Πόσα ξέρεις για το κολλαγόνο;

01.05.2013
Γνώρισε το πολύτιμο αυτό συστατικό του οργανισμού μας και βάλε το στη ζωή σου...

Το κολλαγόνο είναι η μεγαλύτερη σε ποσότητα πρωτεΐνη του ανθρώπινου σώματος. Υπάρχουν διάφοροι τύποι κολλαγόνου, οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα μέρη του σώματος, όπως π.χ. σε δέρμα, νύχια, μαλλιά, οστά, αρθρώσεις, τένοντες, καρδιά, αιμοφόρα αγγεία, μάτια - κυριολεκτικά παντού! Κύριος ρόλος του, όπως δείχνει και το όνομά του (κολλαγόνο: «κόλλα + γόνος»), είναι να διατηρεί ως συγκολλητική ουσία τη συνεκτική δομή κυττάρων και ιστών, όπως το τσιμέντο τα τούβλα ενός σπιτιού. Από αυτό και μόνο γίνεται αμέσως κατανοητό το πόσο σημαντικό είναι για τη δομή, τη συνοχή, τη λειτουργικότητα, την αναπαραγωγή και την υγεία κάθε κυττάρου, τελικά για το σύνολο της ύπαρξής μας.

Με τα χρόνια μειώνεται

Το κολλαγόνο παράγεται φυσιολογικά από τον οργανισμό, αλλά, καθώς περνούν τα χρόνια, η ικανότητα παραγωγής του φθίνει συνεχώς. Εκτιμάται ότι μετά την ηλικία των 25 ετών η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται κατά 1-1,5% ετησίως, που σημαίνει ότι χρόνο με το χρόνο ελαττώνεται η συνολική διαθέσιμη ποσότητά του στο σώμα, κάτι που επιφέρει εμφανείς επιπτώσεις, ιδίως δε στο δέρμα. Μάλιστα, η έλλειψη κολλαγόνου συσχετίζεται στενά με σειρά ανεπιθύμητων καταστάσεων και προβλημάτων που θεωρούνται χαρακτηριστικά γνωρίσματα της γήρανσης, όπως απώλεια ελαστικότητας του δέρματος, βαθύτερες ρυτίδες στο πρόσωπο, ενοχλήσεις, πόνοι και δυσκαμψία στις αρθρώσεις, οστεοαρθρίτιδα, ελάττωση οστικής μάζας, αίσθημα παρατεταμένης κόπωσης, γενικότερη μείωση της φυσικής απόδοσης, αύξηση βάρους και σωματικού λίπους κ.ά.

Κι όμως, υπάρχει λύση!

Η ισορροπημένη διατροφή με επαρκή πρόσληψη όλων των απαιτούμενων διατροφικών στοιχείων είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε ο οργανισμός μας να συνθέτει ικανοποιητικές ποσότητες κολλαγόνου. Αν συγχρόνως τον ενισχύσουμε με κάποιο αξιόπιστο συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει πόσιμο υγρό κολλαγόνο, τότε η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω, ανεξαρτήτως ηλικίας. Λόγω της υγρής μορφής του, το πόσιμο κολλαγόνο απορροφάται άμεσα και σε ποσοστό άνω του 90%. Έτσι, συνεισφέρει με φυσικό τρόπο στην αναπλήρωση των οργανικών αποθεμάτων κολλαγόνου και κατ’ επέκταση στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων που συνδέονται με την έλλειψή του.

Που βοηθά;

Μεταξύ πολλών άλλων θετικών, το πόσιμο υγρό κολλαγόνο μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση:

* Σε όλους όσοι προσέχουν την υγεία τους και φροντίζουν το σώμα τους, εσωτερικά και εξωτερικά.

* Σε άτομα με προβλήματα στα οστά και στις αρθρώσεις, όπως π.χ. οστεοαρθρίτιδα, αλλά και σε άτομα που καταπονούν το μυοσκελετικό τους σύστημα π.χ. αθλούμενους.

* Στη βελτίωση της εμφάνισης και γενικότερα στην καλή κατάσταση δέρματος, μαλλιών και νυχιών.

* Σε άτομα που κάνουν δίαιτα, υποβοηθώντας το μεταβολισμό τους.

* Στην αντιγήρανση.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΥΡΙΔΟΥ