντί άλλου καθίσματος.

Όταν οδηγείτε αυτοκίνητο...
Ρυθμίστε το κάθισμα, έτσι ώστε να χειρίζεστε άνετα το τιμόνι και τα πεντάλ χωρίς να τεντώνεστε ή να σκύβετε. Καθίστε με ίσια την πλάτη, καλά στηριγμένη, και τα γόνατα σε θέση ελαφρώς υψηλότερη από τα ισχία. Εάν είναι απαραίτητο, βάλτε ένα λεπτό μαξιλάρι μεταξύ της μέσης σας και του καθίσματος.

Εάν πρέπει να ανεβείτε σκάλες...
Ανεβείτε τα σκαλοπάτια αργά, πατώντας σταθερά και μαλακά τα πέλματα. Διατηρήστε τον κορμό ίσιο, μη σκύβετε το κεφάλι. Αν είναι εφικτό, κρατηθείτε από τα κάγκελα χωρίς να γέρνετε τον κορμό στο πλάι.

Για να σηκωθείτε από την καρέκλα...
Στηρίξτε τον κορμό σας βάζοντας τις παλάμες πάνω στους μηρούς ή στους βραχίονες του καθίσματος. Διατηρώντας ίσια την πλάτη, σηκωθείτε τεντώνοντας τα γόνατα και βοηθώντας με τα χέρια.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ