Άσθμα & περίοδος πάνε μαζί;

22.11.2012
Μήπως κάθε φορά που είσαι αδιάθετη παρατηρείς δυσκολία στην αναπνοή; Κάτι τέτοιο είναι λογικό σύμφωνα με τους επιστήμονες, που όπως υποστηρίζουν άσθμα και περίοδος πάνε μαζί!

Η δύσπνοια και το άσθμα που πιθανότατα εμφανίζουμε κατά περιόδους μπορεί να σχετίζεται και με την περίοδό μας, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας επιστημονικής έρευνας.

Νορβηγοί επιστήμονες ανακάλυψαν πως αναπνευστικά προβλήματα, όπως το άσθμα, γίνονται πιο έντονα γύρω από την περίοδο της ωορρηξίας.

Στη μελέτη συμμετείχε δείγμα 4.000 γυναικών με σταθερό κύκλο 28 ημερών ή λιγότερο και από τις οποίες καμία δε λάμβανε αντισυλληπτικά. Από αυτές σε ποσοστό 8% είχαν χρόνιο άσθμα κι ένα 28,5 ήταν καπνίστριες.

Όπως αποδείχτηκε, τα συμπτώματα του αναπνευστικού ποικίλουν σημαντικά κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου. Συμπτώματα όπως η δύσπνοια και συριγμός ήταν εντονότερα μεταξύ της 10ης και 22ης ημέρας του κύκλου ενώ δεν εμφανίζονταν μόνο στις πάσχουσες. Προβλήματα αναπνευστικού παρουσίασαν επίσης οι καπνίστριες αλλά και οι παχουλές.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως η νέα ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες που υποφέρουν από κρίσεις άσθματος, καθώς γνωρίζοντας πότε είναι πιθανό να χτυπήσει η κρίση, μπορούμε να είμαστε σε ετοιμότητα και να την αντιμετωπίσουμε.

Η ρύθμιση δηλαδή της θεραπείας βάσει του εμμηνορροϊκού κύκλου μιας γυναίκας μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά της και να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ιατρικό επιστημονικό περιοδικό American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Επιμέλεια: Δήμητρα Γκούντρα