Είδη μελαγχολίας και κατάθλιψη

25.01.2008
Υπάρχουν τρεις κατηγορίες μελαγχολίας: η Αντιδραστική, όπου η γυναίκα αντιδρά σ' ένα συγκεκριμένο γεγονός, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, η διαπίστωση μιας συζυγικής απιστίας, η συνειδητοποίηση

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες μελαγχολίας: η Αντιδραστική, όπου η γυναίκα αντιδρά σ' ένα συγκεκριμένο γεγονός, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, η διαπίστωση μιας συζυγικής απιστίας, η συνειδητοποίηση πως οι δικοί της δεν την έχουν πια τόσο ανάγκη. Με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη χρονική περίοδο απομάκρυνσης των παιδιών από την οικογενειακή εστία, με σκοπό την απόκτηση προσωπικού χώρου.

Ακολουθεί η Φαρμακολογική, που οφείλεται σε φάρμακα, όπως ορμόνες. αντιυπερτασικά, κορτιζονούχα, αντισυλληπτικά ή στη χρήση αλκοόλ. Και τέλος, η Ορμονική, που προκαλείται λόγω παθολογικών καταστάσεων. Πρόκειται για την ενδογενή κατάθλιψη, στην οποία η μελαγχολία θεωρείται αποτέλεσμα βιολογικών και σωματικών παραγόντων. Η πορεία και η εξέλιξη της είναι ανεξάρτητες από το περιβάλλον και τις επιδράσεις του.

Η κατάθλιψη μπορεί να εκδηλωθεί με ημικρανία ή έντονες διαταραχές που παρουσιάζουν παθήσεις του νευρικού συστήματος (σχιζοφρένεια), συνοδευόμενες κυρίως από αϋπνία, ανορεξία και απραξία. Στην περίπτωση της ημικρανίας υπάρχουν πολλές χημικές ουσίες που μπορεί να σχετίζονται κατά κάποιον τρόπο με την εκδήλωσή της όπως η χημική ουσία του εγκεφάλου σεροτονίνη. Στη διάρκεια ενός πονοκεφάλου, συνήθους, τα επίπεδα της σεροτονίνης πέφτουν.

Οι γυναίκες προσβάλλονται τρεις φορές περισσότερο από ό,τι οι άνδρες. Το 65% των γυναικών που υποφέρει από ημικρανίες ισχυρίζεται ότι το παθαίνει αμέσως πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά το τέλος της περιόδου. Τα οιστρογόνα που περιέχονται στα αντισυλληπτικά χάπια και στη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης πιθανόν αποτελούν μία ακόμη αιτία. Δεν αποκλείονται, όμως, οι περιπτώσεις όπου η λήψη οιστρογόνου μειώνει τις ημικρανίες.

Περίπου το 8-25% των περιπτώσεων έχει δηλώσει ότι γι αυτές ευθύνεται μια συγκεκριμένη τροφή. Μερικές από τις τροφές που συνήθως προκαλούν ημικρανία είναι το αλκοόλ (ειδικά το κόκκινο κρασί και η μπίρα), τα τυριά, η σοκολάτα, η καφεϊνη, οι βρασμένες τροφές και οι τροφές που διατηρούνται σε άλμη ή είναι μαριναρισμένες. Επίσης, το εκτυφλωτικό φως, οι δυνατές οσμές και οι αλλαγές του καιρού θεωρούνται επιπλέον αιτίες.

Ολοι οι άνθρωποι βιώνουν κατά καιρούς καταθλιπτικά συναισθήματα. Ομως, οι φυσιολογικές διακυμάνσεις διακρίνονται από τις καταθλιπτικές, καθώς οι πρώτες δεν είναι τόσο παρατεταμένες και σοβαρές όσο οι δεύτερες. Μια φυσιολογική κατάθλιψη δεν αποτελεί πρόβλημα για την καθημερινή παραγωγικότητα. Το άτομο κατορθώνει, τουλάχιστον την ώρα της εργασίας, να την παρακάμπτει.