Πετάς για τις γιορτές; Τι να προσέξεις

10.12.2013
Πόδια πρησμένα και άσχημη διάθεση κάθε φορά που κάνετε ένα αεροπορικό ταξίδι; Ακολουθήστε τις συμβουλές μας και να είστε σίγουροι ότι θα σας φανούν χρήσιμες!

Όταν ταξιδεύουμε με αεροπλάνο νομίζουμε ότι το jet lag είναι το μόνο πρόβλημα. Κι όμως η επί ώρες ακινησία στον περιορισμένο χώρο της καμπίνας του αεροπλάνου σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, με βασικότερους τα προβλήματα υγείας που ενδεχομένως αντιμετωπίζουμε, μπορούν να μας βάλουν σε περιπέτειες. Γι’ αυτό ο ενημερωμένος ταξιδιώτης θα πρέπει πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της πτήσης να εφαρμόζει κάποια σωτήρια προληπτικά μέτρα.

Η σωστή κυκλοφορία είναι το παν


Ένα σύνδρομο που απασχολεί όλο και περισσότερο τους επιστήμονες τα τελευταία χρόνια -και μάλιστα έχουν δημοσιευθεί αρκετές μελέτες πάνω σ’ αυτό- είναι το λεγόμενο «σύνδρομο της οικονομικής θέσης». Στην ουσία πρόκειται για μια παθολογία που μπορεί να συμβεί στη διάρκεια πολύωρων -π.χ. υπερατλαντικών- πτήσεων λόγω της πολύωρης ακινησίας. Συγκεκριμένα η αδράνεια, ο στενός χώρος, το ύψος, η αφυδάτωση, καθώς και προβλήματα υγείας του επιβάτη δυσχεραίνουν την κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος θρόμβωσης στις εν τω βάθει φλέβες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονική εμβολή.

Ποιοι πρέπει να προσέχουν

Κανονικά θα πρέπει όλοι οι ταξιδιώτες να λαμβάνουμε κάποιες προφυλάξεις πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας. Η πρόληψη όμως είναι επιβεβλημένη και συστήνεται να ενημερώνουν το γιατρό τους πριν από την πτήση άτομα με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, όπως όσοι υποφέρουν από παθήσεις του αναπνευστικού, άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα ή που αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα που σχετίζονται με θρομβώσεις, άτομα που έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε σημαντική χειρουργική επέμβαση. Κι ακόμη οι ηλικιωμένοι, οι παχύσαρκοι, οι έγκυες, οι γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά ή κάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης και οι διαβητικοί.

8 απλές κινήσεις για ασφάλεια εν πτήσει

  • Όσο λίγο χώρο και αν έχετε στη διάθεσή σας, είναι σημαντικό να μη μένετε ακινητοποιημένοι. Σηκωθείτε κάθε 30 λεπτά, κάντε μερικά βήματα στο διάδρομο του αεροπλάνου και τεντωθείτε. Όσο είστε καθιστοί, κάντε ασκήσεις των άκρων των ποδιών και μη σταυρώνετε τα πόδια στους αστραγάλους ή στα γόνατα.
  • Αν η πτήση σας είναι μακρινή, μην κοιμάστε συνέχεια. Είναι σημαντικό να ξυπνάτε σε τακτικά χρονικά διαστήματα για να κινηθείτε.
  • Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού είναι πολύ σημαντική. Φροντίστε να έχετε πιει αρκετά υγρά και κυρίως νερό καθημερινά και για τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν από το ταξίδι.
  • Αποφύγετε εν ώρα πτήσης τα αλκοολούχα ποτά (που αυξάνουν την ήδη υπάρχουσα αφυδάτωση εξαιτίας της πτήσης) και την καφεΐνη. Προτιμήστε χυμούς ή ισοτονικά ποτά.
  • Φορέστε άνετα φαρδιά ρούχα ?τα στενά δυσχεραίνουν την κυκλοφορία του αίματος? και παπούτσια. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, φροντίστε τα ρούχα σας να είναι ελαστικά ώστε να μη σας πιέζουν κατά τη διάρκεια της πτήσης κι ακόμη αποφύγετε να φορέσετε ζώνη.
  • Ρωτήστε το γιατρό σας αν μπορείτε πριν από το ταξίδι σας να πάρετε μια ασπιρίνη. Εάν έχετε κυκλοφορικά προβλήματα στα πόδια, ενημερωθείτε αν μπορείτε να φοράτε τις ειδικές ελαστικές κάλτσες.
  • Τέλος, φροντίστε να έχετε εξασφαλίσει αρκετές ώρες ύπνου το βράδυ πριν από το ταξίδι.

ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΤΙΤΣΙΑ ΜΟΥΣΤΑΚΗ